03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2023 11:25 | Son Güncelleme: 10.04.2023 11:45

Biden seçim sürecinde Z kuşağını etkilemek için fenomenlerden oluşan ordu kuracak

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, yönetiminin başarılarını göstermek ve 2024'te yeniden seçilme umutlarını artırmaya yardımcı olmaları için TikTok fenomenlerinden oluşan bir ordu kurmayı planlıyor
Biden seçim sürecinde Z kuşağını etkilemek için fenomenlerden oluşan ordu kuracak

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden 2024 seçimlerinde Z kuşağı seçmenlerini kazanmak için TikTok fenomenlerinden oluşan bir ordu kurmayı planlıyor. Daily Mail'in haberine göre başkanın dijital strateji ekibi sosyal medya fenomenleriyle bağlantı kurarak yönetimin Z kuşağına hitap eden tanıtımı için onlardan yardım istiyor. Bu gelişme, Biden yönetiminin Çin'in sahip olduğu TikTok'un erişimine ve gücüne tamamen yasak getirilmesini ya da ciddi kısıtlamalar getirilmesini öngören Restrict Act adlı yasa tasarısını desteklemesinden sonra yaşandı. Akıllara ise artık Biden sosyal medya platformuna olumlu mu bakıyor sorusunu getirdi.

Gençleri etkilemek için sosyal medya

Biden'ın popülariteyi arttırmak için sosyal medyadan yararlanma planına, Beyaz Saray'ın dijital stratejiye verdiği önemin bir kanıtı olarak, başkan yardımcısı olarak atanan Rob Flaherty öncülük etti. Beyaz Saray özel kalem müdür yardımcısı Jen O'Malley Dillon Axios'a verdiği röportajda "Gençlere, aynı zamanda bilgi almak için farklı platformları kullanan annelere, iklim aktivistlerine ve bilgi almanın ana yolu dijital olan insanlara ulaşmaya çalışıyoruz" dedi. 

Beyaz Saray’da fenomenlere özel oda

Fenomenlerin buluşması için özel bir Beyaz Saray brifing alanı yaratma planları, yeni stratejinin ciddi olduğunun bir başka işareti. Bu, mevcut Basın Brifing Odası'nın artık yönetimin tek haber merkezi olmayacağı anlamına geliyor. Axios'a konuşan Sisson, "Beyaz Saray'a 'Basın kartlarını ne zaman alacağız' diye sorduk ve aslında bu konuda çok duyarlı davrandılar" dedi. Sisson'un kısa video klipleri TikTok'ta birçok kez viral oldu. Sık sık Z kuşağı seçmenlerinin seçimleri etkileme gücünü tartışıyor. 

“Z kuşağı sandığa gidecek 2024’te görürsünüz”

Bir videoda “Cumhuriyetçiler Z kuşağı aktivistinin sesini susturmaya çalıştı fakat başarısız oldular. Eğer bunun Cumhuriyetçiler için kötü olduğunu düşünüyorsanız, 2024'e kadar bekleyin. Genç seçmenlerden oluşan bir dalga sandığa gidecek ve mavi oy kullanacaklar" dedi. Axios'un haberine göre Biden, sosyal medyada, özellikle de YouTube ve Facebook gibi platformlara erişim konusunda eski başkan Donald Trump'ın gerisinde kalıyor.  Biden'ın yeni stratejisi öncelikle Instagram ve TikTok gibi genç seçmenler tarafından kullanılan platformları hedef alacak. 

Gazetecilerle aynı kategoriye mi alınacaklar?

Sonuç olarak Beyaz Saray şimdi, bölgesel ekibinin yerel medya kuruluşlarıyla kurduğu ilişkiler gibi, belirli eyaletlere seyahat ettiğinde harekete geçirilebilecek yerel kitlelere sahip influencer'larla çalışmak istiyor. Biden geçen yıl viral TikTok yıldızı ve transseksüel aktivist Dylan Mulvaney ile Oval Ofis'te bir araya gelerek geçiş sürecini ve ABD'deki transseksüel meselelerini görüşmüştü, ancak şu anda Mulvaney'nin Beyaz Saray'ın ordusunun bir parçası olacağına dair bir işaret yok.

Biden ve TikTok

ABD'de federal hükümet, bazı eyaletler ve üniversiteler, TikTok'un resmi cihazlara indirilmesini yasaklarken, Kongrede yasağın genişletilmesi için Biden yönetimine yetki veren tasarılar da gündemde. Sosyal medya platformu TikTok'un ana şirketi Bytedance'in konum gibi hassas kullanıcı verilerini, Çin hükümetine verdiği iddiaları ABD ve Batı'nın platformun yasaklanmasına olumlu bakmasını sağladı.