16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 15.12.2022 11:47 | Son Güncelleme: 15.12.2022 11:53

Brittney Griner basketbola dönecek mi?

Mahkum takasıyla ülkesine dönen ABD'li basketbolcu Brittney Griner'ın bir sonraki adımı ne olacak? Phoenix Mercury'nin antrenörü Vanessa Nygaard, Griner'in sahalara dönmesini istediğini ancak bunun o kadar basit olmadığını söyledi Peki basketbolcuyu neler bekliyor?
Brittney Griner basketbola dönecek mi?

Arizona merkezli profesyonel basketbol takımı Phoenix Mercury'nin baş antrenörü Vanessa Nygaard, Brittney Griner'ın uçağı San Antonio'ya indiğinde çok sevdiğini söyledi. Griner'ın Rusya'da alıkonulduğu yaklaşık 10 aylık sürecin sona ermesi hakkında konuşan Nygaard, basketbolcunun dönüşüyle rahatladıklarını ama en önemli şeyin sevinç ve sevgi olduğunu söyledi. Ancak yakında Griner ve eski takımı, Amerikan sporlarında emsali olmayan bir soruyla yüzleşecek. O da 32 yaşındaki oyuncunun yurtdışında geçirdiği tutukluluğun ardından basketbol kariyerine nasıl ya da yeniden başlayıp başlamayacağı.

“Onu her şekilde destekleyeceğiz”

Yirmi yılı aşkın bir süredir Kanada milli ve profesyonel takımlarıyla çalışan, aynı zamanda zulüm ve işkence mağdurları arasında travmanın psikolojik etkilerini inceleyen psikolog Hap Davis konu hakkında yaptığı açıklamada "Çeşitli nedenlerle gözaltına alınan sporcularımız oldu ancak bu kapsamda bir şey olmadı" ifadelerini kullandı. Ocak 2022'de Mercury'nin başına geçen Nygaard, serinin yıldız oyuncusuna henüz koçluk yapmadı ve Griner'ın tıbbi değerlendirmesinin yapılması ve ailesiyle yeniden bir araya getirilmesi gibi daha acil konuları gerekçe göstererek henüz onunla konuşmadı. Nygaard, "Akıl sağlığı ve fiziksel sağlığı öncelikli. Eğer tekrar basketbol oynamak istiyorsa, onu her şekilde destekleyeceğiz" dedi.

“Onun için daima yerimiz var”

Takım başkanı Vince Kozar, Griner'ın teknik olarak serbest oyuncu olduğunu, son kontratının 2022 sezonuna kadar devam ettiğini söyledi. Ancak organizasyonun, geri dönüşünün onu Mercury'ye geri getireceği beklentisiyle kadroda bir yer tutacağını da belirtti. Kozar, "Onun için yerimiz olmaması gibi bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Spor dünyasında çığır açabilir

Griner'in alıkonulma hikayesi çok çeşitli konuların açılmasına neden oldu. Bunlardan biri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini çevreleyen gergin jeopolitik, mahkum takaslarının ardındaki zor hesaplar, siyahi, eşcinsel, açık sözlü ve kadın bir profesyonel sporcunun destekçilerini ayıran partizanlık. Uzmanlar, onun dönüş hikayesinin büyük profesyonel spor dünyasında yeni bir çığır açacağını düşünüyor.

Tutukluyken neler yaşadığı hala bilinmiyor

Griner'ın aylarca önce Moskova yakınlarındaki bir karakolda, ardından da 600 kilometre uzaklıktaki Mordovya'da bir cezaevinde tutulurken günlük yaşamına dair çok az ayrıntıya erişilebildi. Kasım ayında cezaevine nakledilen Griner'in burada ağır fiziksel işlerde çalıştırılabileceği, bulaşıcı solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinin bulunduğu ve zihinsel işkenceye maruz kalabileceği bildirildi. Davis konuyla ilgili "Kesinlikle korkmuş olmalı ve bu durumdan geri dönen çoğu insan için uzun vadeli bir sorun olabilir" dedi.

Kariyerindeki başarısı 

Griner 2012 yılında Baylor'da takımını 40-0'lık bir dereceye ve ulusal şampiyonluğa taşıdı. Profesyonel kariyeri iki skor şampiyonluğu, iki Yılın Savunma Oyuncusu ödülü, bir şampiyonluk ve Mercury ile geçirdiği son sezonda bir kez daha finallere yükselme başarısıyla öne çıktı. Griner uluslararası alanda ABD'nin iki Olimpiyat altın madalyası kazanmasına yardımcı oldu.

Griner'in aklının sürekli basketbolda olduğunu söyleyen Kozar, "O uzaktayken yazışabiliyorduk ve ondan aldığım mektupların hepsi basketboldan bahsediyordu. Takımını kontrol ediyor, ne kadar çok oynamak istediğinden bahsediyor, potayı ne kadar özlediğinden bahsediyordu" dedi. Ancak ondan hızlı bir karar vermesini beklemiyor. Kozar "Bu yüzde 100 onun kendi başına karar vereceği bir konu  acelesi yok" dedi. Davis, yarışmaya geri dönüşün kulübü tarafından değil, tamamen sporcu tarafından başlatılması gerektiğini söyledi. Davis, "Onu tekrar oynamayı düşünmeye teşvik edemezsiniz. Bunu kendisinin söylemesini, dile getirmesini beklersiniz" ifadelerini kullandı. 

 Profesyonel spor dallarında çalışan ve bir NBA takımında performans psikoloğu olan Scott Goldman, "Spor psikolojisine, psikolojinin sporu etkilemesi olarak bakıyoruz ama burada iki yönlü bir yol var. Spor, ruh sağlığını ve esenliği kesinlikle etkileyebilir" dedi. Griner için oyuna dönüş aynı zamanda rahatsızlık potansiyeli de taşıyor. Gözaltına alınmadan önce olduğundan daha tanınmış ve bazı çevrelerde tartışmalı bir figür olarak yeniden kamuoyunun gözüne girecektir. Maçlar beraberinde medya yükümlülüklerini, istatistiklerin yetersiz kalma riskini ve iyi niyetli taraftarların bile ona tutukluluğunu hatırlatmasını getirecek.

“5 ay içinde sahalara döner mi bilmiyorum”

Davis, "En iyi yaklaşımın takım ortamının dışında olacağını düşünüyorum. Spor psikoloğu uygun bir şekilde yetkilendirilmiş olsa bile, bir spor psikoloğunu bu işi üstlenmeye teşvik etmezdim" dedi. Kozar "Basketbol onun için inanılmaz derecede önemli. Bu beş ay içinde oynayacağı anlamına mı geliyor? Bunun cevabını bilmiyorum" dedi.