08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.06.2022 11:45 | Son Güncelleme: 27.06.2022 11:59

Boris Johnson FINA’nın trans yüzücülerle ilgili kararını destekledi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kadın ve trans kadınların birbirlerinden farklı olduklarını söyleyerek FINA'nın trans yüzücüler için aldığı kararı desteklediğini dile getirdi
Boris Johnson FINA’nın trans yüzücülerle ilgili kararını destekledi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kadın ve trans kadın olmak arasında fark olduğunu ve birinin ‘erkek olarak doğmadan olmayacağını’ söyledi. Başbakan, FINA'nın kadın kategorilerinde trans yüzücülerin yarışmasını yasaklama kararını desteklediğini teyit etti. 

Uluslararası yüzme federasyonu, politikalarını değiştirdiklerini  trans kadın sporcuların artık sadece erkek ergenliğinin herhangi bir dönümünü Tanner Stage 2’de (fiziksel gelişimin başladığı dönem) yaşamamış olmaları koşuluyla, kadın kategorisinde yarışabileceklerini duyurdu.

"Karşı çıkmak için bir neden göremiyorum"

Bunun yerine, trans sporcuların Dünya Su Sporları Şampiyonası, Dünya Yüzme Şampiyonası ve Yüzme Dünya Kupası gibi etkinliklerde birbirleriyle rekabet etmeleri için yeni bir açık kategori kurulacak. Karar, 23 yaşındaki Amerikalı trans yüzücü Lia Thomas'ın rekorları kırıp trans sporcuların yarışmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda şiddetli bir tartışmaya yol açmasının ardından alındı. 

FINA'nın yasağı sorulan, Johnson, "Bunu ayrıntılı olarak incelemedim ama karşı çıkmak için bir neden göremiyorum" dedi. Johnson'a ayrıca bazı çevrelerde anatomi ve cinsiyetle ilgili bir tartışmanın ortasında bir kadının penisle doğup doğamayacağı soruldu. Johnson, ”Erkek olarak doğmadan olmaz, benim bakışım bu şekilde” dedi.

"Çok zor problemler, çok hassas olmalısınız"

Birkaç gün önce Johnson’ın Ruanda ziyareti sırasında kendisiyle birlikte seyahat eden gazeteciler kendisine kadın olmakla trans kadın olmak arasında bir fark olduğunu düşünüp düşünmediği soruldu.

Johnson, “Evet, var. Bakın toplum olarak diğer herkese karşı olabildiğince anlayışlı olmamız çok ama çok önemli. Ben her zaman bu destekledim. Cinsellik sorunlarından toplumsal cinsiyet sorunlarına geçmeye başladığınızda, belirli sorunları gündeme getirmeye başlarsınız. Geçmişte yaşadığım üç endişeden bahsetmiştim. Bunlar, Gillick'in* geçiş için yetkin olabileceğiniz yaşınız, kadınlar için güvenli alanlar sorunu ve spor müsabakalarında yaşadığınız zorluklarla ilgiliydi. Bunların hepsi çok zor problemler ve çok ama çok hassas olmalısınız” diye konuşmuştu.

*Gillick yetkinliği, İngiltere ve Galler'de ortaya çıkan bir terimdir ve tıp hukukunda, bir çocuğun ebeveyn iznine veya bilgisine ihtiyaç duymadan kendi tıbbi tedavisine rıza gösterip gösteremeyeceğine karar vermek için kullanılır.

(Kaynak: DailyMail)