27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2024 12:22 | Son Güncelleme: 03.02.2024 15:40

Muhalefetten Hafize Gaye Erkan'ın istifasına tepkiler: Gideceği belliydi

Muhalefet partileri, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifasına tepki değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel "Beş yılda beşinci başkan. 9 ayın sonunda görevden aldılar. Gideni de gönderen, geleni de getiren aynı dolma kaleme sahip Recep Tayyip Erdoğan’dır" dedi
Muhalefetten Hafize Gaye Erkan'ın istifasına tepkiler: Gideceği belliydi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün akşam X hesabından yaptığı açıklamayla istifa ettiğini duyurdu. Muhalefet partileri Erkan'ın ayrılığı ve Fatih Karahan'ın atanmasıyla ilgili düşüncelerini paylaştı. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Ülkenin en büyük sorunu enflasyon ve hayat pahalılığı. Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak, enflasyonla mücadele için görevli kurum. Politikaları uygularken bağımsız olacak. Kanun öyle yazmış. Dün gece Merkez Bankası Başkanı Gaye Hanım kendince istifa etti. Beş yılda beşinci başkan. 9 ayın sonunda görevden aldılar. Genç eğitimli bir kadın gelmiş görev yapıyor, ancak bu kadınla uğraşmaya başladılar. İstifaya zorladılar. Sonunda istifa geldi, yerine biri atandı.

Şahap gider Hafize gelir, Hafize gider başka biri gelir. Gaye Hanım 5 yıl görev yapacaktı 9 ayda görevden aldılar. Gaye Hanımla uğraştılar, bir buçuk yaşındaki çocuğuyla uğraştılar, annesiyle babasıyla uğraştılar. Biri gider biri gelir ama bilin ki bu memlekette ne kötüye gidiyorsa, işsizlik bütün gençlerin umutlarını kırdıysa ne gidendir ne gelendir, gideni de gönderen, geleni de getiren aynı dolma kaleme sahip Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu ülkede ne yaşanıyorsa, bu ülkenin başına uyuşturucu baronlarını bela edenler de bu ülkede kamu düzenini ortadan kaldıranlar da Recep Tayyip Erdoğan’ının atadıklarıdır.

CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Merkez Bankası Başkanı H. Gaye Erkan’ın istifa etmesi sürpriz değil. Erdoğan, güçlü bir biçimde sahip çıkmamıştı. Gideceği belli idi. Bilinmeyen şey, zamanlamasıydı. Yerine gelecek olanın da pek farklı işler yapması beklenmiyor. Ekonomi yavaşlamaya, işsizlik ve yoksulluk ise artmaya devam edecektir."

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu: Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan affını istemiş… 7 aylık serüven, yüzde 8,5 faiz ile başlandı, yüzde 45 ile son buldu. Peki kötü giden ekonominin gerçek sorumluları ne yapıyordu? Çok açık ki siyasi iktidar, liyakatli atama yapma mesuliyetini burada da yerine getirememiş ve bir kez daha Türk milletinin ekonomik menfaatlerini ve saygınlığını tehlikeye düşürmüştür. Bu yanlış sürecin sorumluları hesap vermek zorundadır. Zira asıl zarar gören milletimiz olmuştur.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Recep Tayyip Erdoğan istifa mı etti?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut: Merkez Bankası’na başkan dayanmıyor. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevden affını istedi, istifa etti. Mehmet Şimşek, kendini hâlâ etkili ve yetkili bakan sanıyor. Merkez Bankası’nın yeni başkanı 'önerisi doğrultusunda' atanacakmış. Herkes biliyor ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde her şeye karar veren 'tek bir adam' var, gerisi lafügüzaf.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt: Hafize Gaye Erkan istifa etmiş. Sadık abi niye haber vermedin?

"Esas neden enflasyon hedefinin tutmayacak olması"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat: Hafize Gaye Erkan’ı getiren Mehmet Şimşek’ti. Geçen yıl haziran ayında göreve gelmesinin ardından Şimşek ile Erkan’ın bazı konularda anlaşamadıkları kulislerde konuşulmaya başlandı. Erkan’ın TCMB Başkanlığı’nın ötesinde siyasi hedefleri olduğu belirtiliyordu. Ahmet Hakan’a röportaj, bardağı taşıran son damlaydı. ‘Rasyonel zemin’ dedikleri, ekonomi yönetiminin kişisel hırslarından başka bir şey değildi. Burada suçlu sadece Hafize Gaye Hanım görülmesin. Evet, o çok yanlış işler yaptı, makamını şahsi çıkarı için kullandı. Ama Mehmet Şimşek de uyumsuz politikalar yürüttü. Enflasyon sadece TCMB’nin para politikası ile olacak iş değildi. Mehmet Şimşek, bütçe disiplinini sağlayamadı. Devasa bütçe açığı verdi. KDV’yi yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkardı.

Bir de Anayasa’nın rafa kaldırılması, AKP’nin hukuk tanımazlığı var. Can Atalay kararı ile siz hiçbir yatırımcıyı ikna edemezsiniz. Bu şartlarda Hafize Gaye Erkan’ın faiz politikası nasıl işe yarayacaktı? Bu istifanın esas sebebi, enflasyon hedefinin tutmayacak olmasıdır. Suçlu sadece Hafize Hanım değil, aynı zamanda Mehmet Şimşek başta olmak üzere AKP’nin ileri gelenleridir. Ülke Arjantin’e dönüşmek üzereyken Hafize Gaye Erkan, durumu fark edip erkenden çıkıp gitmiştir. TCMB’nin kurumsal kimliği ve itibarı, AKP sayesinde iki paralık olmuştur. Merkez Bankası, adeta başkan öğütme makinesi haline gelmiştir. TCMB’nin başına artık kim gelirse gelsin, ekonomi politikaları dikiş tutmayacaktır.

CHP Kayseri Milletvekili Genç: Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti. Merkez Bankası'nın son 5 yılda dördüncü başkanı istifa etti. Ülkemizde artık bakanlar, bürokratlar istifayla değil af talebi ile görevden ayrılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı, bir süredir sessizliğini koruduğu Merkez Bankası tartışmalarına tepkisini bu şekilde mi veriyor? Ekonomi yönetimi ne Merkez Bankası’nda ne de Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndadır. Ekonominin tek yöneticisi Erdoğan’dır. Merkez Bankası’ndaki bu istifa, Erdoğan’ın talebidir. Kimi getirirlerse getirsinler dikiş tutmaz.