20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 23.04.2022 21:27 | Son Güncelleme: 24.04.2022 09:01

Emmanuel Macron ile Marine Le Pen arasındaki Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında merak edilenler

Fransa'da halk cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Emmanuel Macron ile Marine Le Pen'in yarışacağı seçim sadece Fransa'nın değil Avrupa Birliği ve Ukrayna'nın kaderini değiştirebilir...
Emmanuel Macron ile Marine Le Pen arasındaki Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında merak edilenler

Fransa'da halk, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen arasında seçim yapacak. Yaklaşık 67 milyon nüfusa sahip ülkede 48,7 milyon seçmen, 5 yıl görev yapacak yeni cumhurbaşkanını belirlemek için oy kullanacak.

Kritik olaylar ve analizler

Seçimin galibi, 5 yıl boyunca Fransa'yı yönetecek yeni cumhurbaşkanı olacak. Avrupa Birliği'nin hatta Ukrayna savaşının kaderini değiştirebilecek öneme sahip seçim öncesi bugüne kadar yapılan analizler ve yaşanan kritik olayları derledik...

  • Oy kullanma işlemi Fransa'nın ana kara topraklarında, yerel saatle 08.00'de başlayacak ve 19.00'da sona erecek. Büyük kentlerde yerel saatle 20.00'ye kadar oy kullanılabilecek.
  • Aşırı sağcı Zemmour göçmenlerle, antifaşistler de Zemmour’la uğraşırken sempatik bir portre çizmeyi başaran Le Pen bu hafta sonu tüm AB ve NATO karşıtı fikirleriyle Fransa cumhurbaşkanlığı için Macron'a karşı yarışacak (Aurelien Breeden / The New York Times)
  •  Fransa Adalet ve Hürriyet Komitesi (CJL) Başkanı Louati de ikinci tura kalan Macron ve Le Pen'e atfen, "Kendimizi veba ve kolera arasında seçim yapmak zorunda buluyoruz" dedi. (AA)
  • Emmanuel Macron ve Marine Le Pen'in kozlarını paylaştığı canlı yayına İslamcılık tartışması damga vurdu. Macron, Le Pen'in başörtüsü yasağı talebine dair "Bunu yaparsanız iç savaş çıkarırsınız. Söylediğin çok ciddi bir şey" dedi. (AA)
  • Tüm farklılıklara rağmen Macron ve Le Pen'in verdiği sözlerde ortak bir nokta var: Daha fazla kamu harcaması ve daha az tasarruf. (Liz Alderman / The New York Times)
  • Seçimlere kısa süre kalan Fransız cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen; Avrupa Birliği’nin (AB) Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) tarafından, Avrupa kamu fonundan yaklaşık 600 bin euroyu zimmetine geçirmekle suçlandı
  • Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Portekiz Başbakanı Antonio Costa ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Fransa'da 24 Nisan'da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu öncesinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a destek verdi.
  • Macron seçimlerde beklenenden daha iyi bir performans gösterse de ikinci tur için hala tedirgin. Arayı kapatmayı amaçlayan Le Pen, Zemmour'un destekçilerinin yanı sıra Macron tarafından ihanete uğradığını hisseden sol kesimin oylarına da talip.  (Roger Cohen /  The New York Times)
  • Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’a karşı yarışacak olan Le Pen sadece AB’nin düşmanı değil. NATO’yu da “savaş çığırtkanı" ilan etti ve ittifakın kumanda kademesinden çıkma vaadinde bulundu. Rusya’ya yönelik enerji yaptırımlarına da karşı çıkıyor (Gideon Rachman yazdı)
  • Marine Le Pen 2022 kampanyasına kadar bir lider portresi çizdi. Mirasını devraldığı babasıyla Paris’te oturduğu ev bombalanmıştı, okulda da sevilmezdi... (Sezin Öney yazdı)
  • Fransa’da Le Pen’in başörtüsünü yasaklama sözüyle alevlenen dini tartışma, seçimlerde önemli rol oynayacak. Ancak Le Pen’den hoşnutsuz Fransız Müslümanların Macron’a oy vereceği de belli değil. Seçimin kaderi çekimserler belirleyebilir (Roger Cohen / The New York Times)
  • Politikaları birbirine zıt olan iki adayın öncelikli hedefleri ise kararsızların ve Mélenchon'un seçmenlerini ikna etmek (Aurelien Breeden / The New York Times)
  • The Financial Times, 10 Nisan’daki Fransa seçimleri öncesinde yayımladığı başyazıda “Le Pen’in Macron’u yenmesi hem Fransa hem de Avrupa için felaket olabilir" dedi. Çünkü eski bir Putin hayranı olan Le Pen'in korkutucu planları var (FT’nin başyazısı)