08 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2022 14:33 | Son Güncelleme: 06.11.2022 15:51

Elon Musk'ın Twitter'daki ilk haftası çalışanlara için kaos ve karmaşa yaşattı

Elon Musk'ın uzun soluklu Twitter macerası 44 milyar dolara platformu satın almasıyla son bitmedi. Musk 1 hafta içinde üst düzey çalışanları dahil olmak üzere şirketin yarısını işten çıkarttı. İşte Musk Twitter'ının yarattığı kaos ve karmaşanın 1 haftası
Elon Musk'ın Twitter'daki ilk haftası çalışanlara için kaos ve karmaşa yaşattı

Elon Musk bu hafta platformda olası değişiklikleri hakkında görüş bildirip şakalaşırken, şirket içindeki hava kendini endişeye bıraktı. Twitter'ın yeni düzeni Elon Musk’ın şirketin başına geçmesinden sonraki hafta hakim olmaya başlarken, neredeyse hiç kimse neler olup bittiğinden emin değilmiş gibi görünüyordu. Wall Street Journal’a konuşan Twitter'ın eski çalışanlarına göre Musk platformda olası değişiklikleri hakkında  şakalaşırken, şirket içindeki pek çok kişinin ruh hali endişeli ve kasvetliydi. Çalışanlara kesin görünen tek şey birçoğunun yakında işlerini kaybedecek olmasıydı.

Perşembe günü geç saatlerde, şirket maliyetleri düşürmek ve Twitter'ı Musk'ın vizyonuna uygun olarak yeniden şekillendirmek amacıyla yaklaşık 7 bin 500 kişilik çalışanın büyük bir bölümünü işten çıkarırken karmaşa kendini göstermeye başladı. İnsanların tepkilerini göstermesi için inşa edilmiş bir platforma yakışır şekilde, çalışanlar şirket Slack ve e-posta hesaplarına erişimlerini kaybettiklerinde tweet attılar. Bununla birlikte cuma sabahı resmi fesih e-postaları gönderilinceye kadar bunun işten çıkarıldıkları anlamına gelip gelmediğinden emin olamadılar. Toplu işten çıkarmalar, Musk'ın liderliği altında, çalışanların şirketteki kendi gelecekleri şüphe altındayken bu çılgın tarza uyum sağlamaya çabaladıkları baş döndürücü bir haftanın doruk noktasıydı. Şirket içi mesajlarda ve kamuya açık paylaşımlarda, çalışanlar kaos ve alaycı şakalarla yüzleştiler.

Liz Truss marulunu Musk’a emanet etti

Sheon Han adlı bir programcı, bir marulun İngiltere eski başbakanı Liz Truss'tan daha uzun süre dayanıp dayanmayacağını görmek yapılan paylaşıma ithafen, marulun yanında Twitter logosunun fotoğrafını tweetledi. Truss'un şu an ki durumu göz önüne alınırsa marul kazandı gibi görünüyor.

Kanıt gösterilmeden işten çıkarıldı

41 yaşındaki yazılım mühendisi Manu Cornet pazartesi günü yeni projeler üzerinde çalışmak üzere çağrıldığını söyledi. İki gün sonra aldığı e-postanın bir bölümünde  "İş akdinizin derhal feshedildiğini bildirmekten üzüntü duyuyoruz. Son zamanlardaki davranışlarınız birçok politikayı ihlal etmiştir" ifadeleri yer alıyordu. Cornet, hangi politikaları ihlal ettiğinden emin olmadığını söyledi. Kısa bir süre önce iş e-postalarını indirmek için bir tarayıcı uzantısı oluşturduğunu ve bunun işten çıkarılma durumunda meslektaşlarının önemli belgeleri kaydetmelerine yardımcı olacağını söyledi.

Cornet, San Francisco federal mahkemesinde Twitter aleyhine dava açan ve şirketi toplu işten çıkarmalar öncesinde yasal olarak gerekli uyarıyı yapmayarak federal ve eyalet yasalarını ihlal etmekle suçlayan bir grup çalışan arasında yer alıyor. Perşembe günü geç saatlerde çalışanlarına işten çıkarılmaları halinde ertesi sabah bilgilendirileceklerini söyleyen bir e-posta gönderen şirket, işten çıkarmaların Twitter'ı sağlıklı bir yola sokma çabası olduğunu söyledi.

