Kate Conger ve Tripp Mickle / The New York Times
Elon Musk, pazartesi günü Apple’ın CEO’su Tim Cook’a, “"Burada neler oluyor @tim_cook?" diye tweet atarak dünyanın en zengin adamı ile dünyanın en değerli halka açık şirketi arasında bir tartışma başlattı. Twitter'ın yeni sahibi Musk, 15 dakikayı aşan bir tweet dizisinde, Apple'ı Twitter'ı App Store'dan alıkoymakla tehdit etmekle suçladı. Bu hareket, bazı yeni kullanıcıların uygulamayı indirmesini engelleyecek bir hareketti. Musk, Twitter'ın neden engelleneceği konusunda Apple'dan herhangi bir açıklama yapmadan, eylemin sansür anlamına geleceğini söyledi. Apple'ın Twitter'daki reklam harcamalarını da azalttığını sözlerine ekledi.
Güç mücadelesi
Musk paylaşımında, “Apple, Twitter'da reklam vermeyi büyük ölçüde durdurdu. Amerika'da ifade özgürlüğünden nefret mi ediyorlar?" diye yazdı. Musk, tweet'leriyle, Apple'ın hakimiyeti aracılığıyla diğer teknoloji şirketleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olan Cook ile bir güç mücadelesine zemin hazırladı. Musk, geçen ay 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ın sahibi olduğu için Apple'ın nüfuzunda artık kazanılmış bir menfaate sahip. Twitter, Apple'ın App Store aracılığıyla indiriliyor ve dünya çapında iPhone ve iPad sahipleri tarafından kullanılıyor. Bir tweet'te Musk, Apple ile savaşa hazır olduğunu ima etti.
Uygulamalardan aldığı ücret tartışılıyor
Musk, Twitter'ı devraldığından beri Apple ile yüzleşmeye hazırlanıyor. Milyarderin iş planı, gelirini reklamcılıktan abonelik satışlarına daha fazla güvenmeye kaydırmaya dayanıyor. Ancak herhangi bir yeni abonelik geliri, Apple'ın yüzde 30'a varan bir kesinti almasına tabi olacak.
Musk'ın şikayetleri de Apple için çok önemli bir zamanda geliyor. Yılın son aylarında Kongre'de bir dizi antitröst yasasını ilerletmek için bir baskı var. Göz önünde bulundurulan yasa tasarıları arasında, yazılımcılara uygulamaları üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı ve Apple ile Google'ın aldığı ücretlerin üstesinden gelebilmelerini amaçlayan Açık Uygulama Pazarları Yasası da yer alıyor.
"Konuyu yeniden canlandıracak"
Bir teknoloji araştırma şirketi olan Loup Ventures'ın yönetici ortağı Gene Munster, "App Store ücretlerini düşürme çabasındaki en son bölüm Elon oldu ve bu, son altı aydır oldukça sessiz olan bir konuyu yeniden canlandıracak" dedi. Munster, App Store ücretlerinin yaklaşık yüzde 20'ye düşürülmesini beklediğini ekledi.
Apple, App Store politikaları nedeniyle uygulama yapan yazılımcıların tepkisinin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicilerin ve politikacıların baskısıyla karşı karşıya kaldı. App Store, milyarlarca iPhone kullanıcısının Twitter, Facebook, Snapchat, oyunlar ve diğer her türlü programı indirdiği başlıca ağ geçidi haline geldi ve bu da onu yazılım dağıtımında bir hakem haline getirdi.
Yılda 22 milyar dolar kazanıyor
Apple, 2008'de oluşturduğu App Store'dan topladığı ücretleri, dağıttığı her uygulamayı inceleyen birkaç yüz kişilik bir personele ödeme yapmak için kullanıyor. Şirket, uygulama incelemecilerinin müşterilerin gizliliğini ve güvenliğini koruduğunu ve dolandırıcılığa maruz kalmalarını engellediğini söyledi.
Bir pazar araştırma şirketi olan Sensor Tower'a göre, gözden geçirenlerin incelediği şeyler arasında, şirketin yazılımcılardan yıllık tahmini 22 milyar dolarlık ücret toplamasına yardımcı olan Apple'ın uygulama içi ödeme sisteminin kullanılması da var.
Epic'in CEO'sundan Musk'a destek
2019'da Fortnite video oyununun üreticisi Epic, Apple'a App Store ile rekabete aykırı davranış nedeniyle dava açtı. Geçen yıl, davadaki yargıç, şirketin müşterilerin mahremiyetini ve güvenliğini koruduğunu tespit ederek büyük ölçüde Apple'ın lehine karar verdi. Ancak yargıç, Apple'ın geliştiricilerin müşterileri kendi ödeme sistemlerine bağlamasına izin vermesini gerektiren bir karar da verdi. Hem Epic hem de Apple davaya itiraz ediyor.
