Ulusal basında yer alan haberlere göre Fransa'nın Beyrut Büyükelçiliği koordinasyonunda yürütülen tahliye çalışmaları sonucunda Lübnan'da bulunan yaklaşık 50 Fransız vatandaşı Beyrut'tan Fransa’nın başkenti Paris’e getirildi. Büyükelçiliğin, Fransa'ya ulaşan ilk grup dahil, Lübnan'da zor durumda olan yaşlı, hasta, hamile ve küçük yaştaki 200 vatandaşının tahliyesini sağlayacağı kaydedildi.
Elysee Sarayından yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan'dan Fransız vatandaşlarının tahliyesi için gerekli bütün önlemlerin alınmasını istedi. Fransa Genelkurmay Başkanlığı, 1 Ekim'de, bir Fransız helikopter gemisinin Lübnan açıklarında konumlanmak üzere Fransa'dan ayrıldığını bildirmişti. Helikopter gemisinin, Lübnan'daki Fransız vatandaşlarının tahliyesine ihtiyaç duyulması halinde "tedbir" amaçlı gönderildiği ifade edilmişti.
Genelkurmay Başkanlığı, şu aşamada ülkedeki Fransız vatandaşlarının tahliyesinin söz konusu olmadığını ancak bölgedeki "durumun daha da kötüleşmesine karşı" önlem alındığını kaydetmişti. Lübnan'da 23 bin Fransız vatandaşı yaşıyor.
Çok sayıda ülkenin Lübnan’daki vatandaşlarını tahliyesi, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde Hizbullah altyapısına yönelik "sınırlı ve yoğun kara saldırılarına" başladığını duyurmasının ardından geldi. Lübnan ordusu da İsrail ordusunun güneyden yaklaşık 400 metre Lübnan topraklarına girdiğini bildirmişti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hattı'n gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.