13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.03.2022 13:31 | Son Güncelleme: 03.03.2022 13:35

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sinemaya da sıçradı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısına karşı yaptırımlar her alanda artarak devam ediyor. Son olarak Avrupa Film Akademisi (EFA) Rus filmlerini boykot etme kararı aldı
Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sinemaya da sıçradı

Ukrayna Film Akademisi, Rus kuvvetlerinin ülkeyi işgal etmesinin ardından, cumartesi günü tüm dünyaya boykot çağrısında bulundu. Avrupa Film Akademisi (EFA) bu çağrıya uyarak Rusya'ya karşı yürürlükte olan küresel yaptırımlara katıldığını ve Rus filmlerini bu yılki Avrupa Film Ödülleri'nden çıkardığını açıkladı.

Açıklamada “Ukrayna'nın egemenliğine ve topraklarına saygı gösterilmelidir. Putin'in eylemleri gaddarca ve kesinlikle kabul edilemez; şiddetle kınıyoruz. Bizi en çok endişelendiren, Ukraynalıların geleceği. Kalplerimiz Ukraynalı sinemacılarla birlikte. Bazı üyelerimizin işgâlcilere karşı silahla savaştığının tamamen farkındayız. Bu nedenle Rus filmlerini bu yılki Avrupa Film Ödülleri'nden çıkarıyor ve boykotun her unsuruna destek veriyoruz” denildi.

Variety’nin haberine göre Rus sinema sektöründen, bu tür yasaklamaların yarardan çok zarar getireceği uyarısı geldi: “Avrupa'nın net olarak savaş karşıtı açıklama yapma ihtiyacı anlaşılabilir ve gereklidir. Ancak tüm Rusları büyük kültürel etkinliklerden yasaklamak sadece faydasız değil, aynı zamanda zararlı da. Yüz binlerce Rus kültür işçisi, hükümetin savaş başlatma kararına açıkça karşı çıktı. Onlar protestolara gidiyorlar, Ukrayna'yı destekliyorlar, vatana ihanetten mahkûm edilme riskini alıyorlar. Neredeyse tamamı Putin'e oy vermedi. Avrupa, bu insanları uluslararası etkinliklerden men ederek Rusların protesto sesini susturuyor; savaşı durdurmak isteyenleri, savaşı tırmandırmak isteyenlerle birlikte tecrit ediyor.”