26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.12.2022 14:59 | Son Güncelleme: 04.12.2022 15:15

24 bin kişi incelendi: Aralıklı oruç erken ölüm riskini yüzde 30 artırıyor

ABD'de yapılan ve 24 bin kişiyi inceleyen bir araştırma, son yıllarda popüler olan aralıklı orucun erken ölüm riskini yüzde 30 artırdığını öne sürdü
24 bin kişi incelendi: Aralıklı oruç erken ölüm riskini yüzde 30 artırıyor

En popüler ve önerilen diyetlerden biri olan aralıklı oruç, erken ölüm riskini artırabilir.  40 yaşın üzerindeki 24 bin Amerikalı üzerinde yapılan bir araştırma, günde bir öğün yemek yiyenlerin 15 yıl içinde herhangi bir nedenle ölme olasılığının üç öğün yiyenlere göre yüzde 30 daha fazla olduğunu buldu.

Kesin bir zaman aralığı içinde yemek yemek veya öğünleri tamamen atlamak anlamına gelen aralıklı oruç, 2010'ların başlarında en popüler diyet yöntemlerinden biri haline geldi. Kourtney Kardashian, Mark Wahlberg, Hugh Jackman ve Jennifer Aniston gibi ünlüler, aralıklı orucun kilo vermelerine veya detoks yapmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. İronik olan bu diyeti yapanlar tarafından belirtilen ana faydalarından birinin uzun ömür olması. Aralıklı oruç, daha önce birden fazla hastalık riskinin azalmasıyla da ilişkilendirildi. 

Son çalışmaya göre kahvaltıyı atlamak kalp hastalıklarından ölme riskini artırdığı, öğle yemeği veya kahvaltıyı kaçırmanın ise tüm nedenlere bağlı ölüm riskini artırdığı görüldü. Araştırmacılar, insanlar egzersiz yapsa, sağlıklı beslense ve nadiren sigara ya da alkol kullansa bile sonuçların aynı olduğunu iddia ediyor. Uzmanlar, aralıklı oruç yapanların genellikle tek seferde daha fazla yiyecek tükettiklerini ve bunun da zamanlar hücrelere zarar verebileceğini söylüyorlar.  Ancak araştırma ekibi, diğer yaşam tarzı ve genetik faktörleri eleyemediklerinden bu diyetin erken ölümlerde rol oynadığını kesin olarak söylemek için henüz çok erken olduğu konusunda da uyardı.

Üç öğün beslenmek daha faydalı

Tennessee Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan araştırma, günde üç öğünün daha uzun bir yaşam için faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Ancak çalışma, onları birbirine çok yakın yemenin de erken ölüm riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu buldu. Oruçla ilgili teorileri gibi, ekip de çok fazla ve çok hızlı yemenin vücuda metabolik yük bindirdiğine inanıyor.

Tennessee Üniversitesi'nden yeni çalışmanın baş yazarı Profesör Yangbo Sun, “Aralıklı orucun kilo verme, metabolik sağlık ve hastalıkları önlemek için bir çözüm olarak geniş çapta lanse edildiği bir zamanda, çalışmamız her gün üç öğünden az yemek yiyen Amerikalı yetişkinlerin oranı düşünüldüğünde geniş kesim için önemli. Araştırmamız, günde yalnızca bir öğün yemek yiyen bireylerin, günde daha fazla yemek yiyenlere göre ölme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bunlar arasında, kahvaltıyı atlayan katılımcıların ölümcül kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksekken, öğle veya akşam yemeğini atlayanların tüm nedenlere bağlı ölüm riskleri artıyor. Bu bulgulara dayanarak, güne yayılmış en az iki ila üç öğün yemek yemenizi öneriyoruz” dedi. 

15 yıl boyunca ankete katıldılar

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics'te yayınlanan çalışmada araştırma ekibi, ABD genelinde 40 yaş üstü 24 bin 11 kişinin verilerini analiz etti. Analiz edilen kişiler 1999'dan 2014'e kadar süren ve onlara iki yılda bir diyet, genel sağlık, hastalık ve davranışlar hakkında sorular sorulan ulusal düzeyde temsili bir ankete zaten katılmışlardı. Katılımcıların yüzde kırkı ortalama olarak günde üç öğünden az yemek yedi. Anket cevapları tıbbi kayıtlarıyla bağlantılıydı. Genel olarak, çalışmanın sonunda 878'i kalp problemlerinden kaynaklanan 4 bin 175 ölüm meydana geldi.

Kahvaltıyı atlayan kişiler, yapmayanlara kıyasla kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 40 artırdı ancak tüm nedenlere bağlı ölümlerde fark görülmedi. Öğle veya akşam yemeğini kaçıranların herhangi bir nedenle ölme olasılığı yüzde 12 ila 16 daha fazlaydı. Bu arada, günde üç öğün yemek yiyen ancak en az ikisi arasında ortalama dört buçuk saatten daha az aralık olan kişilerde, tüm nedenlere bağlı ölüm riski yüzde 17 arttı.

Iowa Üniversitesi'nde bir epidemiyolog olan kıdemli araştırma yazarı Doktor Wei Bao, "Sonuçlarımız, diyet ve yaşam tarzı faktörleri (sigara, alkol kullanımı, fiziksel aktivite seviyeleri, enerji alımı ve diyet kalitesi) ve gıda güvensizliği için yapılan ayarlamalardan sonra bile önem taşıyor. Bulgularımız, halka açık verilerden elde edilen gözlemlere dayanmakta. Bununla birlikte, gözlemlediğimiz şey metabolik olarak mantıklı” dedi.

Doktor Bao, öğün atlamanın genellikle tek seferde daha büyük bir enerji yükü almak anlamına geldiğini, bunun da glikoz metabolizması düzenlemesinin yükünü ağırlaştırabileceğini ve metabolik bozulmaya yol açabileceğini açıkladı. Bao, "Araştırmamız, yemek zamanlaması ve günlük prandial periyodun süresi bağlamında yeme davranışları ile ölüm arasındaki ilişki hakkında çok ihtiyaç duyulan kanıtlara katkıda bulunuyor” diye ekledi.