16 Temmuz 2025, Çarşamba
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 05.02.2024 09:00 | Son Güncelleme: 05.02.2024 09:32

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi: MB Başkanı ilk iş KKM'de süreyi uzattı

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi: MB Başkanı ilk iş KKM'de süreyi uzattı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
5 Şubat 2024, Pazartesi

 

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

 

Günaydın. 
 
Bugün ülkemizin kuzey ve doğusu yer yer çok bulutlu. Marmara'nın doğusu, Doğu Akdeniz'in doğusu, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yağışlı bir gün geçirmesi bekleniyor. 
 
Cuma günü geç saatlerde Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden affını istemesi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre görevden alınması ve yerine yardımcısı Fatih Karahan'ın atanmasıyla kapadığımız haftayı, yeni Merkez Bankası Başkanı'nın ilk faaliyetiyle açıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri'nin yıldönümüne günler kala Hatay'da yaptığı açıklama da gündemin öne çıkan tartışmalı gelişmesi. 
 
Gündeme geçmeden önce bir not:  Daha önce söylemiştim, gazetemizin yanı sıra, 7/24 güncellenen internet sitemiz, gelişmeleri her an duyuran WhatsApp kanalımız , Oksijen TV'mizle gününüzün her anına talibiz. 
Bugün bunun yeni adımını atıyoruz. Bir bültenimiz daha yayına başlıyor. Bültenlerimizi sevdiklerinizle paylaşırsanız seviniriz. Saat 17.00'de posta kutunuzu kontrol etmeyi ihmal etmeyin lütfen. 
 
İyi bir hafta diliyorum. 
 

 

 

Merkez Bankası'nın yeni başkanlı ilk karar: KKM uzatıldı
Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan'ın itibar suikastı gerekçesiyle görevden affını istemesiyle başlayan süreçte iki saat içerisinde yeni başkan olarak göreve gelen yardımcısı Dr. Fatih Karahan'ın döneminde ilk karar alındı. KKM'de tarih uzatıldı. Buna göre 31 Ocak 2024 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesapları TL'ye çevrilebilecek. Yeni Başkan Karahan, ilk açıklamasını yazılı olarak yaptı ve "Merkez Bankamızın temel amacı ve önceliği fiyat istikrarını sağlamaktır. Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız" ifadelerini kullandı. Bu arada Dr. Karahan, 2024'ün ilk Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla 8 Şubat Perşembe 10.30’da Merkez Bankası İdare Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. 
 
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada yeni Merkez Bankası Başkanı'nı kutladı, desteğinin tam olduğunu söyledi. 
 
Görev değişikliği sonrası iki soru gündemimizde: Yabancı yatırımcı bu değişime ne diyor? Buna cevabı haberimizde okuyabilirsiniz. Sözün özü: Endişeliler. 
 
İkinci soru da bu sürece nasıl gelindiği. Onu da New York Times'tan Ben Hubbard yazıyor: "Sürpriz değişiklik, Türkiye'nin ekonomik programında, yıllardır süren hayat pahalılığı krizini kontrol altına almayı amaçlayan bir değişimin yaklaşık sekizinci ayında gerçekleşti."
 

 

Gündem
Erdoğan’ın Hatay sözlerine CHP Lideri'nden tepki:
"Kalbinin yerinde taş olsa bu laf edilmez"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri'nin yıldönümüne kısa bir süre kala en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da yaptığı açıklamada kullandığı ifadeler muhalefetin gündeminde. Hatay'daki AK Parti aday tanıtım toplantısında "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı" ifadelerini kullanan Erdoğan'a CHP Lideri Özgür Özel'in cevabı sert oldu. Açıklamayı siyasi şantaj olarak değerlendiren Özel, "Vicdan sahibi, yürek sahibi, akıl sahibi kimsenin bırakın söylemeyi, duymaya bile tahammül edemeyeceği laflar. Kalbinin yerinde taş olsa bu laf edilmez. Depremzedeye tehdit olur mu?" dedi. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün de Gaziantep Şehir Hastanesi ve Bağlantı Yolları Açılış Töreni’nde konuştu ve yaraları sarma sözünü yerine getirmekte olduklarını belirtip, "Asrın afetinin üzerinden bir yıl geçmişken yaraları sarma sözümüzü yerine getiriyoruz. Hak sahiplerine ilk konutlarını teslim ediyoruz" dedi.
 
