08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2024 10:11 | Son Güncelleme: 25.07.2024 10:17

NYT yazdı: Murdoch imparatorluğunun gizli miras savaşı

Milyarder Rupert Murdoch, medya saltanatını muhafazakâr bir güç olarak korumak için vasiyetini değiştiriyor. Çocuklarından birkaçı buna karşı çıkıyor. NYT, Murdoch imparatorluğunun geleceği için verilen gizli savaşı yazdı
(Ortada) Rupert Murdoch (Jamie Kelter Davis/The New York Times)
(Ortada) Rupert Murdoch (Jamie Kelter Davis/The New York Times)

Jim Rutenberg, Jonathan Mahler / New York Times

The New York Times tarafından ele geçirilen gizli bir mahkeme belgesine göre Rupert Murdoch, ailenin medya imparatorluğunun geleceği konusunda üç çocuğuna karşı gizli bir hukuk mücadelesi veriyor. 93 yaşındaki Murdoch, geçen yılın sonlarında, en büyük oğlu ve halefi olarak seçtiği Lachlan'ın TV ve gazetelerden sorumlu olmasını sağlamak için Murdoch'ların geri alınamaz vasiyet şartlarını değiştirmek için sürpriz bir hamle yaptığında ortalık karıştı.

Vasiyet şu anda Murdoch öldüğünde aile şirketinin kontrolünü en büyük dört çocuğuna devrediyor. Ancak Murdoch mahkemede, sadece Lachlan'a şirketi siyasi açıdan daha ılımlı kardeşlerinin müdahalesi olmadan yönetme yetkisi vererek muhafazakar editoryal eğilimini koruyabileceğini ve böylece tüm varisleri için ticari değerini koruyabileceğini savunuyor.

Kardeşler hazırlıksız yakalandı

Üç kardeş (James, Elisabeth ve Prudence) babalarının dokunulmaz bir emanet olması gereken şeyi değiştirme çabasına hazırlıksız yakalandılar ve babalarını durdurmak için birleştiler. Lachlan, Rupert Murdoch'ın tarafına geçti. Dikkate değer bir şekilde, bunu takip eden savaş kamuoyunun gözleri önünde yaşanıyor. 48 sayfalık kararının bir kopyasına göre geçtiğimiz ay Nevada mahkemesi Murdoch'un iyi niyetle ve yalnızca mirasçılarının yararına hareket ettiğini gösterebilmesi halinde vasiyeti değiştirebileceğine karar verdi. Murdoch'un gerçekten iyi niyetle hareket edip etmediğinin belirleneceği duruşmanın eylül ayında başlaması bekleniyor. İngilizce konuşulan dünyada siyasi açıdan en etkili medya şirketlerinden birinin geleceği bu duruşmada belli olacak.

Her iki taraf da güçlü avukatlar tuttu. Üç Murdoch kardeş Gary A. Bornstein tarafından temsil ediliyor. Rupert Murdoch ise Sheppard Mullin'de dava avukatı olan ve Michael Jackson ve Britney Spears ile ilgili miras anlaşmazlıklarında yer alan Adam Streisand tarafından temsil ediliyor.

Çalkantılı aile

 Murdoch ailesi daha önce de bölünmüştü. James ve Elisabeth bir noktada şirketi ele geçirmek için birbirleriyle ve Lachlan'la rekabet ettiler ve babalarıyla çatıştılar. Bir zamanlar Lachlan'la birlikte şirketin yönetimine yardımcı olan James, 2019'da şirketten ayrıldı ve şimdi bir yatırım fonunu yönetiyor. Elisabeth başarılı bir film stüdyosu olan Sister'ı yönetiyor ve yıllardır kendisini ailenin ‘İsviçre'si’ olarak konumlandırmaya ve herkesle iyi ilişkiler sürdürmeye çalışıyor. Murdoch'un en büyük çocuğu ve ilk evliliğinden olan tek çocuğu Prudence, aile işine en az dahil olan çocuk.

Siyaset ve güç rekabeti

Fox News, The Wall Street Journal, New York Post ve Avustralya ve İngiltere'deki büyük gazete ve televizyon kuruluşlarının sahibi olan medya holdinginin kontrolü için verilen bu savaş, sarsıntılarla ünlenmiş aileye bir darbe daha vurdu. Mücadelenin temelinde siyaset ve güç yatıyor. Murdoch'un yaklaşık 25 yıl önce vasiyet tasarlamasından bu yana, ailenin siyasi görüşleri keskin bir şekilde farklılaştı. Donald Trump'ın yükselişi sırasında Murdoch ve Lachlan daha da yakınlaşarak şirketin en etkili yayın organı Fox News'ü daha da sağa itti ve diğer üç çocuğu giderek daha fazla rahatsız etti.


Öldüğünde karmaşa yaşanmasın istiyor

Aile hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre Murdoch, vasiyet değiştirme çabasına Project Harmony (Uyum Projesi) adını verdi çünkü öldüğünde ortaya çıkacak bir aile mücadelesinin önüne geçebileceğini umuyordu. Ancak tam tersi bir etki yarattı. Bu kişi, Murdoch'un vasiyeti değiştirmek için dilekçesini verdikten sonra Londra'da Elisabeth ve Prudence ile ayrı ayrı görüştüğünü ve onların desteğini kazanmayı umduğunu söyledi. Bunun yerine çok öfkelendiler. Elisabeth bu olasılığa bir dizi küfürle karşılık verdi.

