23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2023 09:25 | Son Güncelleme: 21.02.2023 10:00

Hatay’ı sarsan deprem dünya basınında: İnsanların en kötü korkularından bazılarını yeniledi

6 Şubat depremlerinden tam iki hafta sonra Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem korkuya neden oldu. The Guardian, Washington Post, Wall Street Journal gibi gazetelerde bölgedeki korkuyu yazdı
Hatay’ı sarsan deprem dünya basınında: İnsanların en kötü korkularından bazılarını yeniledi

Hatay Defne'de dün meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 5,8 olan 90 artçının meydana geldi. 6 Şubat depremlerinin ardından büyük yıkıma uğrayan bölgede özellikle ağır hasarlı yapılar yıkıldı. Üst üste yaşanan depremler evlerini kaybeden insanlara yeniden bir korku yaşatırken, dış başında da geniş yer buldu. 

The Guardian:

Türkiye, felaketten iki hafta sonra iki güçlü depremle daha sarsıldı

Hatay'da dün akşam yaşanan depremlere dair yaptığı haberinde İngiliz gazetesi The Guardian, Türkiye'nin iki güçlü depremle daha sarsıldığını yazdı. Gazetenin haberine göre deprem, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin kuzeybatıda 500'den fazla yaralı bildirdiği komşu Suriye'de hissedildi. Samandağ'da bir kaç bina dün akşamki depremle yıkılsa da orada yaşayan birçok insan artık ilçeyi terk etti.

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin kuzeyinde bir yıkım yolunu açan 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerden daha az güçlü olan son depremler, birçok insanın güvenliği için yıkılan evlerinden kaçtığı bir bölgede daha fazla yıkım tehdidi oluşturuyor. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), daha büyük depremin sadece 2 km derinlikte meydana geldiğini ve potansiyel olarak yer seviyesinde etkisini artırdığını söyledi.  6,4 büyüklüğündeki deprem meydana geldiğinde parkta çadır da kaldığını söyleyen Muna al-Omar, "Dünya ayaklarımın altında ikiye ayrılacak sandım. Daha fazla artçı olacak mı?" dedi. 

Wall Street Journal:

"İnsanların en kötü korkularından bazılarını yeniledi"

Wall Street Journal, Hatay depremlerine ilişkin yazdığı haberinde yeni sismik şokun barınak bulmaya çalışan insanlar üzerinde daha fazla travma yarattığını belirtti. Ayrıca, yerel yetkililere göre kurtarma ekipleri onları kurtarmak için yarışırken insanları çöken binaların enkazı altında mahsur bırakarak ilk depremlerin en kötü korkularından bazılarını yeniledi. 6 Şubat depremlerinde evinden olan Hatay Antakya'dan sokakta bir konteynerde yaşayan 32 yaşındaki mühendis Cemil Baklacı, "Her yer toz duman" dedi. Antakya, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gördü ve 300 binden fazla sakini şehrin çoğunu boşalttı.

Pazartesi günkü deprem Mısır ve Lübnan'dan bile hissedildi. Valiye göre, Türkiye içinde Türkiye'nin Şanlıurfa ilindeki merkez üssünün 170 mil kuzeydoğusundan daha fazla hissedildi. USGS depremin ilk değerlendirmesinde, "Önemli kayıplar muhtemel" dedi.

Bölge şimdi yıkılmış şehirler ve kasabalarla dolu. Milyonlarca insan şimdiden evsiz, kayıp sevdiklerini arıyor ve paramparça olan hayatlarını yeniden inşa etmeye çalışıyor. Görgü tanıkları, depremin merkez üssüne yakın Samandağ ilçesinde, elektriksiz kasaba meydanlarında insanların battaniyelerin altında toplandığını söyledi.

Bloomberg

Türkiye mevcut afet bölgesinde yeni depremlerle sarsıldı

Bloomberg, 6 Şubat depremlerinden sonra yaklaşık 1,6 milyon insanın geçici olarak barındığı deprem bölgesinde iki yeni deprem olduğunu yazdı. AP'nin bildirdiğine göre, korkan yerel halk arabalarda, sokaklarda ve diğer halka açık yerlerde uyumaya hazırlanırken, Suriyeli doktorlar korkudan kaynaklanan kalp krizi geçiren çok sayıda hastayı tedavi etti.

Defne ilçesi Belediye Başkanı İbrahim Güzel , Pazartesi günü elektriklerin hala kesilmesinin yetkililerin gece meydana gelen yeni hasarı değerlendirmesini zorlaştırdığını söyledi. Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise bazı binaların çöktüğünü ve insanların enkaz altında kaldığını söyledi.

Washington Post

"Korkmuş insanlar sokaklara kaçtı"

Washington Post, dün akşam Türkiye-Suriye sınırında meydana gelen şiddetli depremde en az 3 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. The Post'un haberine göre Türkiye iki büyük fay kuşağı üzerinde oturuyor ve sık sık depremlerden zarar görüyor. Türkiye'nin modern tarihinin en ölümcül depremi olan 6 Şubat depremleri, köy evleri ve apartman blokları yerle bir olurken yüzlerce kilometreye yayılan bir yıkım yolu bıraktı. Yer yer sarsıntılar oluşturdu.

Bölge sakinlerinin bildirdiğine göre korkmuş insanlar Suriye'deki Halep ve diğer yakın Suriye kasabalarının yanı sıra birçok Türk şehrinde sokaklara kaçtı. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Pazartesi günü geç saatlerde en az 20 artçı deprem olduğunu söyledi. Suriye'nin kuzeyindeki bir sivil savunma gücü olan Beyaz Miğferler, Twitter'da çok sayıda sivilin düşen moloz, izdiham ve yüksek alanlardan atlama nedeniyle yaralandığını söyledi. Grup, bazı bölgelerde duvarların ve balkonların çöktüğünü söyledi.

6 Şubat depremlerine yetkililerin tepkisi sınırın her iki tarafında öfkeye yol açtı. Türkiye'de, etkilenen bölgelerdeki insanlar, enkaz altında insanlar öldüğü için bazı durumlarda hükümet kurtarma ekiplerinin gelmesinin günler sürdüğünü söyledi. İsyancıların kontrolündeki kuzeybatı Suriye'de yaşayanlar, küresel ilgi ve uluslararası yardımın damla damla akmasıyla kendi başlarının çaresine bakmak zorunda bırakıldıklarını söylediler.

The Telegraph

"Kim evlerine geri dönmek istemiyor"

The Telegraph gazetesi, Hatay depremlerine ilişkin yazdığı haberinde 6 Şubat depremlerinden beri bölgede 6 bin artçı sarsıntının meydana geldiği belirtildi. Hatay'dan haber yapan Türk muhabirler, Pazartesi günkü depremle şiddetli bir şekilde sarsıldıklarını ve düşmemek için birbirlerine tutunduklarını söyledi. Türkiye'nin Adana kentinde görgü tanığı Alejandro Malaver, insanların battaniyeleri arabalarına yükleyerek evlerinden sokağa çıktığını söyledi. Malaver, "Kimse evine geri dönmek istemiyor" dedi.