Deprem demişken 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin yıldönümü dolayısıyla hazırlanan 28 saniyelik öncelikli yayın spotu, televizyonlar ve radyolarda 6 Şubat akşamı saat 19.00'da ortak yayınla sunulacak.
 
Fidan'dan kritik çıkış: 'Durum iyi değil'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD ile İran'ın kontrollü çatışmasını değerlendirdi. Fidan, "Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Durum iyi değil. Daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz" ifadelerini kullandı. 
 
Bahçeli'nin gündeminde Dilber karakteri var
MHP lideri Devlet Bahçeli daha önce yaptığına benzer çıkışlardan birini gerçekleştirdi ve yine bir popüler kültür öğesine kafayı taktı. Bahçeli, Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı ve başrolünde olduğu İnci Taneleri dizisine tepki göstererek oyuncu Hazar Ergüçlü'nün canlandırdığı ‘Dilber’ karakterinin komplo olduğunu savundu. Bahçeli, "Alper Gezeravcı kardeşimizin uzaya gittiği şu dönemde Dilber karakterinin servis edilmesi komplo emaresi taşımaktadır" dedi.
 
DEM Parti: 9 Şubat'a kadar tüm illerde adaylarımızı açıklayacağız
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan kamuoyunda merakla beklenen kararı resmileştirdi: "9 Şubat'a kadar İstanbul dahil olmak üzere diğer kentlerdeki adaylarımızı açıklayacağız." Doğan, İstanbul için adaylık başvurusunda bulunan Başak Demirtaş'ın da aday havuzunda olduğunu kaydetti. 
 
Eski Çalışma Bakanı, hocaların hocası Prof. Dr. Turhan Esener yaşamını yitirdi
1974-75 ve 1980-83 arasında iki dönem Çalışma Bakanı olarak görev yapmış olan siyasetçi ve 'Hocaların hocası' unvanını taşıyan akademisyen Prof. Dr. Turhan Esener 99 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı'nın babası, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın kayınpederi olan Prof. Esener, bugün Teşvikiye Camisi'nden son yolculuğuna uğurlanacak. 
 
Otoyollarda gişesiz, bariyersiz ulaşıma geçiliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işlettiği otoyollardaki toplam 106 gişeden 20'sinin Serbest Geçiş Sistemi'ne dönüştürüldüğünü, kalan 86 noktada daha aynı sistemin devreye alınacağını duyurdu. Bu adımla hızlı ve güvenli geçişin sağlanacağı belirtiliyor. 

 

Günün verisi: 258 milyon
Çin Demiryolları’nın mobil bilet platformu 12306'nın duyurduğu son verilere göre, bayram trafiğinin başladığı 26 Ocak’tan 3 Şubat gününe kadar, platform üzerinden 258 milyonun üzerinde bilet satılmış.

 

Dünya
Ukrayna'nın saldırıya kalkacak gücü kalmadı, Rus askerler akın akın geliyor
Savaşın üçüncü yılına girerken Ukrayna için işler pek de yolunda gitmiyor. The New York Times, saldırıya geçecek gücü kalmayan Ukrayna ordusunın bulunduğu bölgeyi en iyi şekilde savunmaya çalıştığını, havada hakimiyeti eline alan Rus askerlerin ise Ukrayna'nın siperlerine akın akın saldırı düzenlediğini yazıyor.
 
ABD saldırıları İran'ı test ediyor
ABD, üç askerinin öldürülmesinin ardından İran'a çeşitli hava saldırılarıyla karşılık veriyor. Devlet Başkanı Joe Biden saldırılarda temkinli hareket ediyor ancak New York Times'ın haberine göre gerilimi artırıp artırmamaya karar vermek İran'ın elinde.
 
