24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.01.2023 16:04 | Son Güncelleme: 09.01.2023 17:19

Z kuşağının yeni merakı: 20 yıllık dijital fotoğraf makineleri

İstediğiniz her an elinizde olan telefonlarla fotoğraf çekmek kolay olduğu kadar artık normal. Z kuşağı telefonların getirdiği kolaylıktan sıkılarak 20 yıllık dijital makinelere yönelmeye başladı. New York Times gençlerin yeni trendi olan düşük kaliteli fotoğraf sevdasını yazdı
Z kuşağının yeni merakı: 20 yıllık dijital fotoğraf makineleri

Kalley Huang / The New York Times

Geçen bahar, Anthony Tabarez mezuniyet balosunu günümüzün pek çok liseli genci gibi kutladı. Gece boyunca dans etti ve bunu fotoğraf ile videolarla kayıt altına aldı. Fotoğraflarda 18 yaşındaki Tabarez ve arkadaşları kalabalık bir dans pistinde gülümserken, zıplarken ve ellerini sallarken görülüyor.

Ancak Tabarez, balo gecesini akıllı telefonunu kullanmak yerine, 2007 yılında üretilen ve daha önce annesine ait olan 7,1 megapiksel, gümüş renkli bir dijital fotoğraf makinesi olan Olympus FE-230 ile kayıt altına aldı. Lise son sınıftayken buna benzer kameralar sınıflarda topluluklarda görülmeye başladı. Mezuniyet gecesinde Tabarez, fotoğraf makinesini elden ele dolaştırdı ve bu fotoğraf makinesi, eskiden kalma gibi görünen fuşya renkli fotoğraflar çekti. Northridge California Eyalet Üniversitesi'nde birinci sınıf öğrencisi olan Tabarez, "Telefonlarımıza çok alıştık. Çekim yapacak başka bir şeyiniz olduğunda bu daha heyecan verici oluyor" dedi.

Modası geçmişler yeniden revaçta

Z kuşağının çocukluğunda kullanılan ve ilk sahiplerinin modası geçmiş ve anlamsız olduğunu düşündüğü fotoğraf makineleri yeniden revaçta. Gençler, TikTok'ta dijital fotoğraf makinelerini tanıtarak ve çektikleri fotoğrafları Instagram'da paylaşarak eski bir görünümün yarattığı yeniliğin tadını çıkarıyor. TikTok'ta #digitalcamera hashtag'i 184 milyon kez görüntülendi.

2000’lerden çıkıp gelmiş gibi

Kylie Jenner, Bella Hadid ve Charli D'Amelio gibi modern influencer'lar eğlenceyi teşvik ediyor. Bulanık, üstten aydınlatmalı fotoğraflar çekerek 2000'lerin başındaki benzer çekimleri taklit ediyor. Paparazzilerin bu fotoğrafları magazin gazetelerinde ya da dedikodu sitelerinde yayınlaması yerine, influencer'lar bu fotoğrafları sosyal medyada paylaşıyor.

Bugünün gençlerinin ve genç yetişkinlerinin çoğu milenyumun başında bebekti. Z kuşağı akıllı telefonlarla büyüdü, bu da bağımsız kameraları ve diğer aygıtları gereksiz hale getirdi. Pew Araştırma Merkezi'ne göre, geçen yıl ABD'li gençlerin yüzde 36'sı sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiklerini söyledi.

Z kuşağının nostalji sevdası

Bu soluklanma molası, ebeveynlerinin çekmecelerini karıştıran ve ikinci el alışveriş yapan Z kuşağı tarafından ortaya çıkarılan kompakt şipşak dijital fotoğraf makineleri aracılığıyla ortaya çıktı. Canon Powershot ve Kodak EasyShare gibi fotoğraf makineleri, partilerde ve diğer sosyal etkinliklerde ortaya çıkan cihazlar arasında yer alıyor.

Bazı markalara yaradı 

Son birkaç yıldır, 1990'ların sonu ve 2000'lerin başını kapsayan hem teknoloji coşkusu hem de varoluş endişesinin olduğu dönem olan Y2K dönemine duyulan nostalji, Z kuşağını ele geçirdi. Bu nostalji TikTok'a yayılarak düşük belli pantolonlar, kadife eşofmanlar ve kot pantolon üzerine elbiseler gibi moda trendlerini körükledi. Abercrombie & Fitch ve Juicy Couture gibi markalar bunun meyvelerini topladı. 2021'de Abercrombie 2014'ten bu yana en yüksek net satışlarını yaptığını açıkladı. Şimdi, bu kıyafetleri ilk popüler oldukları zamanlarda yakalayan teknoloji için Y2K nostaljisi var.

