06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.08.2023 10:05 | Son Güncelleme: 25.08.2023 10:06

Gece ya da değişen saatlerde çalışma bilişsel bozukluklara yol açabilir

Kanada’da çalışma hayatına ilişkin yapılan bir araştırma, gece vardiyası ya da değişen vardiyalarda çalışan orta yaşlı ve yaşlılarda bilişsel fonksiyon bozukluk görülme ihtimalinin normal mesai yapanlara göre daha fazla olabileceğini ortaya koydu
Gece ya da değişen saatlerde çalışma bilişsel bozukluklara yol açabilir

Toronto’daki York Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışan Dr. Durdana Khan, ''Vardiyalı iş çiftleri ekonomimizin ayrılmaz bir parçası, mal ve hizmetlerin sürekli işlerliğinin sağlanması için bu planlar kullanılmaya devam edecektir. Bu nedenle, sonraki adım bunun sağlığa yönelik olumsuz etkilerini azaltmak için neler yapılabileceğini belirlemek’’ dedi.

Vardiyalı çalışma daha önce koroner hadiseler gibi zararlı sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilmişti. Fakat Plos One dergisinde dün yayınlanan çalışmanın altında imzası bulunan Khan’a göre; kendi araştırması Kanada standartlarına göre farklı vardiyalara maruz kalınması ve bilişsel hasar arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışma.

47 bin 711 kişi analiz edildi

Khan araştırmasında Kanada’da yaşlanma üzerine uzun soluklu çalışmalar yürüten ‘’Canadian Longitudinal Study on Aging’’ (CLSA) adlı kurumun veritabanından faydalandı. Yaşları 45 ila 85 arasında değişen 47 bin 711 kişinin bilgileri kesitsel çalışmayla analiz edildi.

Ankete katılan her beş Kanadalıdan kabaca biri, akşam veya gece vardiyaları, dönüşümlü vardiyalar veya diğer atipik çalışma programları gibi bir tür vardiyalı çalışma deneyimi tecrübe etmiş. Bu programlar genellikle 24 saatlik ritmi bozuyor ve bu da kötü sağlık sonuçlarına ortaya çıkmasına yol açabiliyor.

Araştırmacılar, CLSA katılımcılarının vardiyalı çalışmaya genel maruziyetini, en uzun çalıştıkları işte ve mevcut işlerindeki vardiyalı çalışma maruziyetlerini inceledi. Katılımcıların yanıtları hafızalarını ve yürütme fonksiyonlarını ölçmek için genel kabul görmüş bilişsel testlere tabi tutuldu.

Bulgular başlangıç niteliğinde

Araştırmacılar, yalnızca tipik gündüz vardiyasında çalıştığını söyleyen katılımcılarla kıyaslandığında, mevcut (risk oranı 1,79) veya en uzun süreli işi (risk oranı 1,53) gece vardiyasında çalışmayı içerenler arasında daha yüksek genel bilişsel bozukluk oranları tespit etti.

Dr. Khan, ‘’Bu bulgular başlangıç niteliğinde olsa da vardiyalı çalışmanın ve 24 saatlik ritmin sekteye uğramasının bilişsel hasar riskinde önemli etmenler olabileceği izlenimini uyandırıyor’’ dedi.