13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2022 19:30 | Son Güncelleme: 24.02.2022 19:42

Ukrayna'da düzinelerce asker hayatını kaybetti

Ukrayna ordusu, Rusya'nın karadan, denizden ve havadan çok yönlü saldırısını püskürtmeye çalışıyor. Ordu, birkaç Rus savaş uçağı düşürdüğünü iddia ederken, vatandaşlar Vladimir Putin’in güçleriyle savaşmak için orduya yazılma sıraları oluşturdu
Ukraynalı bir asker, doğu Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki Zaitseve'de 23 Şubat 2022 Çarşamba günü birliğinin yakınında patlamalar olduktan sonra... Bölge salı ve çarşamba günleri bombalandı. (Tyler Hicks/The New York Times)
Ukraynalı bir asker, doğu Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki Zaitseve'de 23 Şubat 2022 Çarşamba günü birliğinin yakınında patlamalar olduktan sonra... Bölge salı ve çarşamba günleri bombalandı. (Tyler Hicks/The New York Times)

Michael Schwirtz, Valerie Hopkins ve Andrew E. Kramer / THE NEW YORK TIMES

Ukrayna Başkanı Zelenski’nin danışmanı Oleksii Arestovich, perşembe sabahındaki çatışmada 40’tan fazla Ukraynalı askerin öldüğünü, düzinelercesinin yaralandığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Rusya tarafından çeşitli cephelerden taaruzlara uğradığını ancak kendilerini savunmaya devam ettiklerini belirtti. 

Rus uçakları ve helikopterleri vuruldu

Çatışmanın ilk raporları, makineli tüfeklerin ateşi altında helikopterden atlayan paraşütlü askerler, Odessa kıyısına yanaşan gemiler ve 2014’te ele geçirdikleri Kırım’dan geçen araçlarla, Rus ordusunun Ukrayna sınırını birkaç farklı noktadan geçtiğini bildiriyordu. Kıdemli bir Ukrayna ordusu mensubu, Ukrayna’nın stratejik şehirleri korurken birkaç Rus savaş uçağını ve bir helikopterini vurduğunu açıkladı. Ukrayna askerleri aynı zamanda, Belarus sınırındaki Çernihiv ve kuzeydoğudaki Harkov şehirlerine olan saldırıları savuşturdu.
 

Sosyal medyada paylaşılan videoda, askerlerin ana yolda kontrol noktaları oluşturduğu, Ukrayna'nın en kalabalık ikinci şehri Harkov’un eteklerinde konuşlanmış Rus askeri araçlar görüldü. Ukrayna ordusu, Ruslara kıyasla daha az teçhizata ve askere sahip ancak Perşembe günü zarar gören iki Rus taşıyıcısı dirençlerini gösteriyor. 

Z harfini daireleyen beyaz bir işaret

Emekli Maryna Danyliuk, sorumlusunun Rusya olduğunu düşündüğü büyük patlamalarla sabah 5’te uyandı. Kaçmak için aceleci biri şekilde toparlandı. Telefonla gerçekleştirdiği röportajda, arabasındayken çatışma seslerini duyabildiğini ve iki hasarlı askeri aracı gördüğünü söyledi. Z harfini daireleyen beyaz bir işaret dışında üzerlerinde bir sembol olmadığını belirtti. Bu sembol, geçen günlerde Rus sınırında konuşlanan askeri araçlarda görülmüştü.

"Düşman saldırıyor ama ordumuz yıkılmazdır"

Araçtakilere ne olduğunun belirsizliğini vurgulayan Danyliuki, “Arabayı oldukça hızlı kullanıyorduk, şehirde silah patlamaları vardı” dedi. 

Doğu Ukrayna’daki Kramatorsk şehrinde, kentin öbür ucundan duyulan patlamalara rağmen, yaşları 20’ler ve 50’ler aralığında olan yüz erkek, askere alınma ofislerinde sıraya girdi. Ukrayna’nın Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’un savunma için orduya yazılma çağrısına kulak verenler, ofisin koridoruna doluşup orduya katılmak için formlar doldurdu.  Bakan, “Düşman saldırıyor ama ordumuz yıkılmazdır. Ukrayna hattı müdafaaya geçiyor” dedi.

© 2022 The New York Times Company