24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2023 13:15 | Son Güncelleme: 10.04.2023 13:41

WSJ yazdı: Şirketler iş ahlakını gerekçe göstererek gençler yerine yaşlıları işe alıyor

Şirketlerin özellikle gençleşme ve yeni zihinlere açık olma düşüncesiyle işe aldığı Y ve Z kuşağının modası geçiyor. Wall Street Journal'ın haberin göre bazı şirketler, yaşın daha güçlü bir iş ahlakı anlamına geldiği düşüncesiyle yaşlıları işe almayı tercih ediyor
WSJ yazdı: Şirketler iş ahlakını gerekçe göstererek gençler yerine yaşlıları işe alıyor

Hem istihdam hem de tüketim anlamında ekonominin geleceği olarak görülen gençlere olan talep giderek azalıyor. Özellikle Z kuşağının gelecekte şimdiye kadar hiç bir kuşağın sahip olamadığı bir etki yaratması muhtemel olarak görülüyor fakat şirketler tüm bunları göz ardı ederek çalışan portföyünde değişime gitmeye başladı. Wall Street Journal'ın haberine göre bazı şirketler, yaşın daha güçlü bir iş ahlakı anlamına geldiği düşüncesiyle yaşlıları işe almayı tercih ediyor.

Pennsylvania'da sahibi olduğu iki paket sevkiyat istasyonundan birinde yarı zamanlı bir pozisyon için eleman arayan Kip Conforti yirmi yıllık iş hayatı boyunca bu tür pozisyonları lise ve üniversite öğrencileriyle doldurdu. Wall Street Journal'a konuşan Conforti'nin artık en iyi adayı 70'li yaşlarında bir çalışan.

Conforti, vardiyalara geç gelen, sık sık bırakan ve müşterilerle sohbet etmekten çok sosyal medyada gezinmeye vakit ayıran genç çalışanlardan bıktığını söylüyor. Yönetici yaklaşık bir yıl önce farklı bir şey denedi ve çalışan tercihini yaşça büyük birinden yana kullandı. Conforti WSJ'ye verdiği röportajda "Öğrenme eğrisi biraz daha uzun ama bir kez anladıklarında olay bitiyor. Vardiyaları 9'da başlıyor ve 8:50'de buradalar. Bu onların iş ahlakı" ifadelerini kullanıyor.

Yaşlı çalışanlar şirkette artarak talep görüyor. Kuşak farklılıklarına ilişkin algılar her zaman gerçeklerle örtüşmeyebilir, ancak geçen ay Wall Street Journal tarafından Amerikalıların değerleri üzerine yapılan bir ankette 65 yaş ve üzeri kişilerin dörtte üçü sıkı çalışmanın kendileri için kişisel olarak çok önemli olduğunu söyledi. 18-29 yaş arası gençlerin ise yüzde 61'i ise sıkı çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Resmi verilere göre 55 yaş ve üzeri kişiler işgücünün en hızlı büyüyen kesimini oluşturuyor. Demografik değişimler bu eğilimi açıklamaya yardımcı oluyor.  Emeklilik çağındaki bazı insanların enflasyon ve zayıf borsa nedeniyle çalışmaktan başka seçenekleri yok. Ancak bazı işletmeler, yaşın bir avantaj olduğu düşüncesiyle yaşlıları hedef alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde elli yaşın üzerindeki kişileri etkileyen konulara odaklanan bir çıkar grubu olan AARP 2012'den bu yana şirketlerden 50 yaş üstü çalışanlara işe alımlarda adil bir şans tanıyacaklarına dair bir taahhütname imzalamalarını istiyor. Grup, taahhütlerin geçen yıl 2021'e kıyasla yüzde 122 arttığını söylüyor. Söz verenler listesinde şu anda Bank of America Corp., Microsoft Corp. ve H&R Block Inc. dahil olmak üzere 2 bin 500'den fazla işletme yer alıyor. AARP'nin İnsan Kaynakları uzmanı Heather Tinsley-Fix, "Deneyimli çalışanları işe almak iş açısından çok mantıklı. Daha fazla şirket de çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık çabalarına yaşı dahil etme ihtiyacının farkına varıyor" dedi.

Çoğu yaşı geçen insanlar ise emekli olmamaya oldukça kararlı olabiliyor. WSJ’nin haberine göre bunlardan bazıları Amerikan futbolu oyuncusu Tom Brady ve Olimpiyat plaj voleybolu şampiyonu Kerri Walsh Jennings gibi geri dönüşler yapan ve sözde ilk zamanlarından çok sonra başarılı olan sporculardan ilham aldıklarını söylüyorlar.

Yaş ayrımcılığı bazı 40 yaş üstü çalışanlar için bir engel olmaya devam ederken, Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu'na yapılan yaş ayrımcılığı şikayetleri 2011'den 2021'e kadar yüzde 45 azaldı. Bunun nedeni kısmen iddiaların kanıtlanmasının zor olması. İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği'nin CEO'su Johnny C. Taylor Jr. bu düşüşün aynı zamanda yaş ayrımcılığında anlamlı bir azalmaya işaret ettiğini söylüyor.

Taylor Jr. insan kaynakları departmanlarının, gevşeklik konusundaki itibarları nedeniyle haksız yere işten çıkarıldığını söyleyen Y kuşağı ve Z kuşağından gelen şikayetleri sık sık ele alındığını söylüyor. Gençlerin işe yaklaşımlarının daha kötü olmadığını da ekliyor. Birçoğunun çok çalışkan olduğunu dile getiren CEO, hayatını dengeleme bazılarına tembellik gibi gelse de, diğerleri sıkı çalışmanın karşılığı olarak görebiliyor" ifadelerini kullanıyor.

Yine de, yaşlı çalışanlar işverenlere cazip geliyor. Taylor, "Ekonominin yavaşlamasıyla birlikte şirketlerin daha az insana ihtiyacı var ve bu insanların da çok çalışmayı kabul etmeleri gerekiyor. Bazı şirketler, genç nesilleri farklı bir şey yapmaya ikna etmeye çalışmak yerine, 'Neden daha çok çalışmaya doğal olarak yatkın olan insanları işe almıyoruz?" ifadelerini kullanıyor.