19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.11.2022 11:24 | Son Güncelleme: 21.11.2022 11:48

Elon Musk’ın Twitter’ı Dünya Kupası testiyle karşı karşıya 

Önceki yıllarda Twitter için hem iyi bir reklam geliri sağlayan hem de yoğunluğa neden olan Dünya Kupası başladı. Ancak Elon Musk, yönetiminde şirketteki çalışanların büyük bir kısmının işten çıkarılması bu yoğunlukla nasıl baş edileceğine dair endişelere neden oldu
Elon Musk’ın Twitter’ı Dünya Kupası testiyle karşı karşıya 

Elon Musk'ın Twitter’ı büyük ölçüde küçültülmüş bir kadroyla yönetme çabası, Dünya Kupası'nın başlamasıyla şimdiye kadarki en büyük sınavlarından biriyle karşı karşıya bırakacak. Bir Twitter yöneticisi, çalışanların Dünya Kupası’na hazırlanmak için haftalardır çalıştığını söyledi. 

Geçen ayın sonlarında platformu 44 milyar dolara satın aldığından beri Twitter çevresinde heyecan yaratmaya çalışan Musk için Dünya Kupası, platformunu sergilemek için de bir fırsat. Küresel seyircisiyle dört yıllık futbol etkinliği Pazar günü Katar'da başladı.

Sunucularda yoğunluk

Musk cuma günü yaptığı Twitter paylaşımında, “Pazar günü ilk Dünya Kupası maçı! En iyi haber ve gerçek zamanlı yorumlar için Twitter'da izleyin” dedi. Musk, Kongre Binası baskınının ardından Ocak 2021'den beri askıya alınan ABD eski Başkanı Donald Trump'ın hesabını açarak Cumartesi günü geç saatlerde dikkatleri Twitter’a çekti.  Dünyanın en zengin insanı daha sonra cumartesi günü attığı tweet’te şirketin sunucularının yüksek taleple karşılaştığını belirterek “Dünya Kupası öncesi iyi bir stres testi” yazdı.  

Eski çalışanlar uyarıyor

Musk'ın devralmasından bu yana işten ayrılma dalgaları arasında şirketten çıkan bazı Twitter çalışanları, personel azlığı nedeniyle kalanların platformu sürdürme yeteneklerini zorlayacağını söyledi. Mühendisler, yoğun kullanım nedeniyle sitenin kapanma riski olduğunu belirtirken, bazıları da daha çok zaman içinde biriken daha küçük sorunlarla ilgilendiklerini ve müdahale edecek az personelin kaldığını aktardı.

Eski bir çalışan, Musk'ın görevi devralmasından bir hafta sonra başlayan toplu işten çıkarmaların hızına işaret ederek, geçici çözümler oluşturmak için yeterli zaman olmadığını söyledi. Musk ise personel kaybıyla ilgilenmiyor. İşten çıkarmaların ölçeği büyümeye başladıktan sonra Tesla CEO’su attığı tweet’te, “En iyi insanlar kalıyor bu yüzden çok endişeli değilim” dedi. Ancak Musk, kalan personeli uzun saatler ve yoğun çalışma beklemeleri gerektiği konusunda da uyardı. 

Bir günde fikrini değiştirdi

Twitter'ın istifa dalgası arasında ofislerini Pazartesi gününe kadar kapattığını açıklamasının üzerinden 24 saatten az bir süre sonra Musk fikrini değiştirdi. Kalan çalışanlarını Cuma sabahı işe çağırdı. Milyarder CEO, personele yazdığı e-postada, gerçekten yazılım yazan herkesin saat 14.00’te şirketin San Francisco genel merkezine rapor vermesi gerektiğini söyledi. Yalnızca fiziksel olarak oraya ulaşamayan veya ailevi bir acil durumu olanların izin verildiğini de sözlerine ekledi.

Reklam geliri sağlıyordu

Dünya Kupası, daha önce Twitter’a iyi bir reklam geliri sağlıyordu ancak trafikte yaşanan teknik zorlukları da beraberinde getiriyordu. Dört yıl önce Twitter, ay boyunca süren etkinliğin yalnızca iki haftasının ikinci çeyrekte gerçekleşmesine rağmen reklam satışlarını yüzde 5 artırdığını açıkladı.  Pek çok yüksek profilli reklamveren, platformların Musk yönetimi altında nasıl gelişebileceği konusundaki endişelerini dile getirerek Twitter’daki kampanyalarını duraklattı. 