Musk'a göre başka çözüm yok

Musk, cuma günü geç saatlerde attığı bir tweet'te "Twitter'ın işgücünü azaltmasıyla ilgili olarak, şirket günde 4 milyon dolardan fazla kaybederken maalesef başka seçenek yok" ifadelerini kullandı. Etkilenen çalışanlara üç aylık kıdem tazminatı teklif edildiğini söyledi. Cumartesi günü, geçen yıl CEO'luktan istifa eden ve Musk'ın satın almasını destekleyen Twitter kurucu ortağı Jack Dorsey, şirketi çok hızlı büyütmenin sorumluluğunu üstlendiğini belirten bir tweet attı ve "Bunun için özür dilerim" ifadelerine yer verdi.

Çalışanlar, Musk'ın nisan ayında şirketi satın almak için yaptığı 44 milyar dolarlık anlaşmadan sonra işlerin nasıl sonuçlanacağı konusunda endişeli bir şekilde Twitter'dan sürekli olarak ayrıldılar. Musk ürkmeye başladığında o zamanki CEO Parag Agrawal da dahil olmak üzere Twitter liderlerine kamuoyu önünde ateş püskürdü ve birçok çalışan arasında gerginliği körükledi. Elon Musk,  geçen ay platformu satın almayı kabul etmeden önce anlaşmadan kaçmak için aylarca süren bir yasal mücadele yürüttü.

İşten çıkarmaları yalanlamıştı

Milyarder 27 Ekim'de devralma işlemini tamamladığında, Agrawal ve diğer bazı üst düzey yöneticiler kovuldu. Bu durum medyada geniş çaplı işten çıkarma planları yapıldığına dair haberleri artırdı. Çalışanlar, Musk'ın 1 Kasım'daki hisse senedi vesting tarihinden önce işten çıkarmaya çalışabileceği korkusunun birçok kişi arasında arttığını söyledi. Musk görevi devraldıktan sonra attığı bir tweet ile böyle bir şey yapacağını yalanladı.

Çalışanlar için artı eksi listeleri hazırlandı

Yakın kaynaklara göre Musk'ın şirketi devralmasından kısa bir süre sonra, Twitter yöneticilerine çalışanları değerlendiren listeler hazırlamaları söylendi. Bu listeler göz önüne alınarak kimin kalacağına ve kimin kovulacağına karar verdiler.  Bazı çalışanlar arasındaki hayal kırıklığı, Twitter çalışanlarının kodlama çalışmalarını incelemek üzere Tesla mühendislerinin getirilmesiyle daha da arttı. Bu kişiler, Twitter çalışanlarının bu değerlendirmelerin işten çıkarma planlarına dahil edildiğine inandıklarını söylediler. İşten çıkarmaların ne zaman ve hangi ölçekte olacağına ilişkin ayrıntılar çok sıkı bir şekilde korunuyordu.

Musk, Twitter'ı yeniden şekillendirmesine yardımcı olmak üzere, aralarında girişim sermayedarı olan Jason Calacanis ve yine eski bir Twitter ürün lideri olan Sriram Krishnan'ın da bulunduğu bir danışmanlar çemberi oluşturdu. Bu arada Musk çeşitli iş olasılıkları hakkında tweetler attı. Ürün geliştirmeye yönelik bu hızlı yaklaşım, yeni ürünlerin kullanım oranlarını ve diğer potansiyel etkileri nasıl etkileyeceğini ölçmek için yakından incelendiği eski Twitter'daki geliştirme tarzından radikal bir sapmaydı.

Diğer platformlar gibi para kazanılabilir

Musk'ın planı, kullanıcı doğrulamayı genişleterek ve reklamverenlere daha az bağımlı hale gelmek için abonelik tekliflerini geliştirerek platformu değiştirmeyi içeriyor. Ayrıca, içerik oluşturucuların TikTok ve YouTube'da olduğu gibi platformdan para kazanabilmeleri için yollar eklemeyi de tartışmaya açtı. Musk bir noktada Twitter'ın 2016 yılında kapattığı kısa video hizmeti Vine'ı geri getirip getirmeyeceğini soran bir anketi tweetledi. Bir çalışana göre, şirket yıl sonuna kadar Vine'ın bir versiyonunu yeniden başlatmayı tartışma konusu olarak ele aldı.

Perşembe günü tüm çalışanlara gönderilen e-postadan kısa bir süre sonra, bir personel şirketin dahili Slack kanalında herkese iyi dileklerini iletti ve sözlerini selamlayan yüz emojisiyle bitirdi. Bu, yüzlerce Twitter çalışanının saatler süren bu tür selamlama serisini başlattı. Sonunda herkese açık tweetlere yayıldı ve selamlama emojisi şirketin Musk öncesi Twitter'ın sonunun bir sembolü haline geldi. Bir çalışan, "Garip bir kutlama duygusu vardı. Hep birlikte bu şeyin sonunu işaretledik" dedi.