12 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.10.2022 11:17 | Son Güncelleme: 23.10.2022 12:52

Başı açık yarışan İranlı sporcu Elnaz Rekabi'nin ev hapsine alındığı iddia edildi

Güney Kore'deki yarışmada başörtüsünün olmamasıyla İran'ın katı kıyafet kurallarını ihlal eden İranlı sporcu Elnaz Rekabi'nin özür açıklamasının tehditle yaptırıldığı ve şu anda ev hapsinde olduğu iddia edildi
Fotoğraf Arşiv: Miguel Medina / Getty Images
Fotoğraf Arşiv: Miguel Medina / Getty Images

İran'da kadınların saçlarını başörtüsü ya da hicab ile, kol ve bacaklarını ise bol giysilerle örtmeleri gerekiyor. Kadın sporcular da İran'ı yurtdışındaki yarışmalarda resmi olarak temsil ederken bu kıyafet kurallarına uymak zorunda. 

33 yaşındaki Elnaz Rekabi, Güney Kore'deki yarışmada İran'ın katı kıyafet kurallarını ihlal etmiş ancak daha sonra başörtüsünün yanlışlıkla düştüğünü söylemişti. 33 yaşındaki Elnaz Rekabi, Güney Kore'deki yarışmada İran'ın katı kıyafet kurallarını ihlal etti. Sporcunun bu hareketi İran’da kadınların başlattığı özgürlük hareketine destek olarak yorumlandı.

Zorla özür diledi

Ancak daha sonra başörtüsünün yanlışlıkla düştüğünü söyledi. BBC'nin yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre başörtüsü yarışırken başında olmadığı için özür dileyen Rekabi'nin özür açıklamasının zorla yaptırıldı.

Yarıştan sonra arkadaşları BBC Farsça servisine Rekabi’den pazar gününden beri haber alamadıklarını söyledi. BBC Farsça servisiyse güvenilir bir kaynağa dayandırarak İranlı yetkililerin sporcunun cep telefonu ve pasaportuna el koyduğunu yazdı. 

Ev hapsine alındı

BBC Farsça servisine konuşan kaynakların aktardığına göre İranlı yetkililer Rekabi’yi, bu açıklamayı yayınlamaması halinde ailesinin mal varlığına el koymakla tehdit etti. Güvenliğinden endişe edilen Rekabi 19 Ekim sabahı Tahran’daki İmam Humeyni Havalimanı’na inince ortaya çıkmış kendisini coşkulu bir kalabalık karşılamıştı. 

Fakat video ya da görüntülerde coşkulu kalabalık içinde kendisine rastlanmadı. Sporcunun havalimanında başörtüsü takmadığı, saçını siyah bir şapka ve kapüşonla kapattığı görüşmüştü. Rekabi’nin ertesi gün de aynı kıyafetlerle Spor bakanıyla görüşmesi bu süre boyunca eve gitmesinin engellendiği iddialarını kuvvetlendirdi.

BBC’ye konuşan kaynak, Rekabi’nin bu süre boyunca İran Ulusal Olimpiyat Komitesi binasındaki bir odada sivil polisler eşliğinde gözaltında tutulduğunu söyledi. Yetkililer şu anda sporcunun dinlenmeye ihtiyacı olduğu için evde kaldığını öne sürerken kaynağın aktardığına göre Rekabi ev hapsine alındı.

İran'a neden döndü?

İran genellikle uluslararası yarışmalara katılmak üzere yurtdışına giden sporculardan geri döneceklerini garanti altına almak için teminat bırakmalarını ister. BBC kaynağı, Seul'e gitmeden önce Rekabi'nin 35 bin dolarlık bir çek teslim etmeye ve ailesinin mülkünü satması için İran Dağcılık Federasyonu'na tam vekaletname vermeye zorlandığını söyledi.