07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2024 10:09 | Son Güncelleme: 12.03.2024 10:17

Barbenheimer Oscar reytinglerini son 4 yılın zirvesine çıkardı

Pandemiyle birlikte izleyici kaybeden ödül törenlerinin şansı dönüyor. 96. Akademi Ödülleri yayını 19,5 milyon kişi tarafından izlenerek son dört yılın zirvesini gördü. Bunda törenin erken başlaması ve Oppenheimer ile Barbie'nin etkisi var
Ryan Gosling, 96. Akademi Ödülleri'nde "Barbie"den "I'm Just Ken" şarkısını seslendiriyor. (Amir Hamja/The New York Times)
Ryan Gosling, 96. Akademi Ödülleri'nde "Barbie"den "I'm Just Ken" şarkısını seslendiriyor. (Amir Hamja/The New York Times)

Michael M. Grynbaum / New York Times

Canlı etkinliklerin televizyonlara dönüşü devam ediyor. Pazar gecesi ABC'nin yayınladığı 96. Akademi Ödülleri, Nielsen'e göre 19,5 milyon izleyici çekerek son dört yılın en yüksek izlenme oranına ulaştı. Geçen yıl 18,8 milyon canlı izleyicisi olan Oscar yayını böylece art arda üçüncü kez artmış oldu.

Tören saatini erkene çekmesi etkili oldu

Reyting raporu ABC ve Akademi'de sevinç yaratacak; zira Akademi, saygıdeğer ödül töreninin başlangıcını her zamankinden bir saat erkene alarak saat 19:00'a çekti. Gişede büyük başarı elde eden "Barbie" ve "Oppenheimer" filmlerinin adaylığının yanı sıra bu yaklaşım, son yıllardaki daha silik filmlerin törene halim olmasının ardından meyvelerini verdi. Jimmy Kimmel da dördüncü sunuculuk deneyiminde sıcak eleştiriler aldı ve böylece Oscar törenlerinde ek iş olarak çalışan bir başka gece yıldızı Johnny Carson'a yaklaştı.

İzlenmeler yıldan yıla artıyor

Nielsen, pazar günkü Oscar Ödülleri'nin Şubat 2020'den bu yana en çok izlenen canlı ödül programı olduğunu ve son dönemlerde pandemi sırasında zorlanan kültürel etkinliklere izleyicilerin ilgisinin arttığı söyledi. Şubat ayında Grammy Ödüllerini 16,9 milyon kişi izledi ve geçen yıla göre göre %34 artış gösterdi. Ocak ayında Altın Küre'nin izlenme oranı bir yıl öncesine kıyasla %50 arttı. Kansas City Chiefs ve San Francisco 49ers arasında oynanan Super Bowl 123,7 milyon izleyiciyle izlenme rekorları kırdı. Geleneksel olarak "EGOT" (Emmy, Grammy, Oscar ve Tony) dörtlüsünün en az izleneni olan 2023 Tony Ödülleri'nin izlenme oranları bile mütevazı bir artış gösterdi.

Pazar günkü Oscar töreninde Billie Eilish pop şarkısı "What Am I Made For?"u söylerken, Ryan Gosling de "I'm Just Ken"in arsız ama adanmış performansını sergiledi. Busby Berkeley filmleri ve Marilyn Monroe'nun "Gentlemen Prefer Blondes" müzikalinden esinlenen koreografi, thrash-rock gitaristi Slash'in ve Simu Liu gibi Barbie oyuncularının katıldığı bir dizi Ken ile tamamlandı.

30 saniyelik reklama 2,2 milyon

2028 yılına kadar Oscar ödüllerinin yayın haklarını satın alan ABC, pazar günkü yayında reklam envanterinin tükendiğini söyledi. Kanal fiyatları paylaşmadı, ancak reklam yöneticileri ABC'nin 30 saniyelik bir spot için geçen yıla göre biraz artışla 1,7 milyon ila 2,2 milyon dolar ücret aldığını söyledi. Kimmel'in yardımcılarından Guillermo Rodriguez'in seyirciler arasındaki ünlülere içki ikram ettiği Don Julio tekilasının reklamı gibi bazı reklamlar yayında yer aldı.

Tokatın etkisi var

2021'de Los Angeles tren istasyonunda düzenlenen pandemi Oscar'larını sadece 10,4 milyon kişi izledi. Will Smith'in Chris Rock'ı tokatladığı tuhaf gösteri nedeniyle izleyici sayısı 2022'de 16,6 milyon kişiye yükseldi. Yine de televizyon izleme alışkanlıklarının değiştiğine şüphe yok. Oscar törenleri 2018'den önce hiçbir zaman 32 milyon izleyicinin altına düşmemişti.

©️ 2024 The New York Times Company