Kalitesi düşük fotoğraflar bilerek çekiliyor

Bu kez, düşük görüntü kalitesi daha iyi bir araç olmadığı için değil. Bilerek yapılıyor. Günümüzün akıllı telefonlarıyla karşılaştırıldığında, eski dijital fotoğraf makinelerinde daha az ayrıntı yakalayan, daha az megapiksele sahip olan, daha az ışık alan ve daha yüksek diyafram açıklığına sahip dahili lensler bulunuyor. Her ikisi de daha düşük kaliteli fotoğraflara neden oluyor. Ancak aşağı yukarı standart akıllı telefon fotoğraflarından oluşan bir akışta, dijital kameralarla çekilen fotoğrafların tuhaflıkları artık silinme nedenleri yerine hazineler olarak kabul ediliyor.

Anne babasına ve büyükannesine ait eski dijital fotoğraf makineleriyle çektiği fotoğrafları Instagram'da paylaşan Sadie Gray Strosser'in dört tarihsiz fotoğrafı. (New York Times aracılığıyla Sadie Gray Strosser)

Telefonlara bağlı olmamanın eğlencesi

Cobrasnake olarak da bilinen fotoğrafçı Mark Hunter, "İnsanlar telefonlarına bağlı olmayan bir şeye sahip olmanın eğlenceli olduğunu fark ediyor. Alıştığınızdan farklı bir sonuç elde ediyorsunuz. Tatmin olmakta da biraz gecikiyorsunuz" dedi. 37 yaşındaki Hunter, dijital fotoğraf makinesini kullanarak gece hayatını kayıt altına almakla işe başladı. O fotoğraflarda, aralarında You Belong With Me döneminden Taylor Swift ve yeni ünlü Kim Kardashian'ın da bulunduğu ünlüler, Hunter'ın kamerasının sert ışığına yakalanmış sıradan parti müdavimleri gibi görünüyordu.

Hunter artık yeni bir influencer ve ünlülerin fotoğraflarını çekiyor ancak elinde iPhone yerine kapaklı telefonlar olsaydı, fotoğraflar eski fotoğraflarından neredeyse ayırt edilemezdi. Zamanı 2007'ye geri sarıyorlar ve The Simple Life'ın her bölümünü yeniden yaşıyorlar. O dönemin bir reality televizyon programına atıfta bulunuluyor.

2022 aramalarında yüzde 10 artış oldu

Ancak birçok yeni şipşak dijital fotoğraf makinesi günümüzün yenilikleriyle birlikte geliyor. Eski modellerin üretimi durduruldu, bu nedenle insanlar yeterince eski görünümlü fotoğraf makineleri bulmak için ikinci el mağazalara ve ikinci el e-ticaret sitelerine yöneliyor. Şirket sözcüsü Davina Ramnarine, eBay'de dijital fotoğraf makinesi aramalarının 2021'den 2022'ye kadar yüzde 10 arttığını ve belirli modellere yönelik aramalarda daha da yüksek sıçramalar görüldüğünü söyledi. Örneğin, Nikon COOLPIX aramalarının yüzde 90 oranında arttığını söyledi.

Hamilton, Ontario'daki McMaster Üniversitesi'nde birinci sınıf öğrencisi olan Rudra Sondhi, büyükannesinin dijital fotoğraf makinesini kullanmaya başladı çünkü ona göre filmli fotoğraf makineleri ile akıllı telefonlar arasında mutlulukla ilgili bir orta yol var gibi görünüyordu. Akıllı telefonuyla çektiği her beş fotoğrafa karşılık dijital kamerasıyla bir fotoğraf çektiğini söyledi.

Sondhi, "Dijital fotoğraflarıma dönüp baktığımda onlara bağlı olarak çok özel anılarım var. Telefonumdaki film rulosuna baktığımda, o anı hatırlıyorum ve bu özel bir şey değil" dedi. 18 yaşındaki Sondhi, dijital fotoğraf makinesiyle çektiği fotoğrafları @rudrascamera adlı ayrı bir Instagram hesabında paylaşıyor. Bu fotoğraflar, bir üniversitenin yurdunun odasında tembellik etmekten Weeknd'in bir konserinde eğlenmeye kadar ergenlik dönemini belgeliyor. Fotoğraf makinesini çıkardığında, arkadaşlarının bunu özel bulduğunu söylüyor.

22 yaşındaki Sadie Grey Strosser için dijital fotoğraf makinesi kullanmak farklı bir yaşam evresinin başlangıcını temsil ediyor. Pandemi sırasında Williams College'dan bir dönem izin aldı ve ailesinin Canon Powershot fotoğraf makinesini kullanmaya başladı. Fotoğrafçılıkla ilgili Instagram hesabı @mysexyfotos, dışarıda geçirdiği geceleri ve uzun yolculukları düşük kontrastlı, soluk enstantanelerle kaydediyordu. Geçen yaz dijital fotoğraf makinesi bozulduğunda Strosser çok üzüldüğünü söyledi. Daha sonra büyükannesinin çok farklı bir karakteri olan Sony Cyber-shot'ını kullanmaya başladı. Bu arada, iPhone'u kırılsa bundan daha az üzülmeyeceğini söyledi.

© 2023 The New York Times Company