19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.03.2023 14:18 | Son Güncelleme: 19.03.2023 14:43

Wall Street Journal yazdı: Günümüzde her çalışanın sahip olması gereken teknoloji becerileri

Uzaktan çalışmayla birlikte teknoloji, iş hayatının daha büyük bir parçası haline geldi. Artık birçok iş için yalnızca temel Office programlarını bilmek yeterli değil. Wall Street Journal, çalışanlardan beklenen teknoloji becerilerinin neler olduğunu uzmanlara sordu
Wall Street Journal yazdı: Günümüzde her çalışanın sahip olması gereken teknoloji becerileri

Günümüz işyerinde, sadece Word ve Excel'in temellerini bilmek artık yeterli değil. Analitik, organizasyonel ve iletişim teknolojilerinde yaşanan patlama, ofis çalışmalarının her yönünü yeniden şekillendiriyor. İnsanlar ister satış, pazarlama, proje yönetimi, tasarım veya diğer birçok alanda çalışsın, işverenler onlardan verileri analiz etmelerini ve bunları şık sunumlar halinde bir araya getirmelerini bekliyor. Uzaktan çalışma norm haline geldiğinden, insanların çevrimiçi işbirliğinin gelişmiş özelliklerini de bilmesi gerekiyor. 

Columbia Business School dekanı Costis Maglaras, "Teknolojinin sadece bir kolaylaştırıcı değil, aynı zamanda kuruluşlar içinde gerçekten değişim ve itici güç olduğu konusunda  tartışma yok. Sonuç olarak, kendileri teknoloji uzmanı olmayacak olsalar bile, insanların bilgi sahibi olması gereken bazı temel bilgiler var" dedi.  Teknoloji araştırma ve danışmanlık firması Gartner'ın 2022 Dijital Çalışan Anketi, ortalama bir ofis çalışanının iş yerinde 11 uygulama kullandığını ve yüzde 17'sinin 16 veya daha fazla uygulama kullandığını ortaya koydu.

İşe başlarken bilmeleri bekleniyor

Bu becerilerin bazıları iş başında öğrenilebilir. Ancak çevrimiçi istihdam pazarı ZipRecruiter'ın baş ekonomisti Julia Pollak, pek çok işverenin çalışanların işe girerken genellikle belirli, büyük isimli uygulamalar konusunda yetkin olmalarını beklediğini söylüyor. Peki, bugün ofis çalışanlarının ihtiyaç duyduğu teknoloji becerileri neler ve işi yapmak için hangi uygulamaları bilmeleri gerekir? Wall Street Journal, bu sorunun cevabını işverenlere, danışmanlara ve eğitimcilere sordu.

Verileri anlamlandırın

Şirketler her zamankinden daha fazla veri üretiyor ve çalışanların tüm bu rakamları anlamlandıran yazılımlar konusunda hızlı olmalarını bekliyorlar. Gartner analisti Joe Mariano, Microsoft'un Power BI'ı ve Salesforce'a ait Tableau'nun önde gelen veri görselleştirme programları olarak ortaya çıktığını söyledi. Örneğin Power BI Essential Training kursu, 2022 yılında LinkedIn Learning'de en popüler 13. kurs oldu.

İşaretleme, tıklama ve bazı otomatik yapay zeka önerileriyle çalışanlar elektronik tablolar, veri tabanları veya müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı gibi birden fazla veri kaynağını birleştirerek bunları çizelgelere ve diğer grafiklere dönüştürebiliyor. Yöneticiler satışların bölgeye, aya, yıla veya bireysel satış elemanlarına göre nasıl dağıldığını bu şekilde görebilir. Şehir planlamacıları, gün boyunca bir şehirdeki insan akışını gösteren haritalar oluşturabilir. 

Ancak LinkedIn'in kariyer uzmanı Catherine Fisher, Microsoft Excel ve Alphabet'in Google Sheets gibi geleneksel yazılımlara aşina olmanın hala kritik olduğunu söylüyor. LinkedIn Learning'in 2 numaralı dersi Excel'di ve Excel, insanların çevrimiçi öğrenme platformu Udemy'de öğrendikleri en iyi 10 ofis üretkenliği becerisinin altısını oluşturuyor. Fisher, ister Microsoft ister Google'dan olsun, elektronik tablo programlarının geçen yıl LinkedIn üyelerinin profillerine ekledikleri en önemli beceriler arasında yer aldığını söylüyor.

Etkileyici sunumlar oluşturun

Austin'deki Texas Üniversitesi'nde profesyonel eğitimden sorumlu müdür yardımcısı Art Markman, çalışanların Excel veya Sheets'in yanı sıra diğer geleneksel ofis programlarını da (örneğin Word veya Google Docs ve PowerPoint veya Google Slides) bilmelerinin çok önemli olduğunu söylüyor. Ancak yine de işverenler, çalışanların sadece bir belgenin ya da slayt serisinin nasıl oluşturulacağına dair temel bilgileri bilmesini değil, programların gelişmiş özelliklerini de bilmesini istiyor. 

