Seyahat acentesi Remote Lands, bu bahar kiraz çiçeği mevsiminde altı kişilik bir aileyi bir aylık Japonya seyahatine götürdü. Bedeli 500 bin dolar olan bu seyahat; helikopter gezileri, VIP biletli sumo güreşi turnuvası, özel bir çay töreni ve en iyi sanatçılarla buluşmaları da içeriyordu.
New York'ta lüks tatiller konusunda uzmanlaşmış bir acentenin kurucusu olan Catherine Heald, “Eskiden Amerikalılar için Avrupa’ya gitmek bir övünme sebebiydi. Artık övünme sebebi Japonya'da kayak yapmaya ya da Tayland'da lüks bir yat gezisi kiralamaya gidiyor” dedi.
Heald'ın işleri, pandeminin ardından kendini seyahate adayan varlıklı gezginler sayesinde patlama yaşıyor. Asya’da son yıllarda zengin gezginlere hizmet veren işletmelerin artması bölgeyi cazibe merkezi haline getirdi. Turistler, Endonezya'da özel dalış rehberleriyle yelken gezilerine çıkıyor, Singapur ve Malezya'da kaplıcaya gidiyor ve kaliteli yemekleri olan tren gezilerine çıkabiliyorlar.
Lüks pazarının 5’te 1’i Asya’da
Analiz firması Grand View Research'e göre, 2023 yılında yaklaşık 271 milyar dolar değerinde olan Asya'daki lüks seyahat, küresel lüks turizm pazarının beşte birini oluşturuyor. Pazarın 10 yıl sonra yaklaşık %9 oranında büyümesi bekleniyor. Araştırmacı ForwardKeys, Kuzey Amerika'dan Asya'ya yapılan premium uçak rezervasyonlarının bu yıl 2019'a göre %15 arttığını söylüyor.
Asyalılar da savurganlık yapıyor: Çin'in en büyük online seyahat acentesi Trip.com, 2024'ün ilk dört ayında premium turlara olan talebin bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla arttığını gördü. Marriott International'ın lüks grubu tarafından yapılan bir ankete göre, Asya Pasifik'teki yüksek net değere sahip tüketicilerin %68'i önümüzdeki yıl tatil seyahatleri için daha fazla harcama yapmayı bekliyor ve neredeyse dörtte üçü bölgede bir tatil planlıyor.
Haftalık 100 bin doları aşıyor
Remote Lands'in Asya'ya yaptığı çok haftalık seyahatler genellikle bir çift için 100.000 doları aşıyor. 2019'dakinden yaklaşık %40 daha fazla. Özel donanımlı Airbus iş jetiyle Nepal, Bhutan, Hindistan ve Sri Lanka'yı kapsayan 15 günlük bir seyahatin kişi başı maliyeti 109.000 dolar. Heald, “Talep tavan yapmış durumda” diyor.
Asya'ya birinci sınıf yolculuklar konusunda uzmanlaşmış bir İngiliz acentesi olan Red Savannah, Endonezya’ya özgü ahşap gemiler kiralıyor. Geceliği 29,000$ olan bir gemi, 14 kişilik grubu Bali'den, kristal berraklığındaki sularıyla dünyanın en iyi dalış noktalarından biri haline gelen Raja Ampat'a götürüyor. Teknenin 19 mürettebatı arasında dalış eğitmenleri, şefler ve spa terapistleri bulunuyor. Şirket, Asya kaçamaklarına yönelik talebin geçen yıla göre %20 arttığını ve 2019'dan bu yana iki katına çıktığını söylüyor.
Yatırımlar lükse yönelik
Araştırmacı Lodging Econometrics'e göre, Asyalı otelciler toplamda 700.000 odaya ulaşan 3.600'den fazla projenin yapımını sürdürüyor ve bunun yaklaşık %15'i lüks pazara yönelik. Buna karşılık Avrupa'da 117.000 odalı 800'den az proje inşa ediliyor. Bağımsız üst düzey otellerden oluşan Leading Hotels of the World'ün CEO'su Shannon Knapp, “Lüks seyahat edenler farklı bir deneyim yaşamak istiyor. Asya çok çeşitli deneyimler sunuyor; plajlar, dağlar, şehirler, harika yemekler ve kültür” dedi. Tayland, vize politikalarını gevşeterek 2023'ten itibaren yabancı ziyaretçi sayısını iki kattan fazla artırmayı ve bu yıl yaklaşık 36 milyona çıkarmayı hedeflediği için ziyaretçi sayısında artış görüyor.