22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.12.2022 20:25 | Son Güncelleme: 27.12.2022 20:55

The Guardian seçti: 2022’nin en kötü teknoloji patronları

2022 servetlerinin büyük bir kısmını kaybeden teknoloji patronları için zor bir yıl oldu. Yalnızca para kaybetmekle kalmadılar birçok çalışanlarını işten çıkardılar hatta bazıları tutuklandı. The Guardian yazarı Matthew Cantor, 2022'nin en kötü teknoloji patronlarını sıraladı
The Guardian seçti: 2022’nin en kötü teknoloji patronları

ABD’li teknoloji patronları, oldukça iyi geçirdikleri onlarca yıl içinde adeta milyarder oligarklara dönüştüler. Ancak 2022’de işler onlar için iyi gitmedi. Mark Zuckerberg’in Meta’sı ve Jeff Bezos’un Amazon’u binlerce kişiyi işten çıkardı. Bir zamanlar dahi olarak görülen Elon Musk, Twitter’ı satın almasının ardından yaptığı değişikliklerle sürekli eleştirilerin hedefi haline geldi. Elizabeth Holmes, on yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Bir de son zamanlarda feci nedenlerle herkesin adını artık öğrendiği Sam Bankman-Fried var. 

The Guardian, teknoloji endüstrisi için kötü manşetlerle dolu bir yılda önemli bir soruya cevap aradı: Hangi egomanyak için 2022 daha kötü geçti? İşte değerlendirmenin sonuçları:

Mark Zuckerberg

Bir zamanlar dahi olan Zuckerberg artık o kadar da harika görünmüyor. 2021'in sonlarında Mark Zuckerberg, Facebook'un kendisi için yeterince distopik olmadığını duyurdu. Şirket, adını Meta olarak değiştirdi ve yakın zamana kadar insanların bacaklarının olmadığı hayali, gözlüğe bağımlı bir dünya olan Metaverse'e tam gaz koşturmaya başladı. Bir yıl sonra, Zuckerberg sanal gerçeklik hakkında konuşup dururken Meta'nın serveti dibe vurdu. 

Şubat ayında 38 yaşındaki CEO’nun şirketi yanlış nedenlerle tarih yazdı. Hisse senedi fiyatı bir günde 230 milyar dolar düşerek ulusal bir rekor kırdı. Dokuz kısa ay sonra Zuckerberg, çalışanlarına iş dünyasının değişken rüzgarlarını yanlış değerlendirdiğini söyledi ve 11 bin kişiyi işten çıkardı.

Mark’ın korkunç yıl puanı: 6/10

Jeff Bezos

Zuckerberg, bu yıl işgücünün küçüldüğünü gören tek teknoloji patronu değildi. Amazon birçok çalışanını işten çıkardığını duyurdu ve New York Times 10 bin çalışanın işten çıkarılabileceğini yazdı. Bu arada hayırsever eski eşinin büyük bağışlarıyla manşetleri çıkmasından belki de rahatsız olan Jeff Bezos, CNN’de 124 milyar dolarının büyük kısmını bağışlayacağını açıkladı. Bezos’un cömert bağışlarından biri olarak Dolly Parton’a istediği bir bağışı gerçekleştirmesi için 100 milyon dolar verecek. 

Bezos’un korkunç yıl planı: 4/10

Elon Musk

O dönem dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, Nisan ayında Twitter’ı hisse başına 54,20 dolardan satın almak için bir teklifte bulundu. Musk daha sonra anlaşmayı feshetmeye karar verdi ancak sosyal medya şirketi dava açtı ve ünlü milyarder anlaşmadan kaçamadı. Kısa bir yasal mücadeleden sonra anlaşma gerçekleşti. Musk elinde kocaman bir lavaboyla şirket binasına giriş yaptı. 

Musk platformu satın aldıktan hemen sonra değişikliklere başladı. Yeni kurallar oluşturdu, birçok çalışanı işten çıkardı, Donald Trump gibi hesabı askıya alınan bazı kullanıcıların hesaplarını tekrar açtı. Platformda büyük bir kaos yarattı. CEO’luğu bırakması için kullanıcılara bir anket sundu ve kullanıcılar istifa etmesini istedi. Dışarıdan bakıldığında bir felaket gibi görünüyor ama Musk gayet keyifli duruyor. 

Musk’ın korkunç yıl puanı: 7/10

Parag Agrawal

Yılın başında Parag Agrawal  için gelecek parlak görünüyordu. Yönetim kurulunun oybirliğiyle desteğini aldıktan sonra Twitter'ın yeni CEO'su oldu. Ancak daha sonra Musk geldi. İkisinin ilişkisi ilk başta samimi olsa da satın alma anlaşması konusunda işler kötüye giderken ilişkileri de bozuldu. Musk nihayet Ekim ayında Twitter'da yaptığı satın alma işlemini gerçekleştirdi. Agrawal'ı hemen kovdu. Sonuçta Agrawal işini kaybetti ancak kötü bir durumda olduğuna dair bir belirti yok. İşten ayrılırken 50 milyon dolar tazminat aldığı tahmin ediliyor. 

Korkunç yıl puanı: 7/10

Elizabeth Holmes

2022, uzun Theranos felaketinin sonuçlandığı bir yıl oldu. Her şey 2003 yılında Elizabeth Holmes'un şirketi kurmasıyla başladı; ertesi yıl Stanford'dan ayrıldı. Diğer pek çok genç öğrenci gibi o da bir hayalin peşinden koşuyordu. Ancak şirketi kurduktan yaklaşık 20 yıl sonra Holmes, bu yıla, şirketinin sözde devrim niteliğindeki kan testi sistemi konusunda yatırımcıları dolandırmaktan mahkumiyetle yargılanarak başladı. Holmes, 11 yıl hapis cezası aldı. 

Sam Bankman-Fried

Kripto para borsası FTX, birkaç ay önce dünyanın zirvesindeydi, Super Bowl sırasında reklamlar yayınladı ve adını Miami Heat arenasında gururla sergiledi. Ancak Kasım ayında şirket iflas etti. Birkaç hafta sonra CEO Sam Bankman-Fried, Bahamalar'da tutuklandı ve bir savcının "Amerikan tarihindeki en büyük mali dolandırıcılıklardan biri" diye tanımladığı bir dizi dolandırıcılıkla suçlandı. İnanılmaz bir U dönüşüydü. Bankman-Fried, tutuklanması öncesi verdiği röportajlarda dolandırıcılıktan haberi olmadığını ancak her şeyi berbat ettiğini söyledi. Holmes'un mu yoksa Bankman-Fried'in mi daha kötü bir yıl geçirdiğini söylemek zor.

Holmes ve Bankman-Fried’ın korkunç yıl puanı: 10/10