The Japan Times: Çin ilk kez 'hayali düşman'
Japon basını, ABD ve Japonya arasında sanal olarak yapılan askeri tatbikatta, Çin’in ilk kez 'hayali düşman' olarak kullanıldığını iddia ediyor. 
 
Şili'de orman yangını: 64 kişi yaşamını yitirdi
Şili'nin orta ve güney kesiminde etkili olan orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 64'e yükseldi. Ülkede 40 orman yangını kontrol altına alındı, 29'uyla mücadele sürüyor. 
 
Namibya Cumhurbaşkanı kansere yenildi
2015'ten beri Namibya'yı yöneten Devlet Başkanı 82 yaşındaki Hage Geingob kanser teşhisinin konulmasından haftalar sonra hayatını kaybetti.
 
İsrail'in Hamas'a ait tünel dediği yer su kuyusu çıktı
İsrail'in Hamas'a ait tünel olduğunu iddia ettiği Gazze'deki Şeyh Hamed bin Halife Al Sani Rehabilitasyon ve Protez Hastanesi'nin bahçesindeki kuyunun, yağmur sularını depolamak için kullanılan bir su kuyusu olduğu ortaya çıktı.
 

 

Ekonomi
Avrupalı liderler seçimlerde, ekonomiden oy toplayamayacak
ECB'nin olası faiz indiriminin bile sonbahara kadar Avrupa'da kayda değer bir fark yaratmayacağı öngörülüyor. Bu nedenle sağcı partilerin yükselişinden endişelenen Avrupalı liderler, Parlamento seçimleri öncesinde ekonomi politikaları nedeniyle oy kazanamayabilirmiş. Bloomberg analizi tabloyu net şekilde ortaya koyuyor. 
 
Boeing bu krizden nasıl çıkacak?
Havacılık sektörünün devlerinden Boeing, güvenlik sorunları nedeniyle yaşadığı en büyük krizin ortasında savruluyor. 5 Ocak'taki kazadan beri şirket iyi bir gün yaşamış değil. Boeing'in krizden nasıl kurtulacağını uzmanlar yorumluyor. 
 
Dev Fransız bankası yüzlerce çalışanının işine son verecek
Fransa'nın borsada işlem gören üçüncü büyük bankası Societe Generale'in CEO'su Slawomir Krupa, şirket kârını artırmak adına maliyetleri düşürmek için bu yıl kendi ülkesinde yaklaşık 900 çalışanını işten çıkaracak. 
 
iPhone üreticisinden kritik uyarı: Yapay zeka çiplerinde kıtlık kapıda
Teknoloji devi Apple'ın başta iPhone olmak üzere ürünlerinin imalatçısı olan Foxconn'un Yönetim Kurulu Başkanı Liu Young-way, yapay zekâ çiplerine büyük ilgi olduğunu ancak bu yüksek talebi karşılayacak büyüklükte bir arzın olmadığını ve gelecek aylarda tedarik sorununun yaşanabileceğini açıkladı.

 

