04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2022 22:42 | Son Güncelleme: 09.09.2022 09:28

Dünya liderlerinden Kraliçe 2. Elizabeth mesajları

Kraliyet Ailesi tarafından İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünün açıklanması sonrası dünya liderlerinden taziye yağdı
Dünya liderlerinden Kraliçe 2. Elizabeth mesajları

Kraliçe 2. Elizabeth, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. 70 yıl ile Birleşik Krallık'ın en uzun süre tahtta oturan isminin ölüm haberinin duyurulmasının ardından dünya liderleri art arda taziyeler yayınladı. 

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere'nin Washington Büyükelçiliğine giderek, burada Kraliçe 2. Elizabeth için açılan taziye defterini imzaladı. Biden, daha sonra İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Karen Pierce'e dönerek, "Kraliçe, muhteşem bir hanımefendiydi. Onunla tanışmış olmaktan dolayı çok mutluyum" dedi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss: Modern ve dinamik bir ulus oluşturdu. Kraliçe bize güç verdi. Birleşik Krallık'ın tahtında en uzun kalan lider oldu. Anıları bizimle beraber olacak. Herkes onu güzel hatırlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatını bugün üzüntüyle öğrendim. Kraliyet Ailesi ile dost ve müttefik Birleşik Krallık halkı ve hükümetine en içten taziyelerimi sunuyorum.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Majesteleri 2. Kraliçe Elizabeth, İngiliz ulusunun sürekliliğini ve birliğini 70 yıldan fazla süredir yaşattı. Onu Fransa'nın bir dostu, iyi kalpli bir kraliçe olarak hatırlıyorum. Ülkesi ve yüzyıl üzerinde kalıcı bir izlenim bıraktı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid: İsrail hükümeti ve halkı adına, Kraliyet Ailesi ve Birleşik Krallık halkına başsağlığı diliyoruz. O arkasında benzersiz bir liderlik bıraktı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: "Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünü derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu onarılamaz kayıp üzerine tüm Birleşik Krallık'a içten başsağlığı diliyoruz.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüne derinden üzüldüm. 70 yılı aşkın bir süredir özverili liderliğin ve kamu hizmetinin örneklerini oluşturdu. Kraliyet Ailesine, NATO Müttefiklerimiz Birleşik Krallık, Kanada ve İngiliz Milletler Topluluğu halkına en derin taziyelerimi sunuyorum.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres: Liderliği ve bağlılığı nedeniyle dünya çapında takdir edilen Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatından dolayı derinden üzüldüm. Benim için iyi bir arkadaştı. BM'nin onlarca yıllık değişimi boyunca güven verici bir varlık gösterdi. Onun ömrü boyunca sarsılmaz bağlılığı hep hatırlanacak.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau: Kanada'nın en uzun süre hüküm süren hükümdarı majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth’in vefatını üzüntüyle öğrendik.

İngiltere Eski Başbakanı Boris Johnson: Herkes çok derin, kişisel bir kayıp hissi yaşıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz: Kraliçe, iki dünya savaşından sonra Almanya için 'uzlaşma sembolü' idi.

Hindistan Devlet Başkanı Modi: Milletine ve halkına ilham veren bir liderlik yaptı. Sosyal hayatta haysiyet ve dürüstlüğün simgesi oldu. Kraliçenin ölümüyle acı çekiyorum.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt: Kraliyet Ailesi'ne, Birleşik Krallık halkına ve İngiliz Milletler Topluluğu'na en içten taziyelerimi sunuyorum.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö: Kraliçe 2. Elizabeth'in görev bilinci ve göreve bağlılığı hepimize örnek. Kraliyet ailesi ve Birleşik Krallık halkına en derin başsağlığı dileklerimi sunarım.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis: Kraliçe 2. Elizabeth’in vefatından derin üzüntü duydum. Federal Konsey ve İsviçre adına Kraliyet Ailesine en içten taziye dileklerimi iletiyorum. Güçlü ve istikrarlı liderliğe sahip bir kadın olarak anılacak.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez: Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun tüm kraliyet ailesine, hükümetine ve vatandaşlarına başsağlığı diliyorum. Dünya çapında önemli bir figür, İngiliz ve Avrupa tarihinin tanığı ve yazarı.