02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2024 16:15 | Son Güncelleme: 30.03.2024 16:59

Kraliyet uzmanı WSJ'ye yazdı: Galler Prensesi'nin duyurusu kraliyete yenilik getirdi

Galler Prensesi'nin kanser tedavisi gördüğünü halka açıklaması neden en sevilen 'çalışan kraliyet mensuplarından' biri olduğunu gösterdi. Kraliyet uzmanı Hugo Vickers, WSJ'ye yazdığı köşe yazısında Kate'in kraliyete bir yenilik getirdiğini söyledi. Zira daha önce hastalıklar sır gibi saklanıyordu
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

Britanya Kraliyet Ailesi'nin hiçbir üyesi Galler Prensesi Catherine'in 22 Mart'ta yaptığı gibi kanser tedavisi gördüğünü video ile duyurduğu bir mesaj veremedi. Britanya'da son zamanlara kadar Kraliyet Ailesi hastalık ya da sağlık konularını tartışmadı. Kraliyet Arşivleri, 1820'de ölen 3. George'un tıbbi detaylarıyla yüzleşmekten bile hoşlanmazdı. 20. yüzyılda bir kraliyet bebeğinin beklendiğini bilmenin tek yolu, 1930'daki gibi gizli bir duyuru olurdu: "Ekselansları York Düşesi önümüzdeki günlerde yapacağı randevuları iptal etmiştir ve yaz boyunca başka bir etkinlikte yer almayacaktır."

Kral Charles şubat ayında prostat rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğünü açıkladığında bunu söylemek için televizyona bile çıkmadı. Galler Prensesi, Prens William'la birlikte Adelaide Cottage'ın bahçesinde solgun ve savunmasız bir halde görüntülendi. Kendi sözleriyle bize bilmemiz gereken her şeyi anlattı: Ameliyatına genel bir bakış, kanser keşfinin şoku, çocuklarına uygun bir şekilde söylemenin önemi ve gücünü geri kazanmak için zamana ihtiyacı vardı. Kanserden muzdarip başkalarına sempati duymak için mesajını genişletti.

Yaklaşık üç yıl önce Kraliyet Ailesi'nin başka bir üyesini ziyaret etmek üzere kraliyet mülkünün özel bölümündeydim. Burada çocuklarıyla oynarken Kate'e rastladım. Prenses Charlotte var gücüyle zıplıyor, küçük Prens Louis ise koşuşturuyordu. Bu kurgulanmış bir sahne değildi. Ne kadar mutlu bir aile olduklarını kendi gözlerimle gördüğüm için şanslıydım.

Monarşi için hayati bir öneme sahip

Eskiden Galler Prensesi'nin tek yapması gerekenin güzel giyinmek ve çocuklarına annelik yapmak olduğunu düşünürdüm. Ama sonra 2020'de Covid karantinası geldi ve onu Zoom'larda gördük. Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip'in sıkı bir koruma içinde olduğu ve Prens Charles'ın Covid'den muzdarip olduğu bir zamanda Catherine öne çıktı. Bugün Kate monarşi için daha da hayati bir öneme sahip. Sağduyusu, adanmışlığı ve cazibesi muazzam bir değer. Ona karşı her zaman muazzam bir sevgi vardı. Her zaman destekleyici, hazır bir gülümsemeye sahip, asla tartışmacı ya da bölücü olmayan genç bir kadın oldu.

Her an tahta geçebilir

Şimdi Kate ve Prens William inanılmaz bir stres yaşıyor olmalı. Tahtın varisi tahta geçmekten sadece bir kalp atışı kadar uzakta. Bu her an gerçekleşebilir; veliahtın ebedi sorunu ise ne zaman olacağını bilememesi.

Catherine'in açıklamasından sonra uzmanlar monarşinin geleceği hakkında spekülasyon yapmaya başladı. Kraliçe 2. Elizabeth hayattayken, kendisinin zaman bulamadığı pek çok görevi üstlenen aile üyelerinden oluşan geniş bir destek ekibi vardı. Kraliçe Elizabeth'in tahttaki 70. yılını kutlayacağı 2022'deki Platin Jübilesi'nden hemen önce Saray yeni bir kategori yarattı: "Çalışan Kraliyet Ailesi". Bu, kamu görevi üstlenen ve üstlenmeyen aile üyelerini (özellikle Prens Andrew ve Prens Harry) birbirinden ayırma girişimiydi. Ancak o zamandan bu yana sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azaldı. Mevcut krizin yeniden düşünülmesi gerekecek.