25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
16.09.2022 04:30

Laz böreğinden custard pie’a

Doğu Karadeniz seyahatimde Karadeniz tatlıları arasında beni en çok hayrete düşüren Laz böreği oldu. Önce tuzlu bir yemek geleceğini sandım. Adı üstünde börek. Benim cahilliğimden mi yoksa Lazların dünyaya farklı bakış açısından mıdır bilmem ama ilk lokmada tuzlu sandığım bu böreğin tatlılığı ve lezzeti karşısında ters köşe oldum.

Çıtır çıtır katmanlı ve kırılgan bir dokuya sahip yufkaların arasında kremamsı dokuda bir muhallebi, mis gibi tereyağı kokusuna ek muhallebinin ve şerbetli yufkaların tatlı tadı, fırınlanmış yufkaların kavrukluğu, her köşesinden lezzet fışkıran bir tatlı Laz böreği. Laz böreği öyle Güneydoğu Anadolu tatlıları kadar tatlı değil. Tam kıvamında bir tatlılığı var. Gayet hafif ve yemesi de bir o kadar kolay. Gerçi bugün Laz böreğini yufka yerine milföy hamuru, muhallebi yerine krema ile yapanlar da var ama gerçek Laz böreği, yufka, muhallebi, tereyağı ve şerbet ile yapılanı.

Rize çayının yanında Laz böreğini yerken sanki bir dejavu yaşadım. Kendimi Avrupa’da bir pastanede tatlı eşliğinde çay içerken hissettim bir an için. Sonradan düşündüm bu tadı bana anımsatan başka lezzet ne olabilir diye. Aklıma Anglosaksonların custard pie’ı geldi.