08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2022 09:22 | Son Güncelleme: 21.07.2022 09:25

Dünyanın en kirli şehirleri listesinin birincisi: Roma

Time Out dergisi tarafından yapılan ankette çöp sorunu nedeniyle şikayetlerin arttığı Roma, en kirli şehir olarak seçildi
Dünyanın en kirli şehirleri listesinin birincisi: Roma

Tüm zamanların en güzel şehirlerinden biri olan Roma şimdi aynı zamanda resmi olarak en kirli şehirlerden biri. İtalya'nın başkenti taşan çöp kutuları, kontrol altına alınamayan fare nüfusu ve keskin kokusuyla dünyanın en kirli şehirleri listesinde en üst sıraya yerleşti.

Time Out dergisi tarafından dünyanın dört bir yanından, 27 bin şehirli arasında yapılan bir ankette Roma en pis kentler sıralamasında birinci oldu. Roma’yı, New York ve Glasgow takip etti. Roma'nın onlarca yıldır süregelen atık yönetimi sorunu son zamanlarda ciddi şekilde kötüleşti.

Rezervasyonlar yüzde 30 düştü

Bir zamanlar ara sıra çöp yığınlarının bulunduğu UNESCO dünya mirası alanının her yerinde artık keskin kokulu plastik poşetler yer alıyor ve çöpler sandaletli turistleri nereye bastıklarına dikkat etmeye zorluyor. Kavurucu sıcaklar ve binlerce yaban domuzunun istenmeyen varlığı durumu daha da kötüleştirerek yerel halk arasında öfkeye neden oldu. 

Roma'da çöp dağları, 9 Temmuz 2019 

Roma'nın otel federasyonu Federalberghi Pazar günü yaptığı açıklamada, kentteki gerileme nedeniyle otel rezervasyonlarında şimdiden yüzde 20 ila 30 oranında bir düşüş yaşadıkları uyarısında bulundu.

"İtibarımıza zarar veriyor"

Federalberghi Başkan Yardımcısı Roberto Necci, Il Messaggero gazetesine "Kurumlarımız, Roma sokaklarında terk edilmiş çöp kutuları ya da yaban domuzlarıyla çekilmiş bir fotoğrafın sosyal medyada yayınlanmasının itibarımıza ne kadar zarar verdiğinin farkında değiller. Pek çok kişi oda rezervasyonlarını iptal etmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni rezervasyon akışı da her geçen gün yavaşlıyor" diye ekledi. 

Geçen yılki seçim kampanyası sırasında Roma'yı hızlı bir şekilde temizleme sözü veren Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, şehri yerle bir ettiği gerekçesiyle ağır eleştirilere maruz kalırken, bazı kaymakamlar ordunun müdahale etmesini istedi.

Sekizinci bölge başkanı Amedeo Chiaccheri, "Bu acil durum, müdahalenin kalitesinde acil bir artış gerektiriyor, topluluğumuzun sağlığını ve onurunu etkiliyor" dedi. Bölge başkanı "Bu zayıf düşmüş şehri normale döndürmek için ordu da dahil olmak üzere olağanüstü tedbirler alınmalı" diye uyardı. 

Kentin Belediye Başkanı Gualtieri pazartesi günü yerel basına yaptığı açıklamada, Roma sakinlerinin önümüzdeki haftadan itibaren iyileşmeler görmeyi bekleyebileceklerini söyledi. Ancak şehrin en iyi haline ulaşmasının iki yılı bulabileceği uyarısında bulundu.

Bazı bölge sakinlerinin öfkesi ve ziyaretçilerin bıkkınlığı arasında İtalyan televizyon simaları da çöp krizi konusunda fikirlerini belirtti. Geçtiğimiz hafta Roma'ya giden İtalyan televizyon sunucusu Simona Ventura, Twitter hesabından sorunun boyutlarına dikkat çekti. 

Ventura paylaşımında "Birkaç ay sonra işte Roma'dayım, 32 dereceyi (hissedilen 50) bir kenara bırakırsak, tam bir turizm patlaması yaşayan (İtalya'nın geri kalanı gibi) eşsiz bir şehir. Her köşesi insanın nefesini kesiyor! Ancak çöpler tam bir utanç kaynağı! Acil çözüm bulunmalı" ifadelerini kullandı. 

Avrupa Birliği'nde Paris'ten sonra en çok ziyaret edilen ikinci şehir olan İtalya'nın başkentini her yıl 10 milyon kişi ziyaret ediyor. Son günlerde Roma'nın tadını çıkaranlar arasında Gladyatör filminin yıldızı Russell Crowe da var ve şehri ziyaret etmekten ne kadar keyif aldığı hakkında tweet atmıştı.

(Kaynak: Independent)