17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2023 22:55 | Son Güncelleme: 14.02.2023 08:44

Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimi erteleme tartışması

6 şubat depremlerinin ardından seçimlerin hangi tarihte yapılacağı konuşuluyor. HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş seçimin ertelenmesinin anayasaya aykırı olduğunu dile getirirken, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç ise bu koşullarda seçimin ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiğini söyledi
Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimi erteleme tartışması

Kahramanmaraş depremleri sonrası seçim tartışmaları yeniden alevlendi. Kulislerde 6 Şubat depremlerinin seçim tarihin etkileyeceği konuşulurken TBMM eski Başkanı Bülent Arınç “Seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım” sözlerini kaydetti.

Seçim için üç tarih verdi

Seçimler için üç ayrı tarih veren Arınç, sözlerine şöyle devam etti: 
"Birinci tercihim; Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile 2024 yılı Mahalli İdareler Seçimleri birleştirilebilir. Bunun geçmişte örnekleri vardır. Bu yöntemle halka fazladan tercih hakkı verilecektir. İkinci tercihim Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli Seçimleri'nin ötelenerek Kasım 2023'te yapılmasıdır. Üçüncü tercihim ise ilk iki seçenekte anlaşılamadığı takdirde tüm siyasi partilerin mutabık kalacağı başka bir tarih üzerinde anlaşma sağlanmasıdır."

Demirtaş: Seçimleri erteleme kararı almak siyasi darbe olur

Cezaevinde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise hükümetin seçimi erteleme girişiminin bulunduğunu söyleyerek tepkisini dile getirdi.  "Gelen bilgilere göre, herkes felakete yoğunlaşmışken bir grup hukukçuya, seçimlerin ertelenmesi için çalışma yapılması talimatı verilmiş" diyen Demirtaş, bir kez daha oldu bitti yaparak Anayasa'yı yok saymaya hazırlandıklarını söyledi ve TBMM'yi yok sayıp seçimleri erteleme kararı almanın açıkça siyasi darbe olacağını kaydetti.

Öztürk: YSK seçim erteleyemez, yetki yalnızca Meclis'te

Öte yadan T24'e konuşan İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, seçimin ertelenmesi yönündeki senaryoları değerlendirerek "YSK seçim erteleyemez, anayasaya göre yetki yalnızca Meclis’te" dedi. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Sadece savaş durumunda seçimler ertelenebiliyor ve o da Cumhurbaşkanı kararıyla olamıyor. Tamamen Meclis’in yetkisine bırakılmış. Yani 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu konuda anayasanın 2012/30 sayılı bir kararı var, ‘savaş ya da başka bir nedenden kaynaklanan bir zaruret halinde’ diyor. Ancak, bu kararın da seçimin ertelenebileceği şeklinde değerlendirilmesi mümkün değildir, anayasaya aykırıdır. İstisnalar da yorumlanır."

Şahin: Seçimlerin ertelenmesi mümkün değildir

"Seçim, Anayasa ne zaman diyorsa, Seçim Yasası ne zaman diyorsa o zaman yapılır" diyen DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin "Gazi Meclis'imiz, sadece ve sadece savaş durumunda seçimi bir yıl erteleyebilir. Başka hiçbir sebeple seçimler geriye bırakılamaz. Yani Anayasa'mıza göre, mevcut durumda seçimlerin ertelenmesi mümkün değildir" dedi.

Yavuz:  Cumhurbaşkanımızla bu konuyu hiç konuşmadık

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz da seçim tartışmalarına katıldı ve tv100'e yaptığı açıklamada AK Parti’nin gündeminde seçimin olmadığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Hala enkaz altında yardım bekleyenler bizim gündemimiz. Şuanda seçimle ilgili siyasetin fikir yürütmesi abes ve iştigal. Türkiye bir hukuk devleti, hukuk çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa o şekilde seçim olacak. Şuan bir takım stratejiler düşünemeyiz, insanlığımızdan utanırız. OHAL ile ilgili seçim senaryolarının kanunla hukukla alakası yok. Son söz olarak depremin ilk gününden beri sahadayım. AK Parti’nin seçim işlerinden sorumlu başkanı olarak sayın Cumhurbaşkanımız’la bu konuyla ilgili hiçbir şey konuşmadık. Aramızda bile konuşulacak bir zaman değil."