05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2024 11:52 | Son Güncelleme: 19.03.2024 12:06

NYT Havana sendromu araştırmasını yazdı: Beyin hasarına ilişkin kanıt bulunamadı

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan yeni çalışmalar, Havana sendromu semptomları yaşayan diplomat ve ajanlarda beyin hasarına dair kanıt bulamadı. Ancak son çalışmalar önceki araştırmalarla çelişiyor
Havana'daki ABD Büyükelçiliği binası, 20 Temmuz 2015 (Fotoğraf: Meridith Kohut/The New York Times)
Havana'daki ABD Büyükelçiliği binası, 20 Temmuz 2015 (Fotoğraf: Meridith Kohut/The New York Times)

Julian E. Barnes / The New York Times

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan yeni çalışmalar, Havana sendromu semptomları yaşayan diplomat ve ajanların taramalarında veya kan değerlerinde beyin hasarına dair kanıt bulamadı. İstihbarat teşkilatları Havana sendromuyla bağlantılı baş dönmesi ve migren gibi zayıflatıcı semptomların düşman bir yabancı gücün işi olmadığı sonucuna vardı. Hastalığa neden olan bir silah ya da cihaz tespit edemeyen istihbarat analistleri, semptomların büyük olasılıkla çevresel faktörler, mevcut tıbbi durumlar ya da stresle açıklanabileceğine inanıyor. İki yeni çalışmadan birinin baş bilim insanı, çalışmanın bir neden bulmak için tasarlanmadığını, ancak bulguların bu tespitlerle tutarlı olduğunu söyledi.

"Çalışmalar kusurlu"

Yazarlar, çalışmaların, Havana sendromu semptomları olan kişilerin ve bir kontrol grubunun beyin taramalarında farklılıklar bulan Pennsylvania Üniversitesi'ndeki araştırmacıların bulgularıyla çeliştiğini söyledi. Havana sendromundan muzdarip kişilerin vakalarını ve temsilcilerini içeren gizli dosyalara erişimi olan önde gelen bir bilim insanı olan Dr. David Relman, yeni çalışmaların kusurlu olduğunu söyledi. Birçok beyin hasarının taramalarla ya da kan değerleriyle tespit edilmesinin zor olduğunu belirtti. Bulguların, mevcut ve eski hükümet çalışanlarının dış bir güç tarafından hasta edilmiş olabileceğine itiraz etmediğini de sözlerine ekledi.

Çalışmalar pazartesi günü The Journal of the American Medical Association'da Relman'ın bulguları eleştiren bir başyazısıyla birlikte yayımlandı. Pennsylvania Üniversitesi tarafından 2018 ve 2019 yıllarında yapılan çalışmalar, sendromdan etkilenen kişilerde tipik beyin sarsıntısı veya diğer travmatik beyin hasarlarından farklı olası beyin sorunlarının olduğunu öne sürdü. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) çalışmaları, vakaların üçte birinden daha azının örtüştüğü farklı bir grup insanı inceledi. NIH Klinik Merkezi'nin baş bilim sorumlusu ve çalışmalardan birinin baş yazarı olan Dr. Leighton Chan, 86 katılımcılardan 24'ünün Küba'dan, altısının Çin'den, 17'sinin Viyana'dan, dokuzunun Amerika Birleşik Devletleri'nden ve 30'unun da diğer yerlerden olduğunu söyledi.

Beyin taramalarını inceleyen araştırmacılar, kontrol grubuyla aralarında önemli bir fark bulamadı. Çalışmalar, Havana sendromu semptomları için potansiyel bir dış nedeni göz ardı etmedi. Ancak Chan, eğer bir neden söz konusu değilse, stresin bulgulardan daha fazlasını açıklayabileceğini söyledi. 

©️ 2024 The New York Times Company