29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.09.2022 20:37 | Son Güncelleme: 09.09.2022 23:08

Kral 3. Charles'tan ulusa ilk sesleniş: Sadakat, saygı ve sevgiyle hizmet etmeyi vadediyorum

İngiltere Kralı 3. Charles, tahta geçmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada, annesinin anısını onurlandırarak, halkına sadakat, saygı ve sevgiyle hizmet etmeyi vadetti
Kral 3. Charles'tan ulusa ilk sesleniş: Sadakat, saygı ve sevgiyle hizmet etmeyi vadediyorum

Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından kraliyet ailesinin başına geçen Kral 3. Charles, yaptığı ilk konuşmada, annesinin 1947'de 21. doğum gününde Güney Afrika'nın Cape Town kentinde İngiliz Milletler Topluluğu'na hayatını adamaya söz verdiğini belirtti.

"Görev için fedakarlık yaptı. İlham verdiği sevgi, hayranlık ve saygı, saltanatına damgasını vurdu. Annemin anısını saygıyla anıyorum ve hizmet hayatını onurlandırıyorum" diye konuşan Kral 3. Charles, annesi tahta geçtiğinde, İngiltere ve dünyanın hala İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçlarıyla baş etmekte olduğunu, son 70 yılda büyük ilerleme kaydedildiğini anımsattı.

Kraliçe'nin hükümdarlık becerisini övdü

"Bireysel yasımızın haricinde Kraliçe'nin devlet başkanı olduğu tüm ülkelerde yüksek bir minnet var. Annem bu dönemde birçok ulusun halkına hizmet etti" diyen Kral Charles, Kraliçe'nin hükümdarlık becerisine dikkat çekti: "Kararlılığı asla sarsılmadı. İlerleme, değişim, kutlama zamanlarında aynı kaldı. Hizmet ettiği hayatı boyuncu her zaman geleneğe sadık kalarak yenilikleri korkusuzca karşılama özelliğiyle birlikte gösterdiği saygı, hükümdarlığının sembolü haline geldi."

"Tanrı beni görevlendirdi"

Charles nasıl bir hükümdarlık yapacağını ise şu sözlerle anlattı: "Kraliçe'nin sarsılmaz bir bağlılıkla yaptığı gibi ben de ciddiyetle yemin ettim. Tanrı, kalan hayatımın sonuna kadar beni ulusumuzun kalbindeki anayasal ilkeleri desteklemem için görevlendirdi. İngiltere'nin ya da dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, geçmişiniz ya da inancınız ne olursa olsun, size hayatım boyunca olduğu gibi sadakat, saygı ve sevgiyle hizmet etmeye çalışacağım."

William, Galler Prensi oldu

17 yıl önce evlendiği Camilla'nın Kraliçe olarak halka hizmet etmeye devam edeceğini belirten Kral 3. Charles, oğlu ve varisi William'ın da Cornwall Dükü olarak kendisinin yerine geçtiğini söyledi.

Kral, William'ı aynı zamanda Galler Prensi olarak ilan ettiğini duyurarak, Galler Prensesi olan eşi Catherine ile üstlendikleri sorumlulukları yerine getireceklerinden emin olduğunu belirtti.

Harry ve Meghan'ı unutmadı

Kral konuşmasında, küçük oğlu Harry ve eşi Meghan'a da sevgilerini iletti: "Burada Harry ve Meghan'a olan sevgimi hitap etmek istiyorum. Onlar da denizin öbür tarafında hayatlarını sürdürüyor."

İngiliz monarşisinin en uzun süre taht bekleyen yeni hükümdarı, "Tüm ailem adına, başsağlığı ve desteğiniz için sadece en içten teşekkürlerimi sunabilirim" ifadeleriyle sözlerine son verdi.