Çay için “milli içeceğimiz” deriz. Kökeni Çin’den gelen bu içeceğe dünyanın bir bölümü “çay”a benzer isimler verirken, bir bölümü de “tea”ye benzer isimler verir. İşin garip tarafı her iki ismin kökeninin de Çin’in farklı bölgelerinden geliyor olması. Çay dünya tarihinde çok sembolik bir içecek olmuş. Batılıların çayı doğudan görüp öğrenmesi ile çay ticareti başlamış. Hollandalılar çay ticaretini başlatırken İngilizler işi Hollandalılardan kapıvermişler. İngilizlerin Çinlileri afyon ile kandırıp, karşılığında çay almaları Afyon savaşlarına neden olmuş. İngilizler çayı bunun üzerine Hindistan’a taşımışlar. Amerika’nın bağımsızlık savaşı çaya yüksek vergi koyan İngilizlere baş kaldıran milliyetçi Amerikalıların çayları Boston Limanı’na dökmesi ile başlamış. Osmanlı’nın son döneminde Yemen gibi kahve üretim alanları ile Osmanlı’nın bağlantısının kesilmesi kahvenin tahtını kaybetmesine neden olmuş. Atatürk’ün kahveye olan dışa bağımlılığı sonlandırma amaçlı girişimleri ile Rize’de çay tarımının başlatılması çayı milli içeceğimiz haline getirmiş. Anlayacağınız bizim çay Cumhuriyet ile aynı yaşta.
09.04.2021 06:00
Çay nerenin milli içeceği?
Çay da deseniz tea de deseniz, çayın kökenini araştırdığınızda tüm yollar Çin’e çıkar. Bizde “milli içecek” haline gelişi ise Cumhuriyet’le birlikte olur
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
İtalyanların makarnası ile bizim eriştenin farkı ne?
20 Haziran 2025
Hardal tohumu üzümle buluşunca
13 Haziran 2025
Mantıyı neden hep kıymayla doldurduk?
06 Haziran 2025
Lavaştan tortilla’ya
30 Mayıs 2025
Yemek için yaşamak
Tüm Yazıları 23 Mayıs 2025