27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.06.2024 11:57 | Son Güncelleme: 09.06.2024 15:17

Bloomberg: Rusya, genç Afrikalıları Ukrayna’da savaşmaya gönderiyor

Rusya, Ukrayna’da savaşmaları için sınır dışı etmekle tehdit ettiği Afrikalıları kullanıyor. Bloomberg’e göre Rus yetkililer ilk kez Wagner grubunun kullandığı taktikleri benimsedi
Bloomberg: Rusya, genç Afrikalıları Ukrayna’da savaşmaya gönderiyor

Avrupalı yetkililerin değerlendirmelerine göre Kremlin binlerce göçmeni ve yabancı öğrenciyi Ukrayna'ya karşı Rus birliklerinin yanında savaşmaya zorlayarak Kharkiv bölgesindeki saldırı için ekstra insan gücü sağlıyor. Kaynaklara göre ilk olarak Wagner paralı asker grubu tarafından uygulanan taktikleri kullanan Rus yetkililer, Afrikalı öğrencileri ve genç işçileri orduya katılmayı kabul etmedikleri takdirde sınır dışı etmekle tehdit ediyor.

Rüşvet veriyorlar

Avrupalı bir yetkili, Rusya'da çalışma vizesiyle bulunan bazı Afrikalıların gözaltına alındığını ve sınır dışı edilmek ya da savaşmak arasında karar vermeye zorlandığını söylerken, Moskova'nın hapishanelerindeki hükümlüleri de askere aldığını belirtti. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, bu kişilerden bazılarının ülkede kalmak ve askerlik hizmetinden kaçmak için yetkililere rüşvet verebildiğini söyledi.

Bir başka Avrupalı yetkili de Rusya'nın göçmenleri ve öğrencileri baskı altında savaşa gönderme uygulamasının savaş öncesine dayandığını söyledi. Yetkili, bu birliklerin özellikle yüksek kayıp oranlarına maruz kaldığını çünkü daha yüksek eğitimli birlikleri korumak için riskli saldırı manevralarında giderek daha fazla görevlendirildiklerini sözlerine ekledi.

Rusya’nın küresel askere alım girişimi

Ukrayna istihbaratına dayandırılan haberlere göre Rusya, Afrika'daki bazı ülkeler de dahil olmak üzere en az 21 ülkede yabancı paralı askerleri askere almak için küresel bir askere alma girişiminde bulundu. Orduya alım kampanyaları, sözleşmeli asker olarak katılacak olanlara kazançlı imza ikramiyeleri ve maaşlar sunuyor. İşverenler daha önce Rusya'da iş arayan göçmenleri ve öğrencileri de hedef aldı ve bazı durumlarda diğerlerini eğitime ve cepheye göndermeye zorlamadan önce kazançlı iş vaatleriyle cezbetti.

Savaşta önemli bir faktör 

Rusya'nın çok daha fazla sayıda askeri harekete geçirme kabiliyeti, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu yılki ivme değişiminden faydalanmaya çalışmasıyla savaşta önemli bir faktör haline gelebilir. Ancak şimdilik Putin'in güçleri Ukrayna'nın kuzeydoğusunda yavaş ilerliyor ve Ukrayna tarafındaki asker ve mühimmat sıkıntısına rağmen ağır kayıplar veriyor. İngiltere'nin tahminlerine göre işgalin başlangıcından bu yana Rusya'nın 500.000 civarında personeli öldü ya da yaralandı. Putin ise ayda yaklaşık 10.000 Rus askerinin öldüğünü ya da yaralandığını, Ukrayna'nın kayıplarının ise beş kat daha fazla olduğunu söylüyor.