10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2022 08:30 | Son Güncelleme: 05.09.2022 08:38

İngiltere'nin yeni başbakanı bugün belli olacak

İngiltere'de Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki Muhafazakar Parti liderliği yarışı sona geldi. Oylama sonucu bugün açıklanacak ve yeni başbakan 6 Eylül'de yani yarın İngiltere Kraliçesi'nin huzuruna çıkacak
İngiltere'nin yeni başbakanı bugün belli olacak

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın 7 Temmuz'da istifa etmesinin ardından bugün yeni başbakan belli oluyor. İngiltere'de Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki Muhafazakar Parti liderliği yarışı bitti. Oylama sonucu bugün açıklanacak ve Downing Street’teki Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da göreve başlayacak.

Muhafazakar Parti üyeleri yeni liderlerini seçince, bu partinin Avam Kamarası’nda çoğunluğu bulunması nedeniyle partinin lideri de otomatik olarak başbakan olacak. Seçim sonucunun açıklanmasının ardından bir gün sonra yani yarın Boris Johnson, başbakanlık görevinden istifasını Kraliçe 2. Elizabeth’e takdim edecek.

Buckingham Sarayı, Kraliçe'nin, 6 Eylül'de İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde Başbakan Boris Johnson'ın istifasını kabul edeceğini ve ardından yeni başbakanla görüşeceğini açıkladı. İngiltere Kraliçesi, tahta çıktığı tarihten bu yana ülkenin yeni başbakanlarını Buckingham Sarayı ya da Windsor Kalesi'nde kabul ediyordu. Kraliçe 2. Elizabeth, genellikle ağustostan ekime kadar tatilini ailesiyle İskoçya'daki bu malikanede geçiriyor.

Oylama nasıl işliyor? 

Partiye 3 Temmuz 2022 ve öncesinde katılmış olanlar 2 Eylül’e kadar internet üzerinden veya posta yoluyla oy kullandı. Partinin kaç üyesi olduğu ise bilinmiyor. Zira İngiltere’de partiler üye sayılarını açıklamak zorunda değil. 2019’daki liderlik seçiminde 160 bin kişi oy kullanmıştı. Muhafazakar Parti, üye sayılarının o günden bu yana arttığını söylüyor. Yaklaşık 200 bin Muhafazakar Parti üyesi, yeni başbakan ve partinin yeni liderini belirlemek için oy kullandığı tahmin ediliyor.