25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
28.10.2022 04:30

Sonunda ben de Covid oldum

İki senedir gayet temkinli bir şekilde sürdürdüğüm ‘covirgin’ günlerim bir yemekte son buldu. Birçok risk faktörüm olmasına rağmen, aşılarım sayesinde Covid 19’u çok çok hafif geçirdim

Bu aralar en çok gördüğümüz belirtilerden biri boğaz ağrısı ve ses kısıklığı. Hastalar bunu pek Covid 19’a yormuyor ama bu semptomların çoğu Covid sonucuyla karşımıza çıkıyor. Çok fazla rahatlayıp test yaptırmayı ihmal etmemek gerek.
Ben hastalanmadan 1-2 gün önce çalıştığım hastanede Covid servisinde sadece 1 kişi yatıyordu. Benimle aynı zamanda bu sayı 6’ya çıktı. Sayılar yavaş yavaş artıyor ama yine de geçen seneyle kıyaslarsak rakamlar oldukça düşük. Burada da aşının etkisini görüyoruz.
Artık çok sıkıldığımızı biliyorum ama maske ve mesafe kuralı da önemini kaybetmiş değil. Ben hala kapalı, kalabalık ortamlarda maske takmayı öneriyorum.
Hastalığı çok konforlu geçirmeme rağmen doğrusu uzun/uzamış Covid’den biraz endişe ediyorum. O yüzden hem kendimin hem sizin bilgilerinizi tazelemek istiyorum.
Yüz milyonlarca insan Covid geçirdi ve birçoğunda uzun süreli Covid olarak bilinen bir dizi kalıcı semptom bıraktı. Uzun Covid’le ilgili farkındalığın artması, klinisyenlerin hasta teşhis ve tedavi etme yaklaşımlarını iyileştirmelerine olanak tanıdı. Bununla birlikte araştırmacılar hala uzun süreli Covid’in daha standart bir tanımını, kimlerde daha çok rastlanacağını ve iyileşmenin ne kadar süreceğini bulmaya çalışıyorlar.