15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.11.2022 19:53 | Son Güncelleme: 15.11.2022 20:16

Kaliforniya Valisinin eşi Jennifer Siebel Newsom, Weinstein’ın taciz davasında ifade verdi

Kaliforniya'da 11 taciz suçlamasıyla yargılanan eski film yapımcısı Harvey Weinstein'ın davasında Kaliforniya Valisinin eşi Jennifer Siebel Newsom da ifade verdi. New York Times, Siebel Newsom'ın 17 yıl önce yaşadığı olayı anlattığı ifadesini yazdı
Jennifer Siebel Newsom ve kocası California Valisi Gavin Newsom, 8 Kasım 2022'de Sacramento, California'da oy kullandıktan sonra (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)
Jennifer Siebel Newsom ve kocası California Valisi Gavin Newsom, 8 Kasım 2022'de Sacramento, California'da oy kullandıktan sonra (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)

Lauren Herstik veLivia Albeck-Ripka / The New York Times

California Valisi Gavin Newsom'un eşi ve belgesel film yapımcısı Jennifer Siebel Newsom Pazartesi günü, Harvey Weinstein'ın, sektörde yeni başlayan bir oyuncuyken, kendisine cinsel tacizde bulunduğuna dair ifade vermeye başladı. 

Siebel Newsom, kalabalık bir mahkeme salonunda, 2020'de New York'ta tecavüz ve cezai cinsel saldırı suçlamalarıyla hüküm giyen eski Hollywood yapımcısı Weinstein'ın Los Angeles davasında suçlamak için ifade veren dördüncü Kaliforniyalı oldu.

17 yıl önce yaşandı

Newsom, 2005'te Toronto Uluslararası Film Festivali'nde Weinstein'la ilk kez tanıştığında karşılaştığı güç dengesizliğini anlattı ve birkaç hafta sonra bir otelde meydana geldiğini söylediği saldırıyı canlandırarak aktardı. 

Savcılar, Weinstein'ın Siebel Newsom da dahil olmak üzere genç aktrislere yaklaşma ve kariyerlerine ilgi gösterme, daha sonra onları özel olarak buluşmaya ikna etme ve onlara cinsel tacizde bulunma gibi bir düzene sahip olduğunu söylediler.

"En kötü kabusum"

Siebel Newsom, 2005 yılında otel süitindeki bir toplantıda Weinstein'ın onu kanepeden yatağa sürüklediğini veya taşıdığını, burada göğüslerini tuttuğunu, zorla iç çamaşırını çıkardığını ardından zorla ilişkiye girdiğini anlattı. Newsom, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, saldırıyı en kötü kabusu olarak nitelendirerek "Beni incitiyordu" dedi. Newsom ayrıca Weinstein’ın onu oral ilişkiye zorladığını da söyledi.  Siebel Newsom, Weinstein'ın olup bitenlerin normal veya rızaya dayalı olmadığını bildiğini çünkü ağladığını ve titrediğini ekledi. 

Davada 11 suçlama var

Weinstein, Los Angeles'ta biri zorla yabancı bir cisimle cinsel ilişkiye girme ve iki cinsel saldırı dahil olmak üzere 11 suçlamayla karşı karşıya. Beş kadını içeren eylemlerin 2004 ile 2013 yılları arasında Los Angeles ve Beverly Hills'de gerçekleştiği söyleniyor. 

Kadınlardan mahkeme belgelerinde yalnızca Jane Doe*'lar olarak bahsedildi ancak avukatı Siebel Newsom'un onlardan biri olduğunu belirledi. Weinstein'ın savunma ekibi, Siebel Newsom ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere tüm suçlamalarla ilgili olarak olduğunu öne sürmeye devam etti. Weinstein'ın avukatları Pazartesi günü Siebel Newsom'u sorgulamaya başladı ve çapraz sorgularına Salı günüde sürecek. 

John Doe ve Jane Doe, ABD'de gerçek kimliği belirlenemeyen ya da yasal gerekçelerle gizli tutulması gereken kişiler ve kimliği saptanamayan cesetler için kullanılan bir takma isimdir.

Avukatı rıza olduğunu iddia etti

Weinstein'ın avukatlarından biri olan Mark Werksman konuşmasında, müvekkili ile Siebel Newsom arasında yaşananları, film endüstrisinde ilerlemek için Weinstein'ın  yardımını istemesi nedeniyle rızaya dayalı bir cinsel ilişki olarak nitelendirdi. 

Pazartesi günü, Siebel Newsom gözlemciler, medya ve cinsel saldırı mağdurlarıyla dolu bir mahkeme salonunda konuşurken gergin ve duygusal görünüyordu. Newsom, “Üzgünüm, sadece derin bir nefes almam gerekiyor” dedi. Weinstein'ı tanımlaması istenen Siebel Newsom, "Bana bakıyor" diyerek ağlamaya başladı.

