24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.01.2023 16:33 | Son Güncelleme: 01.01.2023 17:19

2022'de kariyeri kötüye gidenler

2022 herkes için bazı isimlerin kariyerinde derin izler bıraktı. Milyarder isimler kendilerini hapiste bulurken, ünlü oyuncular ağır eleştirilerle karşılaştılar. İşte geçen yıl kariyeri en çok etkilenenler
2022'de kariyeri kötüye gidenler

Forbes’un hazırladığı 2022’nin en büyük kariyer düşüşleri listesi sene boyunca gündemde yer alan birçok ismi içeriyor. Teknoloji devlerinden ünlü sanatçılara, kariyer çöküşlerini anlatan bu liste dönemine ışık tutan insanlara odaklanıyor. Uzaya seyahat etmek ve dünyadaki karbon emisyonlarını azaltmak gibi ilham verici bir vizyonla milyarlar kazanan bir adam, sosyal medyada verdiği düzensiz kararlar ve kibri yüzünden gözden düştü, rekor miktarda para kaybetti. 

Kullandığı teknoloji hakkında yalan söyleyen ve kendisini Apple'ın kurucusu Steve Jobs'a benzeten bir kadın dolandırıcılıktan suçlu bulunarak hapse mahkum edildi. Dünyanın en zeki yatırımcılarını kripto borsasında bahis oynamaya ikna eden bir adam, dolandırıcılıkla suçlandı. İşte 2022'de kariyerinde büyük gerilemeler yaşayan isimler:

Sam Bankman-Fried

Enron ve Lehman Brothers'ta olduğu gibi FTX kripto borsasının çöküşü de bir dönemin sonunu tanımlayabilir. Şu anda hala ne olduğu ve geniş çaplı sonuçları tartışma konusu. Bu olayın ortasında ise kötü adam olduğu iddia edilen Sam Bankman-Fried var. 26,5 milyar dolarlık servetinden elinde sadece 100 bin dolar kaldığını iddia eden kripto dehası, çok sayıda dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. 

FTX'in çöküşü ise, Bankman-Fried'in egemenliğindeki gizemli şirketi ifşa etmenin yanı sıra, CFO'su, yönetim kurulu ve iş modeli konusunda şeffaflığı olmayan bir şirkete milyarlar yatıran risk sermayedarlarına, fonlara ve varlık yöneticilerine de dikkat çekti. Bankman-Fried'in eylemlerinin suç teşkil edip etmediği mahkemede belirlenecek ancak kariyerindeki çöküş, kripto dünyası için gelecek yasalara ve yatırımcıların dijital varlıkların risklerini yeniden değerlendirmesine sebebiyet verdi.

Bob Chapek

Covid-19 pandemisinin tema parklarını, sinema salonlarını ve gemi seyahatlerini durdurmasından sadece birkaç hafta önce Disney CEO'luğunu devralan Chapek’in tartışma yaratan hareketleri şirket için darbe üstüne darbe niteliği taşıdı. Chapek, Florida'daki eşcinsel demeyin yasası (Okullarda üçüncü sınıfa kadar cinsel yönelime dair tartışmaların yasaklanması) konusunda önce sessiz kalarak kamuoyunu kızdırdı, ardından da yasanın kaldırılmasına yardımcı olacağına söz vererek Florida Valisi Ron DeSantis'i karşısında buldu. 

Ardından aktris Scarlet Johannsson'un Black Widow ödemeleri konusunda açtığı ve maaşının kamuya açıklandığı yüksek profilli bir dava geldi. Şirketin satışlarında kayıplar iki kattan fazla arttı, bu da şirket için ciddi bir kazanç kaybına sebep oldu. Bütün bu yaşananlar, Disney yönetim kurulunun geçtiğimiz Kasım ayında Chapek’i görevden almasına sebep oldu. Eski CEO Bob Iger’in koltuğuna yeniden kavuşması yine de yatırımcılar bu peri masalının mutlu sonla biteceğine henüz ikna etmiş değil.

Amber Heard

Heard ile eski kocası Johnny Depp arasında gerçekte neler yaşandığı konusunda hala pek çok tartışma var. Depp, 2018 tarihli bir gazete makalesinde kendisini şiddet uygulayan biri olarak karaladığı gerekçesiyle aktrise dava açtığında, jüri ve sosyal medya kullanıcıları Haziran ayında ezici bir çoğunlukla Depp'in yanında yer aldı. Heard'ün 8,35 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. 

Heard, 19 Aralık'ta bir Instagram paylaşımında Amerikan hukuk sistemine olan inancını yitirdiği için davayı 1 milyon dolar karşılığında çözdüğünü yazdı. Depp’in kariyeri yaşanan olaylardan biraz etkilenmiş olsa da karardan bu yana daha toparlanmış bir halde. Heard'ün durumu ise daha belirsiz. Aquaman hayranları hala Heard'ün sahnelerinin gelecek devam filminde silinip silinmeyeceğini merakla bekliyor. Şu anda post-prodüksiyon aşamasında olan In the Fire filmindeki sahneleri için de benzer şüpheler var.

