25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2023 00:02 | Son Güncelleme: 21.03.2023 00:16

Microsoft mobil oyun mağazası açmayı planlıyor

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Microsoft, bir yandan ChatGPT ile yapay zeka yarışını sürdürürken diğer yandan Apple ve Google'ın uzun yıllardır ağırlığını hissettirdiği mobil oyun mağazalarına bir yenisini daha eklemeyi planlıyor
Microsoft mobil oyun mağazası açmayı planlıyor

Microsoft'un Xbox kategorisinin başındaki isim olan Phil Spencer, şirketin yeni yol haritasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Spencer'a göre Microsoft, 75 milyar dolarlık Activision Blizzard satın almasının düzenleyiciler tarafından onaylanması halinde önümüzdeki yıl iPhone ve Android akıllı telefonlarda oyunlar için yeni bir uygulama mağazası açmaya hazırlanıyor.

Microsoft Gaming'in CEO'su Phil Spencer, bu hafta San Francisco'da düzenlenecek yıllık Oyun Geliştiricileri Konferansı öncesinde verdiği bir röportajda, "Xbox'ı hem bizim hem de üçüncü taraf iş ortaklarımızın içeriklerini birilerinin oynamak isteyeceği her ekranda sunabilecek bir konumda olmak istiyoruz" dedi ve ekledi:

"Bugün bunu mobil cihazlarda yapamıyoruz ama bu cihazların açılacağı bir dünyaya doğru ilerlemek istiyoruz."

Sony anlaşmaya karşı çıkıyor

Microsoft, dünyanın en popüler oyun serilerinden biri olan Call of Duty'nin geliştiricisini satın almasının rekabet üzerindeki potansiyel etkisi konusunda da derdini anlatmaya çalışıyor, endişelerini dile getiren ABD, Avrupa ve İngiltere'deki düzenleyici kurumlarla mücadele ediyor. PlayStation'ın üreticisi Sony anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor.

Ancak Spencer, anlaşmanın sağlanması halinde akıllı telefonlarda rekabetin artırabileceğini savundu.

AB'nin Apple ve Google'ı "kapı bekçileri" olarak belirlemesi ve uygulamaların iPhone ve Android cihazlarda nasıl dağıtılacağını düzenleyen kuralları değiştirmelerini talep etmesi bekleniyor. Ancak büyük teknoloji şirketleri bu karara itiraz ederek uygulamayı erteleyebilirler.

Spencer, Microsoft'un kendi mağazasını tam olarak ne zaman açabileceğini tahmin etmenin zor olduğunu kabul etmekle birlikte, şirketin Xbox ve Game Pass uygulamalarını mobil cihazlarda oyun ve abonelik satacak şekilde uyarlamasının "oldukça önemsiz" olacağını söyledi. Spencer, Microsoft'un mevcut mobil oyun eksikliğinin Activision Blizzard ile doldurulacağını söyledi.

Mobil oyun pazarında denge değişebilir

Spencer, anlaşmanın sağlanması halinde Call of Duty Mobile, Diablo Immortal ve Candy Crush Saga gibi hit oyunların yanı sıra geliştirilmekte olan diğer oyunların, oyuncuları Apple ve Google'ın pazar yerlerinden Xbox mobil mağazasına çekmede "kritik öneme sahip" olacağını söyledi.

Microsoft ve Apple, yazılım devinin Xbox Game Pass'in bir parçası olan bulut tabanlı oyun hizmetinin iPhone'larda nasıl çalışacağı konusunda yıllardır tartışıyor.

Apple bulut tabanlı oyunları kısıtlıyor

Microsoft, Apple'ın App Store kurallarının iPhone'da yerel olarak çalışan tek bir uygulama aracılığıyla bulut oyunları sunma kabiliyetini kısıtladığını, kullanıcıları hizmete bir web tarayıcısı aracılığıyla erişmeye zorladığını ve bunun da daha düşük performansa neden olduğunu savundu.

Apple bulut oyun uygulamalarını engellediğini reddetti, ancak App Store kuralları sağlayıcıların her oyunu App Store'da ayrı ayrı listelemesini gerektiriyor. Amazon'un Kindle e-okuyucu uygulamasındaki kısıtlamalara benzer şekilde, Apple da yerel uygulamalar içindeki bir vitrinden tek tek oyun satın alınmasına izin vermiyor.

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, Kasım ayında Mobil Ekosistem Pazar Araştırması'nın ardından Apple'ın bulut oyunları konusundaki tutumunu araştırdığını duyurdu.

Call of Duty serisinin bölünmesi gündemde

Ancak CMA (Rekabet Kurulu) aynı zamanda Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alma işlemini tamamlamasının önünde de önemli bir engel olduğunu kanıtlıyor; ajans geçen ay anlaşmanın ancak gişe rekorları kıran Call of Duty serisinin bölünmesiyle çözülebilecek çok sayıda rekabet endişesi yarattığını söyledi.

Microsoft, Call of Duty'yi elden çıkarmanın, ilk kez geçen yıl Ocak ayında duyurulan anlaşmanın gerekçesini zayıflatacağını savunuyor. 

Microsoft Brüksel'de bazı taahhütler verdi

Görüşmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kişiler, Brüksel'de Microsoft'un Avrupa Komisyonu'na, AB düzenleyicilerinin rekabet endişelerini yatıştırmak için yapılan bir anlaşmanın parçası olarak Activision Blizzard içeriğini rakip bulut oyun sağlayıcılarına sunmak için "bağlayıcı taahhütler" verdiğini söyledi.

Bu kişiler, verilen tavizlerin Brüksel'deki düzenleyicilerin bulut oyunlarına ilişkin soruşturmalarını daraltmak için temel kaygılarından vazgeçtiklerinin bir işareti olduğunu söyledi.