2010'da kısa süreliğine çöktü

2010 Dünya Kupası, Twitter için kullanıcı etkileşimindeki artışlara nasıl hazırlıklı olmadığını gösteren bir derse dönüştü. Şirket o dönemde yaptığı açıklamada, bu kesintilerin şirketi platformun altyapısını yeniden tasarlamaya teşvik ettiğini belirterek, “Kaleye yapılan her şuttan, penaltı vuruşundan ve sarı veya kırmızı karttan gelen tweet akışı, tekrar tekrar bedelini aldı ve Twitter'ı kısa süreliğine kullanılamaz hale getirdi” ifadelerini kullandı. Platform dört yıl sonra yeni kullanıcılar kazanmak için Dünya Kupası’nı kullandı.

En çok futbol paylaşımı yapılıyor

Bir ay önce Twitter, futbolun geçen yılki en popüler spor olduğunu ve tweet'lerin basketbol, ​​Amerikan futbolu ve beyzbolun toplamını geride bıraktığını söyledi. Twitter, basın ekibinin toplu işten çıkarmaların bir parçası olarak dağıtılmadan önce yaptığı bir açıklamada “Tweet’lerin yoğunluğu, 2022 FIFA Dünya Kupası (#FIFAWorldCup) ile ilgili tweetlerin büyük rol oynamasıyla 2022'de çok büyük rol oynadı” dedi.

Futbol, Twitter ve diğer sosyal ağların kendi platformlarındaki taciz edici konuşmalarla başa çıkma yeteneğini de test etti. Geçen yıl, İngiltere'nin Avrupa Şampiyonası'nda İtalya'ya yenilmesinin ardından Twitter, çevrimiçi ırkçı tacize maruz kalan üç Siyahi İngiltere oyuncusuna yönelik bin gönderiyi kaldırdığını açıkladı.

"Haftalardır çalışıyoruz"

Twitter güvenlik yöneticisi Ella Irwin, Perşembe günü tweet atarak çalışanların Dünya Kupası'na hazırlanmak için haftalardır çalıştıklarını söyledi. Irwin, “Sağlıklı bir platform sağlamak önceliğimiz olmaya devam ediyor” dedi.

Musk kendisini ifade özgürlüğü savunucusu olarak adlandırdı ancak aynı zamanda defalarca ifade özgürlüğünün erişim özgürlüğünü garanti etmediğini söyledi. Cuma günü Twitter'da, platformdaki nefret söyleminin kaldırılacağını böylece insanların özellikle aramadıkça bu tür içeriği bulamayacaklarını söyledi.

"Rakam 900'den çok daha fazla"

Şirketten ne kadar çalışanın ayrıldığı ve platform üzerindeki potansiyel etkisi tam olarak bilinmiyor ancak çalışanlar son günlerde ayrılanların sayısının yüzlerce veya daha fazla olduğunu tahmin ediyor. Musk, Twitter'ı satın almasını tamamladıktan yaklaşık bir hafta sonra, bu ayın başlarında personeli kabaca yarı yarıya azalttı. Bu yılın başında şirketin 7 bin 500 çalışanı bulunuyordu. 

Twitter reklam yöneticisi Robin Wheeler, cuma günü yaklaşık 900 kişinin ayrıldığı tahminine, sayının bundan çok daha fazla olduğunu belirterek yanıt verdi. Musk'ın geçtiğimiz hafta Twitter 2.0 olarak adlandırdığı şey üzerinde son derece sert çalışmayı taahhüt etmek için belirlediği bir ültimatomla işten çıkarılanlar ve gönüllü ayrılanların birleşimi şirket genelindeki ekiplere ağır darbeler vurdu. Kıdemli bir yazılım mühendisi, departmanının 75 çalışandan üç çalışana düştüğünü söyledi.

Birçok testten geçecek

Eski çalışanlar, Black Friday, Yılbaşı Gecesi ve Super Bowl'a işaret ederek, yakın gelecekte Twitter’ın birçok testten geçeceğini söyledi. Platform, ABD'de bu ay yapılan ara seçimler de dahil olmak üzere Musk'ın görevi devralmasından sonraki haftalarda çalışmaya devam ederken, bazı kullanıcılar sorunlar olduğunu bildirdi. Twitter Salı günü yaptığı açıklamada, iki faktörlü kimlik doğrulama için SMS kodlarının teslim edilmediği durumları araştırdığını söyledi. 

Twitter, istifalar veya Dünya Kupası hazırlıkları hakkında yorum taleplerine yanıt vermedi. Son 10 mali yılın sekizinde zarar açıklayan şirket, bu ayın başlarında "Twitter'ı sağlıklı bir yola sokmak" için personel azaltmanın gerekli olduğunu söyledi.