Günler sonra, 6 Aralık'ta Murdoch'ın temsilcileri, Nevada'nın Reno kentinde alelacele düzenlenen özel bir vakıf toplantısında değişiklik önergesini kabul etti. Mahkeme kararına göre, üç çocuğun temsilcileri toplantıyı ertelemeye ve önerilen değişiklikleri engellemeye çalıştı ancak başarısız oldu. Bu kavga Murdoch'ı üç çocuğuyla ayrı düşürdü. Geçen ay California'da beşinci eşi Elena Zhukova ile yaptığı düğüne hiçbiri katılmadı. (Lachlan katıldı.)

Davanın ana konusu Fox

Vasiyet geri alınamaz olsa da, iyi niyetle ve yalnızca tüm üyelere fayda sağlamak amacıyla yapılan değişikliklere izin veren dar bir hüküm içeriyor. Murdoch'ın avukatları, James, Elisabeth ve Prudence'ı korumaya çalıştığını, böylece Fox'un politikalarını yönlendiremeyeceklerini ya da sürekli liderlik kavgalarıyla operasyonlarını aksatamayacaklarını ileri sürdüler. Bu, davanın ana konularından biri olacak. Nevada veraset komiseri Edmund Gorman Jr. mahkeme kararında “Bilirkişi yapılacak değişikliğin hak sahipleri için iyi niyetli olup olmadığını tespit edebilir” dedi. Dava, aile vakıfları ve mülkleri ile ilgilenen Reno veraset mahkemesinde görülüyor. Nevada, elverişli veraset yasaları ve gizlilik korumaları nedeniyle aile şirketlerinin varlıkları için popüler bir eyalet. Vakıf, ailenin Murdoch'ın imparatorluğundaki hisselerini elinde tutuyor ve bu hisseler şu anda esas olarak iki şirket arasında bölünmüş durumda: Fox News ve News Corp. Murdoch'ın altı çocuğunun da vakıf sermayesinde eşit payı var. Buna üçüncü eşi Wendi Deng'den olan iki küçük çocuğu Chloe ve Grace de dahil. Ancak bu ikisinin oy hakkı yok.

Şu an itibariyle oy hakları Murdoch ve en büyük dört çocuğu arasında, vakıf yönetim kurulunda kendi seçtikleri temsilciler aracılığıyla paylaşılıyor. Ancak Murdoch nihai kontrole sahip ve oy hakkı elinden alınamıyor. O öldükten sonra Lachlan, James, Elisabeth ve Prudence'in her biri tek bir oy hakkına sahip oluyor. Murdoch'ın 2006 yılında Charlie Rose'a verdiği bir röportajda söylediği gibi: “Eğer yarın bir otobüsün altında kalırsam, hangisinin onlara liderlik edeceğine dördü karar vermek zorunda kalacak.”

Lachlan'ın oy gücünü artırmaya çalışıyor

Bilirkişi gerçekleri incelemesi, Murdoch'un çoğunluğu sağlamak ve kendisine karşı çıkılamayacağından emin olmak için Lachlan'ın oy gücünü artırmaya çalıştığını gösteriyor. Değişiklikler kimsenin şirketteki sahiplik payını etkilemeyecek. Vasiyetin temel hatları Murdoch'un James, Elisabeth ve Lachlan'ın annesi olan ikinci eşi Anna Mann'dan boşanmasına kadar uzanıyor. Murdoch 1999 yılında Deng ile evlenmeden önce Mann'dan boşanmıştı. Aileye yakın çevrelerin aktardığına göre, hanedan içi bir veraset kavgasının yıkıcı potansiyelinden endişe duyan Mann, boşanma anlaşmasının dört çocuğa imparatorluk üzerinde eşit kontrol hakkı tanımasında ısrar etti. Anlaşmanın bir parçası olarak Murdoch, bu hükmü geri dönülemez bir vasiyet aracılığıyla kalıcı olarak yerine getirdi.

Murdoch, 2019 yılında Fox ve News Corp. şirketlerinin başına Lachlan'ı getirdikten sonra bu hükmün savunulamaz olduğunu gördü. Sorunun birincil kaynağı, Lachlan lehine pas geçilen küçük oğlu James'ti. Son yıllarda James ve eşi Kathryn'e yakın kişiler, Murdoch'ın ölümünden sonra Elisabeth ve Prudence ile birleşerek kontrolü Lachlan'dan almayı ve şirketlerin vahşi sağcı içgüdülerini dizginlemeyi düşündüklerini söylemişlerdi. James ve Lachlan 2015'ten 2019'a kadar şirketlerin işletme sorumluluğunu paylaştılar ve bu ilişki Trump yönetimi sırasında, Fox'un Trump'a yaltaklanması nedeniyle ikilinin ayrılmasıyla yıprandı. Lachlan ve babası, kanalın rekor reytinglerine işaret ederek James'in endişelerini reddetti. James, Lachlan'ın 2019'da başkanlığa ve CEO'luğa yükselmesinin ardından şirketten ayrıldı ve 2020'de ‘şirketin haber kuruluşları tarafından yayınlanan belirli editoryal içeriklerle ilgili anlaşmazlıkları’ gerekçe göstererek News Corp. yönetim kurulundan istifa etti.

James'in Lachlan'a karşı herhangi bir hamle yapma konusunda ne kadar ciddi olduğu ya da böyle bir çaba için kız kardeşlerinin desteğini alıp almayacağı her zaman belirsizdi. Güveni korumak için bir araya gelmeleri, James ve kız kardeşlerinin artık Lachlan'a karşı sağlam bir şekilde hizalandıklarını ve babalarının ölümünden sonra onu görevden almaya ya da en azından şirketin yönünü etkilemeye çalışabileceklerini gösteriyor. Bunu yapmak için yasal güce sahip olup olmayacakları yakında Reno'daki mahkemede belli olacak.

© 2024 The New York Times Company