Para size mutluluk satın alabilir belki ama beyin satın alamaz. Yayınlanan bir araştırma, milyarderlerin çalışanlarından ya da diğer insanlardan daha zeki olmadığını ortaya koydu. Aslında, en çok kazananların yüzde 1'inde yer alanlar, bilişsel yetenek testlerinde biraz daha az kazananlardan daha düşük puan aldılar.
Bu bulgu, 59 bin İsveçli erkeğin verilerini analiz eden ve ardından on yıldan uzun bir süre boyunca yaşamlarını izleyen araştırmacılar tarafından elde edildi. Araştırmacılar bir kişinin ne kadar zeki olduğu ile ne kadar kazandığı arasında güçlü bir bağlantı buldular. Bu araştırmadan sonra ise şans, geçmiş ve kişilik gibi faktörler daha önemli hale geldi.
Araştırmacılar, "Liyakatin önemli bir boyutu olan bilişsel yetenek konusunda, olağanüstü ücretler ödeyen en iyi işlere sahip olanların, bu ücretlerin sadece yarısını kazananlardan daha fazla hak ettiğine dair hiçbir kanıt bulamadık" dedi. Aslında, aşırı zengin olmanın otomatik olarak inanılmaz derecede zeki olmakla eşdeğer olmadığını anlamak için Elon Musk'ın Twitter akışına bakmak yeterli olabilir.
The Guardian yazarı Arwa Mahdawi'ye göre CEO'lar ve çalışanlar arasındaki ücret farkının giderek arttığı düşünüldüğünde, bu gibi araştırmaların daha çok göz önüne alınması gerekiyor. CEO'lar ile ABD'li işçiler arasındaki ücret farkı 2020'de 604 iken geçen yıl 670'e sıçradı. Bunu daha somut bir şekilde ifade etmek gerekirse, en düşük maaşlı çalışanlardan bazılarına sahip ABD şirketlerindeki CEO'lar ortalama 10,6 milyon dolar kazanırken, ortalama işçi sadece 23 bin 968 dolar aldı.
Birleşik Krallık'ta ücret eşitsizliği bu kadar keskin değil, ancak yine de kötü. Geçen yıl yapılan bir analiz, FTSE 350 üst düzey yöneticilerinin şirketlerinde çalışan işçilerin ortalama maaşının 63 katını almasının beklendiğini, 43 FTSE 350 patronunun ise 2020 yılında çalışanlarının ortalama maaşının 100 katından fazlasını alacağını ortaya koydu.