Pazartesi günü, Epic'in CEO'su Tim Sweeney, Twitter'da Musk'a destek verdi. Sweeney Apple'ın politikalarına benzer şekilde meydan okuduğunda Epic'i App Store'dan attığına dikkat çekti. Apple'ın bundan şikayet eden Meta, Facebook, Spotify ve Twitter gibi her geliştiriciyi uygulamadan çıkarıp çıkarmayacağını sorguladı Sweeney, "Apple, Epic'in politikalarına karşı gelmesinden birkaç saat sonra Fortnite'ı engelledi. Twitter'ı da bombalarlar mı? Spotify'ı? Facebook? Netflix mi? Tüm bu yapı hangi noktada çöküyor?” dedi.
Apple, uygulama geliştiricilerini başka nedenlerle de kızdırdı. Geçen yıl, insanların mobil uygulamalardaki gizliliğini artırmak için bir dizi teknik değişiklik yaptı. Bu değişimler, birçok uygulamanın mobil reklamlarını zorlaştırdı. Bu değişiklik Instagram ve Facebook'un da sahibi olan Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg'in de bulunduğu önde gelen teknoloji yöneticileri seslerini yükseltti.
Apple ayrıca, şirketlerin uygulamalarının App Store'da listelenmesi için güvenli bir deneyim oluşturmasını şart koştu. Geçen yıl ABD Kongre Binası'nda 6 Ocak'ta meydana gelen isyanın ardından Apple, ifade özgürlüğü sosyal ağı Parler'ın, hizmet şiddet çağrılarının önüne geçene kadar App Store'da görünmesini engelledi.
Twitter'ın güvenlikten sorumlu eski başkanı Yoel Roth, bu ay The New York Times'ta yayınlanan bir yazıda, "Twitter'da bulunduğum süre boyunca, uygulama mağazalarının temsilcileri platformumuzda bulunan içerikle ilgili endişelerini düzenli olarak dile getirdiler" diye yazmıştı. Roth, App Store yorumcularının Twitter'da pornografi ve ırkçı hakaretlerle ilgili endişelerini dile getirdiklerini söyledi.
Sansüre karşı devrim
Musk'ın Twitter'ı satın alması, onunla Apple arasındaki göreceli uyumu alt üst etti. Yaklaşık 120 milyon takipçiye sahip platformun açık sözlü bir kullanıcısı olan Musk, Bill Gates veya Sam Bankman-Fried gibi ticari rakiplerine iğne yapmak için sık sık Twitter'ı kullandı. Musk Pazartesi günü tweet atarak Cook'la yaptığı tartışmanın "Amerika'daki çevrimiçi sansüre karşı bir devrim" haline gelebileceğini söyledi.
Geçen hafta Musk, Apple ve Google Twitter'ı uygulama mağazalarından kaldırırsa kendi telefonunu yapmayı da düşündüğünü söyledi. Bir kullanıcıya yanıt olarak Musk, “Umarım iş o noktaya gelmez ama evet, başka seçenek yoksa alternatif bir telefon yapacağım” diye tweet attı.
"Twitter'ı kaldırmayacağız"
Bu ay CBS Mornings ile yapılan bir röportajda Cook'a Twitter'ın App Store'dan kaldırılma riskinin olup olmadığı soruldu. Cook, Twitter'ın platformda kalmaya devam edeceğini söyledi ve platformun kötü niyetli içeriği hafifletme taahhüdünü övdü. Cook, “Platformlarında kimsenin nefret söylemi istediğini düşünmüyorum, bu yüzden bunu yapmaya devam edeceklerine güveniyorum" dedi.
Uzun süredir Apple yöneticisi olan ve App Store’un denetlenmesine yardım eden Phil Schiller, kısa süre önce Musk eski Başkan Donald Trump'ı platforma geri getirdiğinde Twitter hesabını sildi. Cook, Twitter'ı kullanmaya devam ediyor ve geçen hafta takipçilerine mutlu bir Şükran Günü dilemek için kullandı.
Cumhuriyetçiler arasında benimsendi
Loup Ventures'tan Munster, Musk'ın Apple'ın liderliğine yönelik saldırılarının teknoloji devi için Büyük teknoloji şirketlerinin hala bir hedef olduğu Kongre'de zorluklar yaratabileceğini söyledi. Kongredeki Cumhuriyetçiler, Musk'ın Twitter'ı satın almasını, sık sık konuştukları bir konu olan ifade özgürlüğünü geri getirme sözü verdiği için benimsedi. Munster, Musk'ın Washington'da yükselen bu grupta yankı uyandırdığını belirtti.
Cook, Eylül ayında Kaliforniya Temsilcisi Kevin McCarthy de dahil olmak üzere Cumhuriyetçi kongre liderleriyle bir araya geldi ve bu konuşmalara aşina olan iki kişinin söylediğine göre çevrimiçi ifade özgürlüğünün önemini tartıştı. Apple'ın sosyal medya platformları olmadığı için, bu tartışmaya sürüklenmekten şimdiye kadar büyük ölçüde kaçındı.
© 2022 The New York Times Company