Pollak, "İnsanlar artık bir belge ya da sunum aldıklarında daha yüksek beklentilere sahipler. Yöneticiler ilgi çekici bir hikaye anlatmasını istiyorlar. Slaytların profesyonel bir görünüme sahip olmasını istiyorlar" dedi.  Pollak ayrıca işverenlerin Word gibi kelime işlem programlarında, belgelerin bölümleri arasında bağlantı kurma gibi gelişmiş biçimlendirmelerin yanı sıra paylaşım ve yorum yapma gibi işbirliğine dayalı özelliklerin olmasını isteyebileceğini söylüyor.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nden 2022 yılında mezun olan ve market devi H-E-B'de strateji alanında çalışan Melissa Barron, "Güçlendirmem gerektiğini bildiğim en önemli şeylerden biri sunum ve sunum becerilerimdi" dedi. Bu, Microsoft PowerPoint'te videolar ve özel renkler gibi gelişmiş özelliklere sahip çok sayıda sofistike slayt oluşturmayı içeriyor.  Barron, bazen grafik oluşturmak için çevrimiçi tasarım programı Canva'ya başvuruyor.

Ana iletişim araçları

Zoom, Google Meet, Microsoft Teams ve Salesforce'un Slack'i gibi uzaktan toplantılar düzenlemeye yönelik araçlar pandemiden bu yana yükselişe geçti. Ancak pek çok ofis çalışanı bu programların sadece temel özelliklerini biliyor. Mariano, "Özellikle Microsoft Teams'e baktığımızda, insanlar sohbet ve toplantıları kullanıyor, sorun yok. Yapmadıkları şey, bir ekip içinde belirli konuları veya projeleri tartışmak için kanallar gibi gelişmiş hizmetleri kullanmaktır" diye konuştu. Mariano, çalışanların dosya paylaşabilmeleri ve projeleri yönetebilmeleri için diğer uygulamaları bu toplantı programlarına nasıl bağlayacaklarını da bilmeleri gerektiğini ekledi. 

Buna ek olarak, işverenler çalışanların en saygıdeğer iletişim uygulamalarından biri olan e-postanın gelişmiş özelliklerini bilmelerini istiyor. Listeleri düzenlemek, toplu mailler göndermek ve etkili konu satırları yazmak gibi e-postaları yönetmek LinkedIn profillerinde en çok aranan becerilerden bir diğeri. İletişim ZipRecruiter'ın Beceriler Endeksi'nde en üst sırada yer alırken, Microsoft Outlook 20. sırada yer alıyor.

Projeleri yönetin

Organizasyon ve planlama programları görev yönetimi, zaman takibi ve dosya paylaşımı gibi özellikler sayesinde iş koordinasyonunu kolaylaştırıyor. Örneğin, bir pazarlama şirketi iş akışlarını otomatik hale getirebilir, böylece bir kişi bir görevi tamamladığında akıştaki bir sonraki kişi otomatik olarak uyarılır. Bu programlar Google Drive gibi diğer uygulama ve hizmetlere bağlanarak çalışanların ilgili belgelere doğrudan yönetim yazılımından erişebilmesini sağlar. Ayrıca üretkenliği değerlendirmek veya müşteriler için faturalandırmayı belirlemek için her görev için harcanan zamanı takip edebilirler.

Biraz programlama öğrenin

Columbia Business School profesörü Ciamac Moallemi, çalışanların biraz kodlama öğrenmesinin bazen faydalı olabileceğini söylüyor. Örneğin Moallemi, Excel birçok analiz türünü desteklese de karmaşık veya büyük verilerde hesaplamaları Python gibi bir programlama dilinde yapmanın çok daha kolay olacağını söylüyor. Ayrıca çalışanların usta kodlayıcılar olması da gerekmiyor çünkü ihtiyaç duydukları analizleri gerçekleştirmek için açık kaynak kod modüllerini indirebiliyorlar. 

Fisher, Python'un LinkedIn Learning'in en popüler dokuzuncu kursu olduğunu söylüyor ve Columbia Business School, mevcut öğrencilerinin yarısından fazlasının derslerinde Python kullandığını belirtiyor. Moallemi ayrıca LinkedIn Learning'de 15. sırada yer alan ve veritabanlarını sorgulamaya yönelik bir dil olan SQL'i de öneriyor. Örneğin SQL kullanarak, belirli bölgelerdeki belirli yaşlardaki müşterilerin belirli ürünleri nasıl satın aldığı gibi istediğiniz bir veri alt kümesini elde edebilirsiniz. Maglaras, ayrıca kodlama bilgisinin daha iyi işbirliği için de faydalı olduğunu anlattı. Temel kodlama becerileri, iş insanlarının ekiplerindeki programcılar, veri bilimcileri ve kullanıcı deneyimi tasarımcılarıyla birlikte çalışmasına yardımcı olur.