01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.02.2024 15:44 | Son Güncelleme: 23.02.2024 16:04

Güney Kore stadyumlarını kadınlar dolduruyor

Güney Kore'de stadyumlarda erkeklerden çok kadınları görmek mümkün. New York Times, Dünyanın en ataerkil toplumlarından biri olan ülkede stadyumları kadınların doldurmasının uzmanların kafasını karıştırdığını yazdı
Goyang Sono Skygunners basketbol takımının hayranları, Güney Kore'nin Goyang kentinde düzenlenen Kore Basketbol Ligi maçında.22 Ekim 2023 (Chang W. Lee/The New York Times)
Goyang Sono Skygunners basketbol takımının hayranları, Güney Kore'nin Goyang kentinde düzenlenen Kore Basketbol Ligi maçında.22 Ekim 2023 (Chang W. Lee/The New York Times)

John Yoon / New York Times

Kasım ayında Güney Kore’nin Singapur’u 5-0 yendiği Dünya Kupası eleme maçındaki her golünde tribünlerden kadın sesi yükseldi. Biletlerin üçte ikisini onlar almıştı. Takımın yıldızı Son Heung-min için hazırlanan pankart da kadınların elindeydi. Bu manzara ilk kez görülmese de uzmanların kafası karışık: Dünyanın en ataerkil toplumlarından birinde spor etkinliklerinde tribünde kadın taraftarlar çoğunlukta.

Kore Profesyonel Spor Birliği’nin 2022 tarihli tahminine göre beyzbol, basketbol, futbol ve voleybol gibi profesyonel spor müsabakalarında seyircilerin yüzde 55’i kadınlardan oluşuyor. ABD’de bu oran yüzde 50’yi bulmazken İngiltere ve Avustralya’da yüzde 25 ve altında.

Holiganlık, sigara ve küfür azalıyor

Uzmanlara göre etkenlerden biri spor mekanlarının güvenliği. Birçoğunda çocuk oyun alanları gibi aile dostu imkanlar sunuluyor. Holiganlık, sigara, alkol ve küfür giderek azalıyor. Yıldızlara tapılan hayranlık kültürünün de etkisi var. Kore film, dizi ve müziğine yönelik küresel ilgideki büyük artış, yıldızların gurur vesilesi olarak görülmesine yol açıyor. Hatta tamamen genç kızlardan oluşan süper hayran grupları var.

Kulüpler de ilginin farkında. Ülkenin en üst futbol ligindeki Daejeon Hana Citizen takımı kadın taraftarlar için “Queen’s Cup” adında amatör turnuva düzenliyor. Öte yandan kadın hayran sayısındaki artış sahada veya kulübede cinsiyet eşitliği getirmiş değil.

© 2024 The New York Times Company