Pazartesi günkü ifadesinde Siebel Newsom, Weinstein ile ilk tanıştığında 31 yaşında olduğunu ve küçük filmler çekerken ve senaryolar geliştirirken oyuncu olarak çalıştığını söyledi. Newsom, “Weinstein, endüstrinin zirvesindeydi” dedi. 

Weinstein’ın katıldığı bir etkinlikte kendisine yaklaştığını belirtti. Siebel Newsom, daha sonra kariyerini konuşmak için onu bir bara davet ettiğini söyledi ve onun işiyle gerçekten ilgilendiğine inandığını belirtti, "Manipülasyon gibi olduğunun farkında değildim" diye ekledi.

"Personel bizi yalnız bıraktı"

Siebel Newsom, Weinstein aleyhindeki iddiaları ilk olarak 2017'de HuffPost'ta yayınlanan bir makalesinde anlattı ve burada Weinstein'la yakında çıkacak bir filmdeki rol hakkında otelde buluşma daveti aldığını anlattı. Newsom yazısında, “Personel oradaydı ve sonra bir saat gibi aniden ortadan kayboldu. Beni bu son derece güçlü ve korkutucu Hollywood efsanesiyle baş başa bıraktı. Saftım, sektörde yeniydim ve onun agresif ilerlemeleriyle nasıl başa çıkacağımı bilmiyordum” ifadelerini kullandı. 

Makale, The New York Times'ın Weinstein'ın kendisini cinsel tacizle suçlayan kadınlara on yıllardır ödeme yaptığı haberinden bir gün sonra yayınlandı. Makalenin başlığında "The New York Times'da yazılan her kelimeye inanıyorum çünkü çok benzer şeyler benim başıma geldi" yazıyordu.

Savcılar, geçen ay yaptıkları açılış konuşmalarında Weinstein'ın bir davranış modelini şöyle tarif ettiler: Kadınları ya süitine davet ederdi ya da onların otel odalarına zorla girerdi. Bunları yaparken sıklıkla bornoz giyiyordu.

Newsom'ın kampanyasına para bağışladı

Bölge Savcısı Yardımcısı Paul Thompson geçen ay, Toronto film festivalinde Siebel Newsom ile tanıştıktan bir süre sonra Weinstein'ın onu kariyerini tartışmak için Los Angeles bölgesindeki oteline davet ettiğini söyledi. Siebel Newsom, o sırada Newsom'u tanımıyordu. Yaklaşık bir yıl sonra o dönem San Francisco belediye başkanı olan Newsom ile çıkmaya başladığını ancak ona saldırıdan bahsetmediğini söyleyen Thompson, çiftin Weinstein'ı bazen siyasi etkinliklerde gördüklerini ve kendisinin Newsom'a para bağışladığını sözlerine ekledi.

Weinstein'ın savunma avukatı Werksman, geçen ay yaptığı konuşmasında Siebel Newsom'un güvenilirliğini sorgulamış, iddia edilen tecavüzün tam zamanını hatırlayamadığını ve sonrasında Weinstein ile iletişimini sürdürdüğünü belirtmişti.

Saldırıyı öğrendikten sonra parayı iade etti

Pazartesi geç saatlerde yaptığı çapraz sorgulama sırasında Werksman, polise verdiği ifadelerle mahkeme salonundaki ifadesi arasında tutarsızlıklar olduğunu öne sürerek, ifadesinin ayrıntıları konusunda Siebel Newsom'a baskı yapmaya devam etti. Ayrıca Siebel Newsom'u Weinstein ile devam eden teması ve iddia edilen saldırıdan sonra Newsom için kampanya bağışı istemesi konusunda sorguladı.

Siebel Newsom, Newsom'ın iddia edilen saldırıdan haberdar olduktan sonra parayı hemen iade ettiğini belirterek, "Kocam için yardımcı olmak istedim" dedi. Werksman, “Ekim 2017'de tüm dünya #MeToo hareketini öğrenene kadar bunun kötü para olduğunu bilmiyor muydu?” diye sordu. Siebel Newsom, "Karmaşık" diye yanıt verdi. Werksman geçen ay Siebel Newsom'u "Harvey Weinstein'la öne geçmek için yatan başka bir fahişe" olarak tanımladı ve mahkeme salonunda oturanların gerilmesine neden oldu. 

Ömür boyu ceza alabilir

Siebel Newsom, Marin County'de büyüdü ve Latin Amerika çalışmaları alanında lisansını  derecesini ve işletme alanında yüksek lisansını Stanford'da yaptı. Weinstein ile yaşadığı deneyimin, kadınların medyada nasıl aşırı cinselleştirildiğine dair 2011 tarihli belgeseli Miss Representation’a ilham veren pek çok olaydan biri olduğunu yazdı.

Weinstein'ın bir New York hapishanesinde hâlâ 21 yılı olmasına rağmen, bu eyaletin en yüksek mahkemesi yakın zamanda Weinstein'ın 2020'deki mahkumiyetine itiraz etmesine izin vererek Los Angeles davasının çıkarlarını artırdı. Kaliforniya'da suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

© 2022 The New York Times Company