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 8.665,68 | %0,23 📈
  • Dolar 30,5248 | %0,09 📈
  • Euro 32,9385 | %-0,06 📉
  • Euro/Dolar 1,0777 | %-0,15 📉
  • VİOP  9.514,00 | %-0,01 📉
  • Altın Gram 1.994,37 | %-0,09 📉
  • Altın ONS 2.031,03 | %-0,24 📉
  • S&P 500 4.958,61 | %1,07 📉
  • Dow Jones 38.654,42 | %0,35 📉
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,064 | %1,09 📉
    05.02.2024, sabah saat 06.30 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Astor Enerji, Ukrayna'nın en büyük HES şirketi  Ukrhydroenergo tarafından açılan 28 milyon 479 bin 300 dolar tutarındaki ihaleye en iyi teklifi verdi ve proje kabul edildi.
  • Kotrolmatik, FAS Ulusal Elektrik ve İçme Suyu Kurumu'nun ihalesi için verdiği 8 milyon 79 bin 181 euro 15 centlik teklifin kabul edildiğinı ve sözleşme aşamasına geçildiğini duyurdu.
  • Mia Teknoloji, 4 milyon lira bütçeye sahip VR Speaking Club yazılım projesinin Gazi Üniversitesi Teknopark Yönetimi Hakem Heyeti tarafından onaylandığını açıkladı.
  • Emlak Konut GYO, Malatya Akçadağ 1. Etap Konut ve Ticaret İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesini yükleniciyle imzaladı. Sözleşme bedeli 420 milyon 926 bin lira+KDV.
  • 1000 Yatırımlar Holding yatırımlarından Go Sharing B.V. toplam 1.200 adet e-moped kotası dahilinde 600 adet e-moped ile Amsterdam'da iki yıl süreyle faaliyet göstermeye hak kazandı.
  • Gelecek Varlık Yönetimi, Denizbank'ın gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında tarım segmentinde yer alan 108 milyon lira anaparaya sahip portföyün ihalesine verilen teklifin banka tarafından onaylandığını duyurdu.
  • Mega Metal Sanayi, yurt içi yerleşik iki müşteriyle 2024'ü kapsayacak şekilde yıllık bazda 3000 ton sipariş alınma konusunda yapılan görüşmeler olumlu sonuçlandığını açıkladı. Söz konusu siparişlerin 2024 cirosuna 30 milyon dolar katkı yapması bekleniyor.
  • Kuzey Boru, yurt içinde yerleşik firmalarla 42 milyon 47 bin 622 lira 40 kuruş, Senegal, Barbados ve Bulgaristan'da yerleşik şirketlerle 344 bin 184 dolar tutarında satış sözleşmeleri imzaladı.
  • Indes Bilgisayar Sistemleri, HONOR Turkey ile HONOR markalı cep telefonları ve tabletlerin Türkiye'de dağıtımı konusunda distribütörlük görüşmelerine başlandığını duyurdu.
  • Ahlatçı Doğal Gaz, sermayesine yüzde 70 oranında iştirak edilen bağlı ortaklık Dünya Katılım Bankası'nın sermayesinin 100 milyon liradan 3 milyar liraya çıkarılmasına ilişkin işlemi tescil ettirdi. 
  • Enerya Enerji, sermayesine yüzde 29 oranında iştirak edilen Dünya Katılım Bankası'nın sermayesinin 100 milyon liradan 3 milyar liraya çıkarılmasına ilişkin işlemi tescil ettirdi.
  • İzdemir Enerji, GES yatırımı projelerinden 24,1 MWe kurulu güç santralinin 2024 yılının ikinci çeyrek sonuna kadar, 51 MWe kurulu güç santralinin ise 2024 yılının üçüncü çeyrek sonuna kadar tamamlanmasını planlıyor.
  • Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri, şirketin, Neo Auvra'daki hissedarlık oranının, 1 milyon dolar tutarındaki paya dönüştürülebilir nitelikte verdiği borca istinaden yüzde 32,39'a ulaşacağını açıkladı.
  • Agrotech, İstanbul-Kemerburgaz'da 10 bin 328 m2 kapalı, 4 bin 520 m2 açık alana sahip toplam 14 bin 848 m2 büyüklüğünde A tipi Genel Antrepo açılması hususunda 200 milyon lira yatırım kararı aldı.
  • Sanica Isı Sanayi, Tarımsal Sulama Tesisi Yatırımı çerçevesinde 2. etap hatlarda gerekli testleri tamamlayıp üretime başladı. Son etap olan Basınç Ayarlı Damlama Sulama Sistemleri hatlarının mart ayı içerisinde teslim edilmesi bekleniyor. Şirket yurt içindeki mevcut bayilerle toplam 24 milyon lira tutarında ürün satış sözleşmeleri imzaladı. Söz konusu tutarın 2022 cirosuna oranı yüzde 1,81.
  • Reeder Teknoloji, Samsun'daki üretim tesislerinde geliştirilen elektrikli araç projesindeki ilk test aracının 30 Ağustos'ta üretim bantlarından çıkartılmasını hedeflediğini duyurdu. 

