13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2022 21:40 | Son Güncelleme: 08.11.2022 22:16

ABD'de Powerball çekilişinde 2 milyar dolarlık rekor ikramiyeyi bir kişi kazandı

ABD'de gerçekleştirilen Powerball çekilişinde Kaliforniya'dan satılan tek bilet 2 milyar dolarlık büyük ikramiyeyi kazandı
ABD'de Powerball çekilişinde  2 milyar dolarlık rekor ikramiyeyi bir kişi kazandı

ABD'nin en yaygın şans oyunlarından Powerball'da son 3 ayda rekor seviyeye ulaşan ikramiyenin kazananı belli oldu. Bugün yapılan çekilişte 2 milyar dolarlık ikramiyeyi bir kişi kazandı. Şanslı biletin Los Angeles'ın kuzeydoğusundaki Altadena'da satıldığı açıklandı. Tallahassee'deki Florida Piyango çekiliş stüdyosunda yapılan çekilişte çıkan sayılar şöyle: 10, 33, 41, 47, 56 ve kırmızı Powerball 10. 

Talihli, büyük ikramiyeyi peşinen talep etmesi durumunda, tüm vergi ve kesintilerden sonra hesabına 997,6 milyon dolar yatırılacak. Aynı çekilişte, Florida'dan bir talihlinin ise beş sayıyı eşleştirdiği ve rakamı katlayan opsiyonu seçtiği için 2 milyon dolar kazandığı belirtildi. Ayrıca, 16 eyalette 22 kişi son çekilişte 1'er milyon doların sahibi oldu.

Dün geceki çekiliş ertelendi

Powerball lotosunun dün gece yapılması beklenen çekilişiyse ertelendi. The California Lottery dün gece geç saatlerde Powerball çekilişini ertelediğini çünkü yetkililerin güvenlik protokollerini tamamlamak için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu duyurdu. The California Lottery "Gerekli güvenlik protokolleri tamamlandığında çekiliş piyango güvenlik yetkilileri ve bağımsız denetçilerin gözetimi altında gerçekleştirilecektir. Kazanan numaralar hazır olur olmaz yayınlanacaktır. Şu anda çekiliş için tahmini bir zaman yok, kazanan numaralar hazır olduklarında Twitter hesabında ve web sitesinde yayınlanacak" ifadelerini kullandı. The Multi-State Lottery Commission CNN'e yaptığı açıklamada, gecikmenin, satışlarını işlemek için daha fazla zamana ihtiyaç duyan bir piyangodan kaynaklandığını söyledi. 

Powerball nasıl oynanır?

Powerball, bilet başına 2 dolar ücret alınarak ve oyuncuların 1'den 69'a kadar olan sayılar arasından beş beyaz top ve 1'den 26'ya kadar olan sayılar arasından kırmızı bir Powerball seçmesiyle oynanır. Eğer bir oyuncu altı sayıyı da doğru tutturursa büyük ikramiyeyi kazanır.

Tarihteki en yüksek şans oyunu ödülü

Bu sabah itibariyle 2,04 milyar dolara yükselmiş olan ödül şimdiye kadar tarihteki en yüksek şans oyunu ödülü haline geldi. Bu meblağ, başka şans oyunlarında olduğu gibi birisi ödülü kazanana kadar büyümeye devam ediyor. Daha önce sadece dört büyük ikramiye 1 milyar dolar sınırını aşmıştı. 3 Ağustos 2022 tarihinden bu yana ABD'de kimse ikramiyeyi kazanmamıştı. 

ABD dışından oynanabiliyor mu? 

1992'den beri yapılan Powerball çekilişleri ABD'deki 45 eyaletin yanı sıra ABD'ye bağlı Puerto Rico ve Virgin Adaları'nda da oynanabiliyor. Ancak loto oynamak için ABD vatandaşı olmak ya da ABD'de yaşamak gerekmiyor.  Powerball'u internet üzerinden ABD dışından da oynanabiliyor. Ancak oyunu kazanan talihlinin ikramiyesini biletin ait olduğu eyalete gidip bizzat alması gerekiyor. Geçmişte Avustralya ve El Salvador gibi ülkelerden lotoyu kazananlar olduğu açıklanmıştı.

İkramiyeden vergi kesiliyor mu?

İkramiye yüzde 24 ile yüzde 37 arasında federal vergiye tabi. Ayrıca eyalet vergisi de kesiliyor. Sadece 10 eyalet ikramiyeden vergi almıyor. New York gibi bazı kentlerde de federal vergi ve eyalet vergisine ek olarak belediye vergisi de ödeniyor.