Elizabeth Holmes

2022 yılının başlarında bir jüri Holmes'u dört kez dolandırıcılık ve komplo kurmaktan suçlu buldu. Holmes'un kurduğu sağlık şirketi Theranos'un yıllar süren destansı kapanması ise, Silikon Vadisi'nin başarana kadar taklit et mantığının çıkaracağı sorunları özetledi ve şirket kurucularına olan hayranlığın tehlikelerini gösterdi. Stanford Üniversitesi terk Holmes’un şirketi Wall Street Journal tarafından ifşa edilmeden önce 9 milyar dolarlık bir değere sahipti. Garip bariton sesi, Steve Jobs kopyası stili ve eski Savunma Bakanı James Mattis gibi yüksek profilli yönetim kurulu üyelerini kandırmasıyla tanınan Holmes, sonunda Kasım ayında 11 yıl federal hapis cezasına çarptırıldı.

Elon Musk

Kendi yaptırdığı ankette kullanıcıların çoğunun kendisinin Twitter'ı yönetmesini istemediğinin ortaya çıkmasının ardından Musk, 20 Aralık'ta yeni bir lider bulunduğunda CEO'luktan istifa edeceğini söyledi. Twitter'ı devralmak için 44 milyar dolarlık anlaşmanın 28 Ekim'de kapanmasından bu yana Musk'ın CEO'luğu birçok kişi tarafından kötü liderlik örneği olarak gösterildi.

İşten çıkarmalarıyla gündeme geldi, platformun kullanıcılarıylala alay etti, politikaları ters yüz etti. Bazı gazeteci hesaplarını dondurdu ve rakip siteleri tanıtan hesapları veya gönderileri yasaklamakla tehdit etti, bu sırada ise Musk kendisini bir özgürlük savunucusu olarak tanımladı.

Yaşananları takiben yatırımcıların Musk'ın CEO'luk becerisi konusunda giderek daha fazla endişe duymasıyla birlikte Twitter'ın geliri azaldı. Musk'ın net serveti ve Tesla'nın hisse senet fiyatı ise ciddi düşüşler yaşadı. Musk, uymaya söz verdiği ve istifa etmesi gerektiği sonucuna varan Twitter anketine nasıl yanıt verirse versin, CEO olarak çalkantılı geçen bu dönemin itibarına vurduğu darbe kalıcı olabilir.

Will Smith

Mart ayında Akademi Ödülleri töreninde sahneye çıkıp eşi aktris Jada Pinkett Smith hakkında bir şaka yapan sunucu ve komedyen Chris Rock'a tokat attıktan sonra Smith özür diledi ve Akademi üyeliğinden vazgeçti. Şimdiyse, En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandığı gece meydana gelen bu olay, Whipped Peter adlı köleleştirilmiş adam hakkında bir drama olan son filmi Emancipation’ın potansiyelini gölgede bırakabilir. Aktörün hayran kitlesine yaptığı “Eğer filmime gitmek istemiyorlarsa, bunu tamamen anlarım” sözleri ise bu durumun bir göstergesi. Kısa süre önce gösterime giren ve ödül sezonunda yarışması beklenen Emancipation, eğer Oscar'a aday gösterilirse, Smith orada olmayacak. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, Smith'in yıllık gala etkinliğine ve diğer Akademi etkinliklerine katılmasını 10 yıl boyunca yasakladı. 

Liz Truss

Truss, bir marul karşısında kaybeden tek siyasetçi olabilir. The Economist'in 11 Ekim'de Truss'un iktidar süresini sorgulayan bir espri yapmasından günler sonra, bir İngiliz gazetesi eski dışişleri bakanının bir marulun yanında duran çerçeveli fotoğrafını sosyal medyada canlı yayında açtı. Truss'un görev süresinin maruldan daha uzun süre dayanıp dayanmayacağını sorgulayan gazetenin turnuvasını kazanan marul oldu. Truss, İngiliz ekonomisini canlandırmaya yönelik düşük vergi girişiminin çökmesinin ardından, pozisyonunu İngiltere tarihindeki en kısa süre olan sadece 44 gün koruyabildi.

Zenginler için vergi kesintileri konusunda rotayı tersine çevirmesi ve maliye bakanını görevden alması bile başbakanlığını kurtaramadı. Parlamento desteği elinden alınınca başlayan kaos, 20 Ekim'de istifa etmesine sebep oldu. Boris Johnson bir dizi skandalın ardından bu yaz istifa etti, eski sağlık bakanı Matt Hancock ise sıkı bir tecrit döneminde bir bakanlık çalışanıyla öpüşürken çekilen fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından görevden alındı.

Kanye West

2022, daha önce Kanye West olarak bilinen sanatçı ve girişimci Ye'nin itibarını, net servetini ve işlerini tepe taklak ettiği bir yıl oldu. Olaylar Ekim ayında Yeezy defilesinde White Lives Matter tişörtü giymesi ve ardından Black Lives Matter'ın bir aldatmaca olduğunu söylemesiyle başladı. Ayrıca LVMH CEO'su Bernard Arnault'u kanserden vefat eden tasarımcı Virgil Abloh'u öldürmekle suçladı ve şarkıcı Lizzo'dan eski karısı Kim Kardashian'la birlikte olan Pete Davidson'a kadar herkese hakaret etti.

Ancak West'in Adolf Hitler'e olan sevgisini ifade etmesinden Yahudilere ölüm tehdidine kadar uzanan ırkçı söylemleri bardağı taşıran son damla oldu. Adidas'ın onu asla bırakmayacağını söylemesinden hemen sonra, Alman üretici West ile tüm bağlarını kopardı. Şimdi, West kendini giderek daha fazla dışlanmış halde buluyor.