19 Nisan 2024, Cuma
23.04.2021 05:14

Çiğ köfte; Fransız Steak Tartare’a karşı

Çiğ köftenin lezzeti kadar önemli bir diğer boyutu, hazırlanış seremonisi. Bu özellik, dünyadaki benzerlerinde de mevcut

Çocukluğumda çiğ köfteyi ilk defa yediğimde öyle bir yandım ki gençlik yıllarıma kadar bir daha tatmaya çekindim. Adı çiğ ama o acısı bırakın eti, beni bile pişirdi. Adında çiğ geçse de bence çiğ köfte hazırlanış biçimi nedeniyle tam anlamı ile çiğ değil. Biz pişirmeyi ateş ile özleştiriyor olsak da pişirme ısıl kaynaktan kondüksiyon ve konveksiyon marifeti ile, sirke ve limon gibi malzemeler kullanılarak asitle, acı biber gibi baharatlar ile veya ovma ve kesme gibi mekanik süreçler ile gerçekleştirilebilir. Çiğ köftede ise ovma ve sürtünmeden gelen hem mekanik pişirme hem de baharat ile pişirme mevcut. Çiğ köftenin Anadolu’da ve Orta Doğu’da farklı reçeteleri var. Bizde en çok Şanlıurfa ve Adıyaman illeri çiğ köfte ile öne çıksa da Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin, Hatay gibi yakın coğrafyalarda türevleri mevcut. Her ilin kendine göre tarifi var. Bazıları etli, bazıları etsiz ama bizim konumuz etli olanlar. Buna ek olarak her ailenin ayrıca kendine özgü alışkanlıkları veya tercihleri var. Ama işin temelinde yağı ve sinirleri iyice ayıklanmış ince çekilmiş dana veya kuzu etine ek olarak bulgur, dünyanın hala keşfedemediği isot, salça, soğan, sarımsak, maydanoz ve farklı baharatların beraber çiğden ovulması ile yapılması var. Nane, kimyon, biber salçası, nar ekşisi, ceviz, zeytinyağı da kullanılabiliyor çiğ köftede. Kimileri su katarken, kimileri de buz ve limon ekliyorlar içine. Bazı bölgelerde marula sarılıp yenirken bazı bölgelerde de lavaş ekmeğinde tercih ediliyor. Bulgurun rutubetten şişmemesi için taze taze yenmesi önemli.  Çiğ köftenin hikayesi Kral Nemrut’un Hz. İbrahim’in tek tanrıya inanmasını cezalandırmak için krallığındaki bütün odunları toplatıp peygamberi yaktırmak istemesine dayanıyor. Ateşsiz kalan halktan çaresiz bir avcı da avladığı eti iyice dövüp bulgur, tuz ve biber ile karıştırıp yoğuruyor. Bu işin romantik tarafı.

Adı çiğ ama acısı insanı bile pişiriyor
Adı çiğ ama acısı insanı bile pişiriyor
Bence lezzeti kadar önemli bir diğer boyutu hazırlanma seremonisi. Hazırlanışının görsel ve sosyal boyutu bu yemeğe farklı bir lezzet katıyor. Tepside neredeyse saatlerce, fiziksel efor göstererek hazırlanan çiğ köfteyi seyrederken seyirci acıkıyor, sabırsızlanıyor. Çiğ köfteyi hazırlayanın elinin lezzeti, çabasının teri bu yemeğe ayrı bir lezzet veriyor. Gözünüzün önünde hazırlanan çiğ köftenin tadı hazırlanıp tabakta önünüze getirilenden farklı oluyor anlayacağınız. Çiğ köfteyi ovan kişi de sahne almış sanatçı statüsüne geliyor. İsotun tatlı acısı, bulgurun dişe gelen dokusu, baharatların bütünleşmiş tadı, etin yumuşacık toparlayıcı lezzeti, soğanın tatlılığı, salçanın ekşiliği, dıştaki marulun kütürdeyen ve ferah tadı ile tam bir lezzet bombası çiğ köfte.  Fransızların ünlü Steak Tartare yemeği de çiğ köfteye benzer bir yemek. İsmi, Moğol’ların Kuzey Avrupa’ya kazandırdığı kıyma nedeniyle Tartare veya Tatar olmuş. Bazı tarihçiler Hamburg limanından çıkıp Amerika’ya zaman içinde hamburger olarak ulaşan yemeğin kökenin de Moğol’lardan öğrenilen kıyma kültüründen geldiğini ifade ederler. Steak Tartare ince çekilmiş yağsız dana veya at etine soğan, kapari, biber, Worcestershire sos ve farklı baharatların karıştırılıp bazen üzerine yumurta sarısı konması biçiminde hazırlanıyor. Tercihen bu hazırlık masada, çiğ köftenin hazırlandığı gibi müşterinin gözü önünde yapılıyor. Hatta masaya mengene ile kıyma makinası bağlayıp kıymayı müşterinin gözü önünde çeken restoranlar bile var.  Ortadoğu’da çiğ köftenin muadili Kibbeh Nayyeh. Bu yağsız ince çekilmiş kuzu etine eklenen bulgur ve baharatlar ortadan yenirken, yanında nane, zeytinyağı ve taze soğan ikram ediliyor. Yeme biçimi ise pita ekmeği ile. Çiğ köfte ile Steak Tartare arası bir sunumu var aslında. 

İsotu bir keşfetseler...

Korelilerin yukhoe’si de çiğ dana etinin farklı baharatlarla karıştırılmasıyla hazırlanan ve Steak Tartare’da olduğu gibi yumurta sarısı ile sunulan bir lezzet. Belçika’da çiğ dana etinden hazırlanan yemeğe ‘toast cannibal’ denirken, Şili’de ‘bistec alémand’ deniyor. Dünyada çiğ etten hazırlanan yemek çok. Ama çiğ köfteden ayrıldıkları nokta, diğer örneklerde çiğ etin sadece baharat ile pişiriliyor olması. Çiğ köftede ise baharatın pişirmesine ek olarak isotun tadı ve bulgur ile yoğurmanın, ovmanın getirdiği lezzet de mevcut. Dünya isotu keşfetse bütün çiğ et reçeteleri değişirdi herhalde.