Telefonunuzu elinize aldığınızda arkadaşınızın size 10 dakikalık bir sesli mesaj gönderdiğini görseydiniz ne hissederdiniz? Kırılır mıydınız? Heyecanlanır mıydınız? Yoksa dehşete mi kapılırdınız? Alphabet'te ürün yöneticisi Andrew Yeung sesli mesajı; birine zamanınızın onunkinden daha değerli olduğunu söylemenin en iyi yolu olarak tanımlıyor. Sizin için tanıtımı ne olursa olsun sesli mesaj gerçeğini kabul etseniz iyi olur çünkü bu özellik her geçen gün daha da yaygınlaşacak dahası pratikleşecek...
Kullanımı kolaylaşacak
Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, ABD'de yetişkinlerin yüzde 30'u en az haftada bir sesli mesaj kullanıyor. Bu oran 30 yaşın altında yüzde 43'e yükseliyor. Rakamlar özelliğin kullanımının her geçen gün daha da artacağını gösteriyor. Üstelik Apple sesli mesaj kullanımını kolaylaştırmak için yeni çalışmalar yapıyor. Yani sesli mesaj sayısı her geçen gün daha da artıyor ve artacak.
"Size özel podcast gibi düşünün"
Bloomberg teknoloji editörü Ellen Huet'a göre; aslında bu kısa sesli notlar, doğru şekilde kullanıldığında, sevdiğiniz insanlarla bağlantı kurmanın eğlenceli ve çağrıştırıcı bir yolu olabilir. Akşam eğlenceden eve dönerken gecenin özetini WhatsApp grubuna atmak için, tatildeyken doğa seslerini (Deniz-kuş) kaydedip şehri merkezindeki arkadaşlarınıza yollamak ya da özellik duygularınızı doğru ifade etmeniz gereken (özür dilemek gibi) anlarda kurtarıcı olabilir. En iyi tanımıyla; 10 dakikalık bir sesli mesaj özel birinden gelen, sadece sizin için kaydedilmiş ve istediğiniz zaman dinleyebileceğiniz mini bir podcast olarak tanımlanabilir.
"Yeni özelliklere karşı önyargılıyız"
Huet, sesli mesajların iletişimi zorlaştırdığını düşünen insanların kendilerini kandırdıklarına dikkat çekiyor. Dijital alışkanlıklar söz konusu olduğunda, balık hafızalıyız. Appleya da Meta'nın kullanıcılar için geliştirdiği yeni özelliklere karşı genellikle önyargılıyız. Mesajlarınızın okunduğu gösteren özellikten öncesini hatırlıyor musunuz? Mesajım ulaştı mı? Gördü mü? Okudu mu? Bunlar 10 yıl öncesinde kaldı. Yazılımcılar bir mesaja başparmak ya da kalp ile cevap verme özelliğini geliştirdi. İlk başta son derece faydasız olduğu düşünülen bu özellik bugünlerde neredeyse her mesajlaşmanın sonunda yer alıyor. Teknoloji alışkanlıklarımızı değiştiriyor ve sonra bir daha değiştiklerini hayal bile edemiyoruz - ta ki bir sonraki ürün değişikliğine ve bir sonrakine kadar. Şimdilik sevdiklerinize sesli mesaj göndermeyi düşünün.