 

Oksijen'den
Apple Vision pro nasıl bir cihaz? 
Hafta sonu ufak bir sosyal medya turu attığınızda karşılaşmamış olmanıza imkân yok. Mutlaka Apple'ın Visio Pro adlı karma gerçeklik gözlüğünü kullanan, deneyen, tanıtan insanların videolarına denk gelmişsinizdir. Biz size farklı bir açıdan göstereceğiz bu cihazı. iFixit Vision Pro'yu parçalarına ayırmış. Merak edenleri buraya bekliyoruz. 
 
Beşiktaş üç maç sonra güldü
Trendyol Süper Lig'in 24. haftasında Beşiktaş ve Trabzonspor Tüpraş Stadı'nda karşılaştı. Mücadeleyi Siyah-Beyazlılar genç golcüsü Semih Kılıçsoy'un iki golüyle 2-0 kazandı. Kılıçsoy'un özellikle ilk golü büyük övgü topladı. Beşiktaş üç maç sonra ilk galibiyetini alırken Trabzonspor da üst üste dördüncü kez mağlup oldu. 
 
Uzaydaki dev bir şemsiye derdimize derman olur mu? 
Dünya ile Güneş arasına konulacak devasa bir güneşlik yaratmak iklim krizine çözüm olabilirmiş. Bilim insanları bu şekilde güneş radyasyonunun yüzde 2'si engellenirse gezegenin 1,5 derece soğutulabileceğini hesaplıyor. New York Times tartışılan öneriyi bilim insanlarına sormuş. Cevaplar burada. 
 
Otoimmün hastalıkların kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni Xist olabilir
Bilim insanları, bağışıklık sisteminin kendi hücre, doku veya organlarına saldırdığı otoimmün hastalıkların kadınlarda daha sık görülmesinin nedeninin X kromozomunu baskılayan Xist RNA'sı olabileceğini tespit etti. Detaylar haberimizde. 

 

1 Şubat'ta ne olmuştu? 
  • 1924'te Greenwich Gözlemevi, saat başı sinyallerini yayınlamaya başladı.
  • 1956'daki kış şartlarına bakalım ve bugüne şaşıralım: Meriç ve Tunca nehirleri donmuş, Yeşilköy ve Mecidiyeköy'e kurtlar inmiş, İstanbul halkı da ekmeksiz kalmış.
  • 1976'da Amerikan uçak firması devi Lockheed, Türkiye'de rüşvet verdiklerini açıkladı.
  • 1993'te ANAP İstanbul milletvekili Adnan Kahveci, eşi ve kızı, Bolu-Gerede yakınlarındaki trafik kazasında yaşamlarını yitirdi. Kahveci'nin oğlu, kazadan yaralı kurtuldu.
  • Galatasaraylı okuyucularımıza duyurulur: Bugün Sarı-Kırmızılı efsane Gheorghe Hagi'nin doğum günü. 

 

Günün yemeği
Biberli ton balığı salatası
The New York Times'ın önerisi, sıcak hava dalgasının hüküm sürdüğü günlerde gelmişti ama kolaylığı sayesinde her gün uygulanabilir. Hem zaten pazartesi malum, diyet günüdür. Biberli ton balığı salatasınıhazırlamak 10 dakika sürüyor. 

 

Günün şarkısı
Amy Winehouse-Stronger Than Me
2008'de bugün Amy Winehouse, kokain kullandığı görüntülerin sızması nedeniyle polis tarafından soruşturulmuş. Bunu vesile edip 28 yaşında kaybettiğimiz muazzam sesi paylaşayım. Haftaya da böyle başlayalım. Akşamüstü görüşürüz.

 

 

Lütfen Resimleri Görüntülemek İçin Tıklayınız
Lütfen Resimleri Görüntülemek İçin Tıklayınız
Lütfen Resimleri Görüntülemek İçin Tıklayınız
Lütfen Resimleri Görüntülemek İçin Tıklayınız
Lütfen Resimleri Görüntülemek İçin Tıklayınız
Lütfen Resimleri Görüntülemek İçin Tıklayınız
Lütfen Resimleri Görüntülemek İçin Tıklayınız

 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024 © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul